Do założenia tego wątku zmusiła mnie dyskusja jaka rozgorzała na forum PLK a dotyczyła transferu jednego z Prezesów . W związku ze nie każdy zagląda na tamtejsze forum po krótce przybliżę o co we wszystkim chodzi .
Prezes Rawo kupił sobie gracza z pensja 450 tys.
http://www.buzzerbeater.com/player/6879068/overview.aspx jako FA za kwotę 1 682 300 . Następnie sprzedał tego zawodnika po dwóch tygodniach za kwotę 3,5 mln . I wlaśnie wtedy rozgorzała dyskusja o tym czy transfer powinien zostać obcięty czy nie .Jeżeli ktos chce sobie poczytać to zapraszam na ligowe forum PLK watek dotyczacy sezonu 14 .
Nie chce tu oceniać czy transfer zawyżony czy nie zawyżony bo to niech juz panowie GM-owie oceniają , ale chciałbym sie skupić bardziej na aspekcie takim aby wyeliminować z gry sytuacje ze ktoś kupuje sobie mutanata a może nawet dwóch bo przecież ich ceny sa naprawdę śmieszne na jeden czy dwa mecze czy na PO .
Przecież nietrudno sobie wyobrazić sobie sytuacje że ktoś będzie robił podobnie na PO aby zrobić awans . a następnie po prostu sprzeda takie niepotrzebne zło , po osiagnieciu zamierzonego celu . W tej chwili kupienie mutanta np w poniedziałek i sprzedanie go w niedzielę skutkuje tylko kosztem transferu nie płacimy mu kompletnie pensji . Czyli mozna sobie wyobrazić sytuację ze ktos robi w ten sposób że wszystkie mecze w tygodniu gra np reprezentantem Hiszpani z pozycji C z pensją 300 tys za 1 mln , bo takie ceny maja mutanci na TL-u .Może teraz nikt tak nie zrobi ale na PO i PP może być taka sytuacja czy nie ??? W moim pojęciu nie ma to nic ze zdrową rywalizacją , strategią itp .
Dlatego chciałbym parę pomysłów zaproponować aby takim sytuacjom zapobiegać bo jezeli nie będziemy tego robic to bedzie źle . ( nie wszystkie pomysły są moje )
1. Wprowadzić pewna korelację zależności pomiędzy kupnem/sprzedażą zawodnika a entuzjazmem . Czyli im więcej ktoś handluje graczami tym ma większe spadki entuzjazmu . Nie jestem matematykiem ale myślę ze cos takiego spokojnie BB-cy by byli w stanie zrobić .
2. Wprowadziłbym też dodatkowo coś na kształt entuzjazmu podawany też liczbowo czynnik taki jak Zgranie Drużyny .I podobnie jak w punkcie pierwszym im wiecej handlu zawodnikami tym ten wskaźnik mniejszy co wpływa na jakośc gry druzyny . Jak długo miała by być niejako zgrywana druzyna aby osiągnąć maksymalną wartość jest sprawą dyskusyjną ale myślę ze pół sezonu by było wystarczającym czasem . Myśle ze i takie cos BB-cy mogliby stworzyć .
3.Naliczanie pensji nie po zakończeniu sezonu ale 2 razy na sezon też powinno pomóc .
4. Naliczanie pensji gracza po transferze .
Chciałbym zaznaczyć że ja nie jestem przeciwnikiem gry mutantów jeżeli ktos ma takie spojrzenie na grę i chce w ten sposób grać to jego wybór i jego sprawa . Nie podoba mi sie po prostu sytuacja że gra takim graczem jeden dwa mecze i zyskuje tym sposobem przewagę .
Chętnie wysłucham opinii innych uzytkowników co na ten temat sądzą . Jeżeli będzie dobry odbiór tego co napisałem to myślę ze znalazły by się sposoby aby dotrzeć do BB-ków i naświetlić im problem .