Turkoglu e igracot koj im trebase nazad na Orlando bidejki ke ja zafati negovata omilena pozicija "Point Forward" koja nikako ne mozese da ja dobie vo Suns zaradi Nash i prethodno Toronto zaradi Calderon, a na taa pozicija pred 2 sezoni vo Orlando odlicno funkcionirase. Orlando ke ima podobar ofanziven tek vo ostatokot od sezonata (moe mislenje; Turkoglu 8 asistencii vcera protiv Dallas). Richardson e vozbudliv igrac, ne e match-winner, no dosta pokorisen vo ovoj sostav otkolku Carter. Arenas ostanuva 6-ti igrac. Cenata na ova e zagubata na Gortat i Orlando ke ima dosta problemi koga D12 e na klupa. Prognozite se deka Orlando ke odi na nov trejd pred krajniot rok za obezbeduvanje C, a nema da me iznenadi Arenas da vleze vo trejd-paketot (ako ima tim sto ke go prifati negoviot dogovor). Dosegasniot Magic ne funkcionirase, da vidime sega.
Mojot Suns se oslobodi od Turk (konecno). Ako Carter saka da ja reafirmira karierata ke mora da se navikne da stane realizator od asistencija (trkac), iako tesko deka ke dojde do toa bidejki i prethodno vo Nets (so Kidd) ne funkcionirase. Mozebi starata garda Hill i Nash ke go motiviraat, kojznae. Pietrus super mi odgovara na napadot na Suns, a Gortat ocekuvam da bide dobro zasiluvanje i Suns da ja ostvari celta - vlez vo Playoff.
Najgolem dobitnik na ovoj trade e Washington definitivno. Wall ke go ima celiot teren i site minuti za sebe, a Wizards oslobodija klucen salary cap. Ocekuvam Wizards dobro da se razviva vo narednite sezoni.
-----
Od ostatokot na NBA, mnogu dobar vpecatok mi ostava Dallas po doveduvanjeto na Chandler. Ima interesna statija na nba.com za fenomenot Chandler vo Mavs.