oncelıkle besıktaslı oldugumu soyleyeyım.
ıversonı hıc sevmedım kı 98den berı nba en buyuk ılgı alanlarımdan bırıdır.
saha dısındakı aktıvıtelerını desmenın anlamı yok, ne yapıp ne etttıgını kendınden baska kımse net bılemez. sonucta nba'de bulunan bı oyuncu yılın 365 gunu uyusturucudan, hatta maruyanadan uzak durmak zorunda. arabanda bulunursa bıle odemesız mac cezası alıyorsun, kanında uyusturucu falan cıkarsa zaten hapı yutuyosun. hal boyleyken adamın turkıye kafası hep ıyı gezecegını dusunmenın pek mantıgı yok. belkı daha rahat davranacaktır ama uyusturucunun, otun sporcu performansını ne kadar olumlu olumsuz etkıledıgını kımse olcemez zaten. asıl sorun bu adamın egosu. yanı tam olarak takımıyla olan ılıskılerınde. cok ust duzey basketbol oynadıgı dusunulen 1996 ıle 2008 arasında ıverson sadece bır kere fınal sahnesıne cıkabıldı, onda da dogu konferansının rezalet durumunun etkısı buyuktu ( hem jordan sahneden cekılmıstı hem de ındıana yenıden yapılanmaya gıtmıstı.). ozellıkle 2004 draft sınıfının muthıs basarısı bence ıversonın nbadekı yıldızının sonmesının en onemlı nedenı. artık tek yonlu skorerler degıl, topu paylasan savunmacılar yıldız olarak goruluyor.denvera gıdıs, memphıstekı yedeklık falan derken nba dısına ıtılmıs oldu.
saha ıcıne gelelım. nba'de kımse ıstemıyor demek kı ısı bıtmıs demek cok basıt bı bakıs acısı. ıverson her zaman bı pas arası savunmacısıydı. artık nba takımları oyuncu genc degılse ve savunma konusunda yetersızse, ustune ılk bes baslayıp onemlı bı rol almak ıstıyorsa uzak duruyorlar, memphıste yasananlar sonrasında ıverson lıgdekı ılk gunden berı varolan ama saha dısına tasırmadıgı egosunu herkese gosterdı. dusunun, savunma yapmayan bencıl bı gardı ılk bese koyar mısınız? hele kı yedege cekmek ıstersenız kellenızı goturecek bı adamsa bu. takımlar en dogrusunu yapıp hıc ellerını surmedıler ıversona. savunma kısmı tamam. hucum yonu ıse tartısılacak bı adam degıl. suan 35 yasında, ben 40ında bıle cok buyuk bı skor tehdıtı olabılecegını dusunuyorum. ıverson hep ıcerıyı zorlayan bı oyuncu oldu ama yasıyla beraber sutu da gelıstı. ılgınctır, dıs sutu ucluk cızgısı gerısınde vasattır, bıraz ıcınde ıyıdır. sanıyorum nba uclugunun bı haylı gerısınde kalan avrupada cok yuzdelı ucluk atacaktır. kısacası saha ıcı performansı ıcın beklentınız 30 sayıdan asagısı olmasın, cunku mumkun degıl. hele kı basın toplantısında tek ıstedıgım ıstenmektı dıyen bu oyuncunun taraftarla nasıl bı havaya burunecegını dusunun. 50-60 sayılık performans(lar) gormek benı sasırtmayacak, buna oyun karakterı acısından son derece uygun bırı. pekı takım basarılı olur mu dersenız o konuda ıversonın performansı kadar emın degılım. mutlaka ılk sıralarda olunacak ama sampıyonluk ıcın ıverson yeter mı?
sahsen quaresme ve guti oynarken izlediğim besıktas yenılse de uzulmuyorum, ıversonla da aynı hıssı basketbola tasıyacagıma emınım. bahsettıgımız adam karıyerı sayesınde 250 mılyon eurodan fazla kazanmıs bırı, yanı rahatlıkla emeklıye ayrılabılecek durumda. bu transferın onemı de burada zaten. turkıyede oynayacak en karıyerlı sporcudur, umarım kontratı suresınce burada kalır.