BuzzerBeater Forums

BB Magyarország > National Team Speeches

National Team Speeches (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: Patai
This Post:
00
158822.2 in reply to 158822.1
Date: 10/6/2010 9:30:27 AM
Overall Posts Rated:
4545
Ebben a topicban csak a jelöltek írhatnak, egy bejegyzést fejenként. A teljes választási szabályzatot megtalálod a (158821.1) topicban, míg a hivatalos vitafórum a (158823.1) topic.

This Post:
00
158822.3 in reply to 158822.2
Date: 10/7/2010 2:04:09 AM
Overall Posts Rated:
4545
csak most vettem észre, hogy rossz topicba másoltam a választási beszédemet.

Sziasztok!

2007 decemberében, a harmadik, azaz az első magyar szezon végén kezdtem el a játékkal játszani, akkor a harmadosztályban voltam. Három szezon után, már az NB1-ben vitézkedtem, melynek 7 szezon óta megszakítások nélkül tagja vagyok. (52258)

Már a kezdetekkor nagy érdeklődést mutattam a magyar válogatottak irányába. Több magyar válogatott játékos nevelésében részt vettem. János Raksányi(3151438) György Kapuvári (3151389), vagy éppen a jelenleg is válogatott Márk Pesti [6006686], kisebb-nagyobb mértékben alattam formálódott.

Közülük leginkább azonban Sámuel Tokajira(8202385) vagyok legbüszkébb, akit már közvetlenül a draftolását követően leigazoltam, és tudatos edzéssel juttattam el odáig (az elmúlt másfél szezonban szinte csak egyposztos irányítóedzést kapott), hogy a következő szezon során már a nagyválogatottba való bekerülésre is van esélye. Annak ellenére, hogy az NB1 stabil tagja voltam, és többször a magyar kupában is sokáig jutottam el, mégis sokszor részesítettem előnyben ezeknek a válogatott játékosoknak az edzését az eredményességet figyelmen kívül hagyásával. Így magam is tudom, hogy talán nem a legköltséghatékonyabb az egyposztos edzés, de tudomásul kell vennünk, hogy ez egyetlen járható út egy sikeres nagy- és U21-es válogatott létrehozásához. Ily módon úgy hiszem, jobban át tudnám tulajok helyzetét is érezni, és megértetni velük, hogy miért nagy jelentőségű az egyposztos edzés.

Az elmúlt négy szezon scout-tevékenysége során megtapasztaltam, hogy az U21-es válogatott gerince az itthon, sokszor az U21-es bázisprogramban részt vevő játékosok adják. Ezért úgy vélem, hogy erre a programra még nagyobb hangsúlyt kéne fektetni, és el kell érni, hogy az esélyes, frissen draftolt tehetséget nevelni szándékozó tulajok, nemcsak az átigazolási listára kikerült játékosok közül választhassanak, hanem a draft után a megfigyelővel közreműködve az adott szezon „terméséből” anyagi helyzetüktől függően leginkább alkalmas játékosok tulajával tudnának tárgyalni a játékos megvételről. Így a korosztály legjobbjai a lelkiismeretes tulajokhoz kerülnének, és biztosak lehetnénk benne, hogy az edzésük az U21 számára is a legmegfelelőbb lenne. Ha csak tíz ilyen játékos van ilyen menedzsereknél, megfelelő eloszlás esetén már az is elég lehet egy világbajnok csapat megalkotásához.

Nem szabad megfeledkeznem az U21-es válogatott sikerében rendkívül nagy szerepet játszó csapatról sem. Megválasztásom esetén, ha nincs ellenem kifogásuk, akkor mindenképpen folytatnám a munkát az eddigi scout-csapattal. Amelynek persze, jelenleg én is tagja vagyok, ezért, ha megválasztanak nyilvánvalóan egy új C/PF-scout kinevezésére lesz szükség. A scout-munkát az elmúlt időszakban az Urimate által elkészített magyar adatbázis nagyban segítette, és Urimate jóváhagyásával ezt továbbra is igénybe vennénk.

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb szerepet kapott a nagyválogatott és az U21-es válogatott közötti együttműködés. Sok olyan játékos van, akiről draftolása után megállapítható, hogy inkább a nagy-, vagy az U21-es válogatottságra van inkább esélye. Egy center hiába 226 cm-es és indul 7-es belső skillekkel, ha „a felső hatos”, tehát a labdavezetés, passzolás stb. mondjuk összeadva a 10-et nem éri el, mert a válogatottak multi-központúsága miatt szinte semmi esélye nincs, főleg ilyen magassággal, hogy a nagyválogatott legyen. Azonban három 16-os skillel az U21 fő belső embere legyen, annak már annál inkább. És ez a gondolatmenet fordítva is éppoly igaz. Ezen okokból az a meggyőződésem, hogy már a közvetlenül a draft után el lehet a játékosokat különíteni, hogy melyikükkel foglakozik az adott válogatott csapata. Természetesen a kettő nem zárja ki egymást, ezért meg kell találni a kompromisszumot, hogy a szupertehetségek számára mindkét lehetőség adott legyen.

This Post:
00
158822.4 in reply to 158822.3
Date: 10/7/2010 2:05:34 AM
Overall Posts Rated:
4545
Tisztában vagyok vele, hogy csak egy jelölt egy poszt engedélyezett, de ez a 4000 karakter nem volt elég, hogy kifejtsem a választási szövegemet.

Folytatás:

Szeretik a kedves választók ezt a témát, ezért, ha már meglegyintettem, engedjétek meg, hogy erre is kitérjek. Multiskill vs. Monoskill? Már sokan leírták, hogy ezalatt a négy szezon alatt, ami a játékos draftolása és 21 éves kora között eltelik, nem elég ahhoz, hogy a játékosoknak kiegészítő skilleket is lehessen edzeni. Ezzel alapjában véve egyetértek, azzal a kivétellel, hogy szükség van olyan bedobókra is, akiknek a külső skillek rovására említésre méltó belső képességekkel is rendelkeznek, ami egy belső támadásnál válhat a válogatott hasznára.

Természetesen nem csak jó játékosból lesz sikeres egy válogatott, hanem a helyesen kiválasztott taktikákból. Ezen a területen sem vagyok zöldfülű, hiszen már a legelején bekapcsolódtam a taktikázásokba. A meccsek előtti szokások taktikázásokat - ha Urimate erre is rábólint - továbbra is a jól bevált külső fórumon folytatnám. És továbbra is az fejti ki véleményét, javaslatát, aki szeretné.

Még ha egy világverő válogatottat hozunk össze, akkor se mondhatjuk, hogy sikeres válogatottunk van, ha nincs a fórumokon aktivitás, jó hangulat. Már több szezon óta vezeti Kaygee a válogatott kiváló tippversenyét, ha ezt tovább folytatná, én csak örülnék neki. Általában viszont az elmúlt két szezonban az U21 fórumára a kihaltság volt jellemző, valahogy fel kéne dobni, esetleg a hattrick mintájára valamilyenfajta beharangozókkal, de bármilyen ötletre nyitott vagyok.

Célkitűzések: Mivel én csak a centerekről és az erőcsatárokról rendelkezem adatokkal, óvatos lennék a célok megfogalmazásában (egyébként az ő korosztályuk ismét bivalyerős lesz). Úgy gondolom, hogy sokan már egy előző két szezonnál eredményesebb ciklussal is megelégednének, de én persze, csak valamilyen érem megszerzésével lennék igazán elégedett.

Remélem, sikerült meggyőznöm Benneteket, ha igen, akkor itt tudtok szavazni: http://www.buzzerbeater.com/country/48/ntelection.aspx

Ha bármilyen kérdésetek, javaslatotok van, akkor azt itt írjátok meg:(158823.1)

Hajrá Magyarország!

From: Precki
This Post:
00
158822.5 in reply to 158822.2
Date: 10/7/2010 10:02:22 AM
Dombó KC
II.4
Overall Posts Rated:
1818
Tisztelt Magyar Menedzserek!

A 3. szezon végén kapcsolódtam a játékba, eddig a legtöbb időt a II. osztályban töltöttem, de 2-szer megfordultam már az élvonalban is. A csapatérdekeket sok esetben háttérbe szorítottam egy válogatott esélyes játékos nevelése miatt. Én adtam meg az alapokat Lajos Medárdnak és Havasi Jenőnek is, illetve jelenleg Barisic Svebor edzésével foglalkozom. Kitűzött célom, hogy mindig eddzek legalább egy játékost a válogatott számára. Néhány szezon erejéig scout-ként is dolgoztam, DH és BD játékosok fejlődését koordináltam. Hogy ez miért hagytam abba, az alábbiakban választ adok. A válogatotthoz ugyan nincs sok köze, de jelenleg (és természetesen a továbbiakban is) csak magyar játékosokat foglalkoztatok.

Mielőtt a terveimről írnék szeretném tisztázni az elmúlt időben történteket, hogy pontosan miért is adtam fel a scout pozíciómat és most miért indulok mégis a kapitányi posztért. Mikor "kiszálltam" az U21-es válogatott közvetlen segítéséből, azért tettem, mert láttam, hogy nem lesz elég időm a feladatra és nem szerettem volna, ha emiatt hátrányt szenvedett volna a csapat. Mindez köszönhető volt egy üzlet indításának a való életben.
Jogos lehet a kérdés, hogy rövid időn belül akkor most mi változott és most miért lenne elég időm a válogatott irányítására. A válasz pedig az, hogy megtanultam jól beosztani az időmet, illetve egyetemen is sikerült egy lazább félévet összehoznom magamnak. De nem akarok senkit ezzel untatni. Ha a választók megválasztanak, biztosak lehetnek benne, hogy kellő mennyiségű időt fogok szentelni a feladatomra. Hogy mi a biztosíték? A szavam!

De térjünk a lényegre, hogy mit tervezek a válogatottnál. A vendabal-ék által kidolgozott nevelési stratégiára támaszkodnék továbbra is, mert úgy gondolom, ez vitathatatlanul jó. Eddig is működött és ezután is fog, csak működtetni kell. Néhány dologban fejleszteném még a rendszert, illetve módosítanám a jelenlegi koncepciókat. Az, hogy megfigyelők (scout-ok) dolgoznak a válogatottnál továbbra is létfontosságú, elsősorban a jövőre tekintve. A jelenlegi scout-okat mindenképpen felkérném a megkezdett munka folytatására, mert ez remekül működik. A jelenlegi rendszerben egyetlen hibát látok. A játékosokról készített adatbázis hasznos ugyan, mert könnyebb átlátni az U21-esélyes játékosokat, ugyanakkor csökkenti a személyes kapcsolattartás lehetőségét a tulajok és a megfigyelők között. Úgy érzem ez módosításra szorul, mert a személyes kapcsolattartás nagyon fontos lenne, hogy a tulajok motiválva is legyenek, ne csak a skilleket töltögessék fel.

Fontosnak tartanám, hogy olyan személyek is dolgozzanak majd a válogatottnál, akik az ellenfelek játékosait (minden korosztályban) felkutatnák és információkat gyűjtenének róluk. Illetve ugyanez szükséges lenne az "elkallódott" magyar tehetségek terén is. Úgy gondolom minden kis apró részletre figyelni kell, természetesen ehhez a jelenleginél valamivel nagyon stábra lesz szükség.

És végül az egyik legfontosabb dolog: kommunikáció a közösség felé. Úgy gondolom, hogy ez az én feladatom, erre nem kell külön ember. A magyar menedzsereknek tudniuk kell, hogy mikor mi folyik a válogatottnál. A bizalmas kommunikáció természetesen továbbra is a külső fórumon történne. Hogy az ott lévőknek mennyi beleszólása legyen a felállásba és a taktikába? Én úgy gondolom, hogy mindenkinek a véleménye, meglátása fontos. Egy kapitánynak mindenképpen segítség, ha kicsit más fejével is tud gondolkodni mások kommentjei alapján. Másrészt viszont én azt mondom, hogy a válogatott sikeres szereplése (értsd.: felállás és taktika) kizárólag a kapitány felelőssége. Ehhez ragaszkodom! Mindezt azért, mert így ha hibát követek el, akkor tudom, hogy az én felelősségem. Nem a közösségé, nem azé, aki egy rossz ötletet adott, hanem az enyém.

Mindenkinek jó döntést kívánok, akárkire is adja a voksát! A lényeg az, hogy a válogatottért hajtsunk és tegyünk meg mindent, hogy a lehető legeredményesebbek legyenek a magyar U21-es srácok!