BuzzerBeater Forums

BB Poland > Skille graczy a forum

Skille graczy a forum

Set priority
Show messages by
From: Khazaad
This Post:
11
156850.1
Date: 9/15/2010 3:50:21 AM
Overall Posts Rated:
145145
Zgodnie z sugestią vinniego, a także mając na względzie dobro naszych kadr narodowych oraz zasady fair-play, pora określić konkretnie, bez niedomówień, zasady umieszczania informacji o zawodnikach.

A oto najważniejsza reguła - Nie umieszczamy na forum skilli zawodników. Kropka.
Wyjątek od reguły - Sytuacja, w której właściciel zawodnika chce się nim pochwalić (o ile podanie skilli nie ma na celu znalezienia kupców na gracza), bo ma do tego pełne prawo.

Parę słów wyjaśnienia:
Czas skończyć z umieszczaniem skilli innych zawodników, zwłaszcza tych grających w kadrze. Bo ułatwiamy w ten sposób życie szperaczom innych reprezentacji (także podając tu skille zawodników spoza Polski).
Każdy gracz jest na TL'u tylko trzy dni. Jeżeli któraś repra to przeoczy i sobie skilli nie zanotuje, to ich strata. A my staramy się być dobrzy dla wszystkich i im pomagamy, bo u nas mogą znaleźć te dane bez żadnego problemu. Nie prowadzi to do niczego dobrego.

Czas skończyć z dyskutowaniem o skillach naszych reprezentantów, chyba że nie ma żadnych przesłanek by tego nie robić, a właściciel zawodnika nie ma nic przeciwko (bo np. jest na farmie). Podawanie szczątkowych lub ogólnych informacji może mieć sens, ale rozpisywanie dokładne umiejętności sensu nie ma.

Skauci nie podają skilli zawodników, którzy będą na sprzedaż. Wystarczy podać link do zawodnika, a chętni niech dyskutują z właścicielem lub skautem co do warunków transferu. Po co wszyscy mają wiedzieć, jakie skille ma dany gracz. Przykład - kupowałem jakiś czas temu C z kadry Andorry. Przynajmniej jeden menadżer, który widział, że go licytuję, zapisał sobie jego skille, aby uzyskać teoretyczną przewagę w postaci wiedzy, w razie, gdyby przyszło nam razem walczyć. I miał do tego prawo. Ale nie bardzo rozumiem, dlaczego jego skille miałyby trafić na jakiekolwiek forum. Przeszukanie forum Andorry pod kątem pojawienia się tam mojego zawodnika (wg nazwiska i id) zajęło mi niecałą minutę. A użyłem tu "mocy" zwykłego Supportera. Czy jest na forum jakiegoś innego kraju? Nie wiem, ale tym niech się martwi selekcjoner Andorry.

Jeśli ktoś chce pomóc kadrze i np. zobaczy, że na TL'u jest jakiś reprezentant, to wystarczy, że poda do niego link. Kto będzie chciał, skille sobie zanotuje (czy to w edytorze tekstów, czy arkuszu, czy korzystając z BBApi - wszystko jedno). Kogo to nie będzie interesować, da sobie spokój. A po 3 dniach skille znikną i nikt nie będzie miał pretensji. W końcu skoro był na TL'u, to można się było spodziewać, że ktoś z tego skorzysta.

Co jakiś czas zdarza się sytuacja, jak po finale BBB, że na rynek trafia wielu świetnych graczy. Zaczynają się dyskusje o ich poszczególnych umiejętnościach. I dobrze, niech się toczą. Ale nie wrzucajmy dokładnej rozpiski. Jeżeli dwóch userów zajrzy na TL, a później będą rozmawiać, że XXX ma fajne podania na poziomie 14, a mógłby mieć na 16, to niech sobie gadają. Ale nie rozpisujemy wszystkich skilli, żeby pogadać o jednym.

Jeśli macie jeszcze jakieś pytania wymagające wyjaśnienia, pytajcie w tym wątku.

From: oskar4

This Post:
00
156850.2 in reply to 156850.1
Date: 9/15/2010 7:56:47 AM
Overall Posts Rated:
1010
Zgodnie z sugestią vinniego, a także mając na względzie dobro naszych kadr narodowych oraz zasady fair-play, pora określić konkretnie, bez niedomówień, zasady umieszczania informacji o zawodnikach.

A oto najważniejsza reguła - Nie umieszczamy na forum skilli zawodników. Kropka.
Wyjątek od reguły - Sytuacja, w której właściciel zawodnika chce się nim pochwalić (o ile podanie skilli nie ma na celu znalezienia kupców na gracza), bo ma do tego pełne prawo.

Parę słów wyjaśnienia:
Czas skończyć z umieszczaniem skilli innych zawodników, zwłaszcza tych grających w kadrze. Bo ułatwiamy w ten sposób życie szperaczom innych reprezentacji (także podając tu skille zawodników spoza Polski).
Każdy gracz jest na TL'u tylko trzy dni. Jeżeli któraś repra to przeoczy i sobie skilli nie zanotuje, to ich strata. A my staramy się być dobrzy dla wszystkich i im pomagamy, bo u nas mogą znaleźć te dane bez żadnego problemu. Nie prowadzi to do niczego dobrego.

Czas skończyć z dyskutowaniem o skillach naszych reprezentantów, chyba że nie ma żadnych przesłanek by tego nie robić, a właściciel zawodnika nie ma nic przeciwko (bo np. jest na farmie). Podawanie szczątkowych lub ogólnych informacji może mieć sens, ale rozpisywanie dokładne umiejętności sensu nie ma.

Skauci nie podają skilli zawodników, którzy będą na sprzedaż. Wystarczy podać link do zawodnika, a chętni niech dyskutują z właścicielem lub skautem co do warunków transferu. Po co wszyscy mają wiedzieć, jakie skille ma dany gracz. Przykład - kupowałem jakiś czas temu C z kadry Andorry. Przynajmniej jeden menadżer, który widział, że go licytuję, zapisał sobie jego skille, aby uzyskać teoretyczną przewagę w postaci wiedzy, w razie, gdyby przyszło nam razem walczyć. I miał do tego prawo. Ale nie bardzo rozumiem, dlaczego jego skille miałyby trafić na jakiekolwiek forum. Przeszukanie forum Andorry pod kątem pojawienia się tam mojego zawodnika (wg nazwiska i id) zajęło mi niecałą minutę. A użyłem tu "mocy" zwykłego Supportera. Czy jest na forum jakiegoś innego kraju? Nie wiem, ale tym niech się martwi selekcjoner Andorry.

Jeśli ktoś chce pomóc kadrze i np. zobaczy, że na TL'u jest jakiś reprezentant, to wystarczy, że poda do niego link. Kto będzie chciał, skille sobie zanotuje (czy to w edytorze tekstów, czy arkuszu, czy korzystając z BBApi - wszystko jedno). Kogo to nie będzie interesować, da sobie spokój. A po 3 dniach skille znikną i nikt nie będzie miał pretensji. W końcu skoro był na TL'u, to można się było spodziewać, że ktoś z tego skorzysta.

Co jakiś czas zdarza się sytuacja, jak po finale BBB, że na rynek trafia wielu świetnych graczy. Zaczynają się dyskusje o ich poszczególnych umiejętnościach. I dobrze, niech się toczą. Ale nie wrzucajmy dokładnej rozpiski. Jeżeli dwóch userów zajrzy na TL, a później będą rozmawiać, że XXX ma fajne podania na poziomie 14, a mógłby mieć na 16, to niech sobie gadają. Ale nie rozpisujemy wszystkich skilli, żeby pogadać o jednym.

Jeśli macie jeszcze jakieś pytania wymagające wyjaśnienia, pytajcie w tym wątku.

Czy ta reguła znajduje się w zasadach?

From: Mario

This Post:
00
156850.3 in reply to 156850.2
Date: 9/15/2010 8:32:44 AM
Overall Posts Rated:
605605
Masz wycinek z instrukcji:

Spam

Nie zezwalamy na rozsyłanie spamu naszym użytkownikom - czy to poprzez BB-Mail, posty na forum czy też poprzez "Ogłoszenia klubowe".

Przykładowe treści, które uznamy za spam (naturalnie lista ta nie wyczerpuje tematu):

* Prośby o głosy na Selekcjonera Kadry Narodowej, rozsyłane poprzez BB-Maile lub też publikowane na forach (poza przeznaczonym na taką działalność wątkiem). Jeżeli będziesz to robił, zostaniesz zdyskwalifikowany i nie będziesz mógł brać udziału w wyborach

* Prośby o rozegranie sparingu

* Informowanie innych graczy o zawodnikach, których masz na sprzedaż

* Reklamowanie poprzez BuzzerBeater innych produktów lub usług

Jeżeli będziesz rozsyłał spam do innych użytkowników, GM'owie są upoważnieni do wysłania Ci ostrzeżenia, ale mogą także tymczasowo uniemożliwić Ci wysyłanie BB-Maili czy też publikowanie postów na forach. Jeżeli wciąż będziesz rozsyłał spam w okresie nałożonych restrykcji lub zaraz po tym okresie, Twoje konto zostanie ostatecznie usunięte bez żadnego ostrzeżenia.

This Post:
00
156850.4 in reply to 156850.2
Date: 9/15/2010 8:58:23 AM
Overall Posts Rated:
145145
Nie. I raczej nigdy się nie znajdzie.

From: oskar4

This Post:
00
156850.5 in reply to 156850.4
Date: 9/15/2010 9:01:10 AM
Overall Posts Rated:
1010
To w takim razie chyba nie może być to egzekwowane? Chodzi mi o to, że user może powiedzieć, że nie ma tego w zasadach, więc nie łamie regulaminu.

From: Hawkeyed

This Post:
00
156850.6 in reply to 156850.5
Date: 9/15/2010 9:11:06 AM
Overall Posts Rated:
7474
Ale tak jak napisał GM-Khazaad pomagamy innym reprezentacjom. Od początku nie podobał mi się ten wątek. Ale nie chciałem znów krytykować dziwnych poczynań.

From: McReal

This Post:
00
156850.7 in reply to 156850.1
Date: 9/15/2010 6:51:41 PM
Overall Posts Rated:
3737
Pytań nie ma, sugestia jedna - na czerwono. :)

This Post:
11
156850.8 in reply to 156850.5
Date: 9/16/2010 2:03:32 AM
Overall Posts Rated:
145145
To w takim razie chyba nie może być to egzekwowane? Chodzi mi o to, że user może powiedzieć, że nie ma tego w zasadach, więc nie łamie regulaminu.

Dokładnie tak jak piszesz Oskarze. Reguła, którą wymyśliłem, nie ma żadnej mocy prawnej.
To po kiego grzyba pisałem to wszystko? spytasz. Ano, dla prowokacji.

Bo sądziłem, że zaraz znajdzie się z 50 osób, które powiedzą "Nie przesadzaj, wymyślasz jakieś głupstwa, zapisy których nie ma w żadnym regulaminie, i chcesz, abyśmy je respektowali? Daruj sobie".
I drugie 50, które powie "W górę dziada, dobrze gada".

Czy wszystkie reguły muszą być zawsze oficjalnie spisane, aby je respektować? Myślę, że nie. Czy nie możemy sami sobie wprowadzić reguły (wewnętrznej umowy), która nie będzie mogła być egzekwowana "prawnie", ale osoba ją łamiąca będzie narażać się na ostracyzm społeczny? Pewnie, że możemy. Czy musi być spisana? A czy to konieczne?

"Słowa wyjaśnienia" miały pokazać, co wg mnie robimy nie tak, jeżeli chodzi o skille graczy. Spodziewałem się ostrej reakcji co niektórych użytkowników, zwłaszcza po tym, jak ktoś (tak jak Ty) zauważy, że ta reguła jest wyssana z palca. Jak na razie w opiniach jest 1 za - 1 częściowo za - 1 przeciw (McReal za, Hawkeyed częściowo za, a m4ti_ przeciw - nie traktujcie chłopaki tego fragmentu tak do końca poważnie, po prostu łatwiej mi uogólniając ;). Znaczy się coś post przeszedł bez echa. Czyżby to wszystko, co napisałem, wydawało się ludziom aż tak oczywiste, że nie trzeba z tym dyskutować? To niech chociaż głosy poparcia się pojawią. Może wtedy przeciwnicy tej "reguły" zrozumieją, że są w mniejszości. Jeżeli oczywiście są tu użytkownicy, którzy nie zgadzają się z żadnym z postulatów mojego posta.

BB Poland zawsze było bardzo liberalnym forum, na którym pozwalamy na bardzo, bardzo wiele. Dlatego postaram się już nie puszczać takich postów, bo powiecie, że GM'y (a zwłaszcza taki jeden) chcą zaprowadzać swoje reguły i wszystko staje się zabronione. Przyklejam sobie dziś na monitor regulamin forum. Wszystko co nie jest tam zakazane jest dozwolone. A reszta w rękach społeczności.

This Post:
00
156850.9 in reply to 156850.8
Date: 9/16/2010 3:12:26 AM
Fragmin Team
III.7
Overall Posts Rated:
11191119
Czyżby to wszystko, co napisałem, wydawało się ludziom aż tak oczywiste, że nie trzeba z tym dyskutować?

Wg mnie jak najbardziej tak... :)

Przyklejam sobie dziś na monitor regulamin forum. Wszystko co nie jest tam zakazane jest dozwolone. A reszta w rękach społeczności.

No to teraz się zacznie... :(

This Post:
00
156850.10 in reply to 156850.8
Date: 9/16/2010 4:57:41 AM
Overall Posts Rated:
7272
Bardzo dobry pomysł, aby zakazać wklejania skili na forum jakichkolwiek. Od tego jest lista transferowa. POPIERAM GM-a !!! Nic już nie dodam, bo jest to oczywista oczywistość, że to bardzo dobra decyzja komisji ligi :)))

Last edited by Rafik_VIP at 9/16/2010 4:58:46 AM

From: nieznam

This Post:
00
156850.11 in reply to 156850.8
Date: 9/16/2010 5:05:24 AM
Overall Posts Rated:
1010
Jak dla mnie to co zaproponowałeś jest jak najbardziej sensowne. Jeżeli ktoś chce pełnić jakąś odpowiedzialną funkcję w otoczeniu kadry, oznacza to, że posiada sporo wolnego czasu i zamierza jakąś część tego poświęcić BB. Musi tak być, skoro BB stało się grą popularną, a my chcemy by nasza kadra coś osiągnęła. Teraz ta gra stała się trochę bardziej realistyczna, czyli kto kogo przechytrzy, będzie o pół kroku do przodu (dotyczy to zarówno klubów jak i reprezentacji). Uważam, że ułatwianie doboru taktyki innym reprezentacjom poprzez zostawianie na forum umiejętności graczy powoduje, że zdarzają się takie wpadki jak np. nasz mecz z Bułgarią. Oczywiście, większe kraje i tak mają swoich ludzi, którzy przeszukują obce fora pod kątem znalezienia informacji o graczach reprezentacji, i którzy tworzą jakieś bazy danych w różnego rodzaju arkuszach itp, ale po co ułatwiać sprawę reszcie. Z tego co wiem też takich ludzi mamy, jeżeli nie warto warto by się nad nimi zastanowić. Zgodnie z powyższym w pełni popieram zarówno ideę jak i jej pomysłodawcę.