Ahogy korábban említettem, írtam erről a témáról, és a mentorszoba mellé nyitnék ezzel egy szakmai aloldalt is ezzel a cikkel.Várom az észrevételeket!
Irányítóedzés-elmélet és gyakorlat
Wolwerine megjegyzése okán („nem olyan kedvelt dolog a PG edzés”) gondolkoztam el arról, hogy ez a fontos poszt miért szorul ennyire háttérbe az edzésnél. Avagy esetleg – ahogy manapság divatosan mondják – létszámban megvannak az irányítóedzők, csak minőségben nem? Nem tudom, mindenesetre néhány szerintem fontos alapvetést megosztanék minden jelenlegi és leendő kollégával- ahol lehet, saját példákkal illusztrálva.
Elhatározás, átgondolás, kiválasztás
Miért jó irányítót edzeni? Néhány szempont, ami fontos lehet:
- A csapat eszéről beszélünk. Én szeretem tudni, ki a főnök a pályán.
- Olyanra edzettem a fiút, amilyenre én akartam-nincs kompromisszum, hogy „csak ilyen volt a piacon”, meg hogy „jó, igaz nem tud dobni, de legalább védekezni sem”
- Eladásra is nevelek - és nincs rossz áruk az irányítóknak…
- Fizetésük – kiegyensúlyozott képzés esetén - nem száll el, így akár a potenciál maximumáig is képezhetők alacsonyabb osztályban is (persze nem rögtön MVP-ben gondolkozva)
- Kiegészítőként bevonhatók a technikai képzésbe a dobóhátvédek/bedobók is – máris kevesebb fakezű van a csapatban:)
Rendben, meggyőztük magunkat, hogy jó lesz ez nekünk – lássunk hozzá! Nem rohanunk rögtön pénzt költeni a piacra, hanem átgondoljuk, mit is akarunk! Fontos kérdések:
- Kinek edzünk? Saját magunknak, vagy/és eladásra?
- Milyen típusú irányítót akarunk? Run and gun stílusú csapatunkba nem biztos, hogy 18-ra kell húznunk rögtön a passzolást, viszont nem árt, ha a tempója és a dobótávja nem reked meg 9-nél…
- Hány embert edzünk: egyet, vagy többet? Ha többet, mennyit?
Vegyük az alapokat: javasolt az egyposztos edzés (ekkor leggyorsabb a haladás, ráadásul a legtöbb külső tulajdonságot alapból irányítóban tudjuk edzeni - amit nem, azt meg kipótoljuk). Persze lehet kétposztost is csinálni: előnye a több edzhető játékos, hátránya a lassabb fejlődés.
Magasság: az optimális jelölt 175-185 cm. magas. Faragható jó kis játékos ennél magasabb emberből is (személyes pl.
(3150848), de első lépésben ne nehezítsük meg saját dolgunkat. A 188-190 cm. még elfogadható kompromisszum-de ennél feljebb tényleg ne lépjünk!
Életkor: ha kezdő újoncot indítunk, akkor 18 év ajánlott. Ha nincs rá pénzünk (illetve van a piacon jó indulókkal idősebb), akkor a 19 éves is jöhet.
Potenciál: itt tévednek el szerintem sokan. Kezdőként, alacsonyabb osztályban felesleges 9-10-es potenciálú játékosra vadászni! Az alsó határt szerintem 4-es potnál érdemes meghúzni - akár ilyen játékosból is lehet ám U21-es sztárt faragni, persze nyilván gyengébb válogatottnál (személyes pl.
(8225344). Ha később már csereként is gyenge lenne céljaink eléréséhez, jó pénzért túl tudunk adni rajta. (Persze most lejjebb vannak az árak, mint akkor voltak, de azért az a 2.59M akkor sem hangzott rosszul…) Nyugodtan vállalható az 5-6-os potenciálú emberke is – jó indulókkal, eladásra pláne, de akár megtartani is: még az első osztályban is hasznos lehet egy ilyen ember (pl.
(9359402).
Edző: minimum 4-es szintű – ezt már sokszor leírták, itt csak annyit: ügyelj a fizetésre és a heti pénzügyi mérlegre! Ne vállald túl magad, inkább gazdálkodj okosan, minthogy hirtelen leépítést kelljen csinálnod! (Az optimum persze az 5-ös-de semmi baj, ha még nincs rá pénz!)
Last edited by LA-Peter70 at 6/9/2011 5:10:51 AM