Nie wiem kiedy BB-cy zdecydują się w końcu wstawić terminarz na poniedziałkowe mecze (jakby nie patrzeć to już za 3 dni), ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że naszym najbliższym rywalem będzie Azejberdżan ;) Obok Panamy, która sensacyjnie pokonała Estonię drużyna Azejberżanu to bez wątpienia największa rewelacja PP w tym sezonie. Prowadzi ich bardzo dobry Turecki manager
umutcanxxx (25673), który przez 4 sezony grał w Tureckiej TBL (odpowiednik PLK), a teraz jest w czołówce drużyn II-ligowych. Bez wątpienia zna się na rzeczy, bo to on zbudował tak dobrą drużynę w tak stosunkowo niewielkim państwie (prowadzi Azejberdżan drugą kadencję). Wyniki kadry Azerów muszą budzić szacunek, bilans 7-1 w fazie grupowej i pokonanie m.in. Chorwacji i Rumunii (na wyjeździe) to rezultaty więcej niż dobre.
Mają kilku naprawdę bardzo dobrych zawodników, zwłaszcza obwód prezentuje się okazale. Na pewno nie możemy ich zlekceważyć. Mają niższy entuzjazm i grają na wyjeździe, ale ich atutem jest to, że nie mają nic do stracenia, tak więc trzeba się liczyć z dużym ptakiem z ich strony. Pomimo tego nie wyobrażam sobie, żebyśmy ten mecz przegrali. Wydaje mi się, że dysponujemy na tyle silną kadrą, że musimy sobie z nimi poradzić.
A co słuchać u naszych przyjaciół Moskali? Formę zwłaszcza na obwodzie mają kiepską i mam nadzieję, że taką "utrzymają" jeszcze tydzień. Trochę szkoda, że nie gramy z nimi teraz. Po drugie, tak jak się niestety spodziewałem- po raz drugi w czasie kiedy jestem selekcjonerem grają z nami bardzo nie fair. Powtarza się sytuacja sprzed 2 sezonów, kiedy również przed meczem z nimi kupili naszego centra , który był na TL i nie wystawiali go do gry psując mu formę. Tym razem kupili
Beniamina Piszczka (13625394) i robią dokładnie to samo. Szkoda, że nie potrafią grać uczciwie, ale widocznie tak mają. Ja niestety nie mogę nic zrobić, bo reguł gry nie złamali. Martwi też fakt, że inny z naszych Centrów jest na TL. Mam tylko nadzieję, że jego nie kupią, a właściciel zadba trochę bardziej o jego formę...