Zgodnie z obietnicą, którą dałem wcześniej chciałbym zaprezentować rankingi naszych 18-latków, którzy za 3 sezony wywalczą (jestem o tym przekonany ;)) dla nas medale ME U-21!
Od razu zaznaczam, że to są tylko Ci zawodnicy, z których właścicielami mam kontakt. Nie ma tam zawodników, których managerowie mi nie odpisali. Być może jest tam ktoś z MTR, ale oznacza to jedynie tyle, że właściciel sam się do mnie zgłosił. Pozostali są z bazy, którą wziąłem pod swoje skautowanie lub zostali zakupieni przez właścicieli z myślą o treningu pod U-21.
Pod koniec tygodnia (prawdopodobnie w piątek) opiszę jak przebiegała sytuacja z transferami. Zaprezentuję zestawienia dotyczące, kto kogo i za ile kupił. Myślę, że będzie to ciekawe. Generalnie wniosek jest taki, lepiej poczekać tydzień, dwa, a nawet 3 na dobrą okazję. Można wtedy kupić dużo taniej i dużo lepszego zawodnika niż w pierwszym tygodniu po drafcie. Mam nadzieję, że te wnioski wyciągniemy na przyszłość.
A teraz nie mniej ciekawy raport ;)
Szkoda, że nie mogę wpisać do niego wszystkich zawodników, których mam w bazie, ale i tak kontakt z managerami uważam za spory sukces. Większość (jakieś 70 %) mi odpowiedziała, a jedynie w pojedynczych przypadkach nie było chęci do współpracy.
Jak pewnie się zorientowaliście w kadrze U-21 jest dwóch zawodników nr 1 wśród SG i nr 3 wśród C, których powołując do kadry uratowałem przed zboceniem. Mam nadzieję, że ten zabieg przyniesie nam wymierne korzyści w przyszłości. Swoją drogą, mimo moich kilkukrotnych próśb i przypomnień Klorek (Center nr 3) poszedł do Finlandii za grosze. Szkoda, że nikt z Polaków go nie kupił, no ale nie można mieć wszystkiego. Fin obiecał go trenować i więc nie jest źle ;)
Kursywą zaznaczeni zawodnicy, którzy są na TL albo lada dzień tam będą. Na szczęście transfery są obstawione i mam nadzieję, że wypalą.
Być może powołam jeszcze nr 3 wśród SF, ale to zależy od zapotrzebowania i chętnych do jego treningu.
Na TL wkrótce powinien pojawić się PG nr 2 z listy. Cena wywoławcza to około 1 M.
O kolejności w rankingu decydowała suma 10 skilli, w dalszej kolejności suma pierwszych 6 skilli. Oczywiście jest to z góry niefortunne założenie, zwłaszcza jeśli chodzi o zawodników podkoszowych, ale po prostu tak mi było łatwiej ich na początku sklasyfikować. Sama suma skilli jeszcze o niczym nie decyduje, ale na pewno daje pogląd o potencjale i możliwościach rozwoju danego zawodnika. Mam nadzieję, że taki ranking będzie fajną sprawą dla trenujących graczy managerów. Ci, którzy mają zawodników w czołówce będą mieli motywację do dalszego treningu (mam nadzieję w niektórych przypadkach zmiany trenera na lepszego), Ci którym trochę jeszcze brakuję będą mogli zobaczyć jaka to różnica. Początkowe braki można nadrobić bardzo szybko. Przed nami jest prawie 3 sezony treningu, w których można naprawdę bardzo wiele zyskać, dlatego właściciele tych zawodników, których na razie brak w rankingu nie powinni się załamywać. Wręcz przeciwnie, niech wiedzą, że dobrym trenerem i solidnym treningiem można osiągnąć niebywałe efekty w przeciągu tak długiego czasu.
Jeżeli jakiegoś zawodnika nie ma to dajcie znać. Ktoś mógł nie być aktualizowany, kogoś mogłem pominąć.
Jeśli ktoś z MTR chce być w rankingu, nich też da znać.
Kolejna aktualizacja na forum jest przewidywana w okolicach ASG.
P.S. Przepraszam za formę prezentacji, starałem się żeby była jak najbardziej czytelna...2 godziny spędziłem na dopasowywaniu tych kropek, żeby ułożyło się to wszystko w kolumny ;)