No więc trzeba zaopiekować się nowym narybkiem, który właśnie wyszedł z draftu.
Niestety Banan nie jest dostępny więc trochę trzeba improwizować.
Słyszałem, że wstępnie wybierał już jakiś skautów dla 18-latków, ale nie mam wielkiego rozeznania co zostało ustalone. A czasu za dużo nie ma, w czwartek, czyli już jutro, przydałoby się, żeby perełki zagrały pierwszy mecz na trenowanej pozycji i już w piątek miały pierwsze skoki.
Zrobiłem listę draftu - wszystkie 18-letnie legendy, historycy i MVP. A do tego supergwiazdy i wieloletnie gwiazdy z pensją powyżej 3,5k. Więcej nie dam rady, jak Banan będzie chciał więcej (niższa pensja, allstary lub 19-latkowie) to niech sprawdza sam.
Na koordynatora działań na ochotnika wyznaczam
Nieznam (163506). Wszystkie osoby, które wcześniej już ustalały coś z Bananem proszę, żeby się do niego zgłaszały. A także wszystkie inne osoby, które chciałyby pomóc. W tym także te, które już kiedyś działały w tym temacie.
Można też zgłaszać się do mnie.
No i teraz szybki kurs co trzeba robić.
Trzeba brać listę (dostaniecie na maila ode mnie lub od Nieznam) i jechać od góry (od najlepszych) i kontaktować się z właścicielami. I namawiać ich na trening, negocjować, ustalać, itd. Pierwsze to złapać kontakt. Część właścicieli nawet nie odpisze, część oleje. Ale jeśli odpisze, no to wtedy można zacząć działać.
W pierwszej kolejności zawsze warto namawiać na trening w klubie macierzystym. Kadry ostatnio nawet sobie radzą, więc jest szansa, że szczęściarz, któremu w drafcie trafiła się perełka, będzie chciał dołączyć do wygrywającej drużyny. I będzie chciał wytrenować reprezentanta. Na początek do U21, co dalej, to się zobaczy. Jeśli nie będzie chciał trenować zawodnika u siebie w klubie, to trzeba poprosić o wystawienie na TL (za w miarę rozsądną cenę).
Absolutne minimum to trener level 4, ale to jest tak mocno naciągane. Jeśli ktoś nie ma, to trzeba namawiać minimum na trenera level 5. Wcale nie wychodzi strasznie drożej niż trener level 4. Jeśli możliwa, to najmilej widziana specjałka fintess. Trenera level 6 oczywiście bierzemy z pocałowaniem ręki.
Uwaga, najwięcej dobrych zawodników jest w 5 lidze a tam jest różnie z rozumieniem i zaangażowaniem w grę.
Jak właściciel okaże się nowicjuszem i uda się z nim złapać kontakt, to możliwe, że trzeba będzie mu pomóc. A nawet wytłumaczyć podstawy (trening na jednej pozycji wszystkich skilli oprócz DV/JS/RB, które na dwóch pozycjach, 48 minut na trenowanej pozycji w tygodniu, która pozycja za jaki trening odpowiada, że domyślna pozycja przy nazwisku nic nie znaczy, itd).
Jeśli właściciel będzie potrzebował porady po ile kupować trenera to trzeba mu pokazać to:
http://bbtools.x10.mx/staff/I ewentualnie odesłać do instrukcji (w wątku "wszystko co chcielibyście wiedzieć..."). Ciężkie przypadki odsyłać na forum lub do kogoś bardziej doświadczonego.
Później trzeba będzie jakiś trening doradzać. Ale jak nie wiadomo co trenować to zawsze warto zacząć od obrony. A potem to już się jakoś resztę dopasuje.
Trzeba będzie jeszcze jakoś podzielić zawodników kto na jaką pozycję. To zwykle widać. A jak nie widać to się będzie kombinować.
Trzeba się w miarę zorientować jak często się właściciel loguje. Będą takie przypadki zawodników, których właściciel już się nigdy nie zaloguje i one przepadną. Trudno. Jak co dziesiątego zawodnika uda się zabezpieczyć to już będzie nieźle.
Cenny jest każdy zawodnik z SS>=50 oraz potencjałem >= wieloletnia gwiazda. Być może niektórzy z SS>=45 też by mogli się nadać.
Reszta wyjdzie w praniu.