BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21] Bułgaria

[U21] Bułgaria

Set priority
Show messages by
This Post:
00
204229.1
Date: 12/9/2011 6:01:10 AM
AC_Milan
IV.13
Overall Posts Rated:
231231
Po pierwsze chciałem wszystkim podziękować za udział w ankiecie w wątku z Anglią. Wzięło w niej udział 46 osób, czyli co najmniej tyle osób przynajmniej zajrzało do tego wątku. 29 osobom (63% oddanych głosów) ten sposób prowadzenia wątków przypada do gustu, co jest dla mnie sygnałem i motywację, żeby robić to dalej. Jeszcze raz wielkie dzięki!

Jestem bardzo zadowolony, że gra naszej młodzieżowej reprezentacji cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W wątku z Anglią napisano 73 posty, to jest jak dla mnie świetny wynik ;) Oczywiście nie chodzi, żeby pisać dla samego pisania, ale fajnie, że była kulturalna polemika. W każdym razie napiszę to jeszcze raz, jestem otwarty na merytoryczną dyskusję i wcale się nie uważam za nieomylnego. Będę naprawdę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc w postaci rozmowy na forum. Najlepiej jakby była ona rozpoczęta już przed konkretnym meczem, po meczu kiedy karty są odkryte już jest za późno, poza tym wtedy dużo łatwiej o dobre rady. Myślę, że przy okazji wątków meczowych fajnie będzie dodawać ankietę, zawsze to jakieś urozmaicenie. Tym razem chciałem poznać waszą opinię co do tego gorącego tematu, jakim był nasz normal przeciwko Anglikom. Pytanie jest bardzo proste, ale proszę Was o szczerą odpowiedź na podstawie tego co wiedzieliśmy przed meczem, a nie tego co wiemy po meczu. Nie traktujcie jej personalnie (BB. King vs vinnie_jones), bo nie taka jest moja intencja.Potraktujcie to raczej z jednej strony jako zabawę, w końcu co było to było i czasu nie cofniemy, ale z drugiej strony wyniki ankiety będą dla mnie na pewno jakąś tam wskazówką na przyszłość.

To tyle tytułem wstępu. W poniedziałek gramy z Bułgarią. Drużyną, która wciąż ma szanse na awans, chociaż patrząc na ich rozkład gier są one niewielkie. Do tej pory wygrali z najsłabszymi drużynami w naszej grupie, czyli Cyprem i Luksemburgiem, natomiast doznali porażek z Anglią i Bośnią i Hercegowiną. Ich selekcjonerem jest atanasovvv (44931), postać bardzo znana i aktywna w społeczeństwie Bułgarskim. Jest też niewątpliwie bardzo utytułowanym managerem, jego drużyna White Chocolates to pięciokrotny finalista Pucharu Bułgarii, z których 2 podejścia zakończyły się sukcesem. Ponadto jest też dwukrotnym vicemistrzem Bułgarii (ma też sporą kolekcję flag ;)). Największą gwiazdą Bułgarów jest Petar Lefterov (18221398), który jednak nie powinien być w dobrej formie (grał sporo w tym tygodniu). Mecz na pewno do najłatwiejszych należał nie będzie, ale naszym celem jest oczywiście zwycięstwo. Bułgarzy są pod ścianą, jeśli myślą o awansie muszą wygrywać do końca, dlatego wszystko z ich strony jest możliwe. Dla nas kluczową sprawą będzie forma, niestety nie będzie ona idealna, ale mam nadzieję, że na tyle dobra, że sobie poradzimy. W razie czego ciągle możemy jeszcze powoływać nowych zawodników.

Hitem tej kolejki w naszej grupie będzie bez wątpienia spotkanie Estonii z Portugalią. Ten mecz da nam wile odpowiedzi co do sytuacji w grupie przed decydującymi meczami. Dla nas lepiej, żeby wygrała Estonia, dlatego zachęcam do kibicowania tej ekipie ;)

Poll:  Z jakim nastawieniam należało grać przeciwko Anglii?
Response Votes Result

Normal 28
52.8% 52.8% 52.8%
52.8%
TiE 25
47.2% 47.2% 47.2%
47.2%

This poll ended on 12/16/2011.

This Post:
00
204229.2 in reply to 204229.1
Date: 12/9/2011 6:02:04 AM
AC_Milan
IV.13
Overall Posts Rated:
231231
Bułgaria:

Przydatne linki:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bu%C5%82garia
http://www.naszabulgaria.pl/
http://www.bulgaria24.org/
http://przewodnik.onet.pl/europa/bulgaria/kraj.html
http://www.sofia.polemb.net/

Ciekawostki:

- Pierwszy komputer został stworzony przez Johna Vincenta Atanassoffa, profesora bułgarskiego pochodzenia. Profesor Atanassoff wraz z Cliffordem Barrym budowali pierwszy komputer od 1939 do 1942 roku. Dziwna zbieżność z selekcjonerem Bułgarów. Może to jego syn, wnuk...może to on sam? ;)

- Dla Bułgarów kiwanie głową to zaprzeczanie, a kręcenie głową w lewo i prawo to potwierdzenie. Zupełnie na odwrót niż w Polsce, co czasami sprawia turystom spore trudności.

- Bułgaria jest jednym z najstarszych krajów w Europie? Pierwsze państwo bułgarskie zostało założone w 681 roku n.e. przez Asparucha, chana protobułgarskiego.

- Bułgaria jest jednym z krajów, które prowadzi badania na Antarktydzie? Wielu miejscom na Antarktydzie zostały nadane bułgarskie nazwy.

- Kierowcą nie wolno udostępniać swego pojazdu obywatelowi bułgarskiemu ani prowadzić pojazdem , który należy do obywatela bułgarskiego.Chyba że posiada się oświadczenie i pełnomocnictwo właściciela pojazdu.

- W Bułgarii odnaleziono szczątki najstarszej mieszkanki Europy. Szacuje się, że ma on 9000 lat i należał do młodej dziewczyny.

- Za wagary uczniów w Bułgarii to rodzice byli kiedyś karani a nie ich pociechy. Rodzice uczniów, których dzieci często wagarują tracili prawo do dodatków dla dzieci.

- Gabrowo to miasto niczym polski Wąchock, jest obiektem wielu bułgarskich dowcipów, a jego mieszkańcy słyną ze skąpstwa przewyższającego szkockie.

- Bułgaria słynie ze swojej muzyki ludowej, Bułgarska piosenka została nagrana na złotej płycie, którą NASA wysłana poza granice układu słonecznego na pokładzie sondy Voyager.

- W Sofii pobito rekord świata w biesiadowaniu. Ponad 3000 mieszkańców bułgarskiej stolicy biesiadowało przy najdłuższym na świecie stoli. Miał on długość prawie 400 metrów i składał się z 410 mniejszych stolików. Biesiadnicy wypili łącznie 500 litrów rakiji. Ładnie ;)

- Bułgarzy są długowieczni. Stosunkowo wiele osób przekracza wiek 100 lat. Naukowcy prowadzący badania nad tym zjawiskiem wyróżnili kilka czynników: przyjazna atmosfera relacji międzyludzkich, wykonywanie ćwiczeń fizycznych oraz bakterie znajdujące się w bardzo popularnym w Bułgarii jogurcie.

- 14 lutego podczas gdy w Polsce jest święto zakochanych, w Bułgarii obchodzone jest święto wina.

Znani Bułgarzy:

Dla mnie Bułgaria zawsze będzie się kojarzyła z fantastyczną ekipą jaką mieli na World Cup 94 w USA. Przedstawiam kilku jej największych bohaterów:

Christo Stoiczkov http://pl.wikipedia.org/wiki/Christo_Stoiczkow. Tego gościa znają i lubią chyba wszyscy ;) Król strzelców pamiętnego mundialu '94 oraz wieloletni snajper Barcy, z którą zdobył Puchar Europy. Laureat Złotej Piłki 1994. Bułgarska żywa legenda!

http://pl.wikipedia.org/wiki/Jordan_Leczkow. Myślę, że wielu kibiców pamięta fantastycznego szczupaka w wykonaniu tego łysola w ćwierćfinale z Niemcami http://www.youtube.com/watch?v=RzHqFNHaoZk. Wszyscy wtedy byliśmy Bułgarami!

Emil Kostadinow http://pl.wikipedia.org/wiki/Emil_Kostadinow na samych mistrzostwach nie błyszczał, ale mało kto chyba dzisiaj pamięta, że gdyby nie on Bułgarzy wcale by do USA nie pojechali. Jego dwie bramki zapewniły zwycięstwo 2:1 nad Francją w el. MŚ i bezpośredni awans do turnieju. Po tym meczu francuska prasa nazwała go "Świętym Emilem".

Krasimir Bałakow http://pl.wikipedia.org/wiki/Krasimir_Ba%C5%82ykow był z kolei mózgiem zespołu i liderem środka pola. Przez długie lata pomocnik VFB Stuttgart.

Borisław Michajłow http://pl.wikipedia.org/wiki/Boris%C5%82aw_Michaj%C5%82ow kolejny z wielkich tamtego turnieju. Świetny bramkarz.

This Post:
00
204229.4 in reply to 204229.3
Date: 12/9/2011 6:46:37 AM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10021002
no niestety Trifon Ivanow najpiękniejszy nie był, prawie jak Vlad Dracula :)

ale co prawda to prawda ekipa z '94 Cup super i jeszcze Leczkowa powinieneś dodać

Last edited by aMORFIczny at 12/9/2011 6:47:29 AM

This Post:
22
204229.5 in reply to 204229.4
Date: 12/9/2011 7:46:30 AM
Overall Posts Rated:
270270
Ze znanych osób w Bułgarii dorzucę od siebie jeszcze zapaśnika Dana Kolova. Nie znalazłem nic o nim na polskiej wiki, więc daję linka z angielskiej.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dan_Kolov

W Polsce pewnie prawie nikt o nim nie słyszał, ale w Bułgarii jest bohaterem narodowym. Dla osób które nie znają angielskiego, kilka faktów z tej strony.

Żył w latach 1892 - 1940, pomiędzy rokiem 1918 a 1927 był niepokonany jako zapaśnik i wygrał wszystkie 1500 (!!) walk jakie stoczył w tym okresie. Przez wielu znawców tematu jest nadal uważany za najlepszego zapaśnika w historii tej dyscypliny. Był niesamowicie silny, zasłynął z tego że zaginał wokół swojej szyi szyny kolejowe.
Na stronie piszą też, że kiedyś w trakcie polowania przez godzinę walczył gołymi rękoma z niedźwiedziem, zanim udało mu się go zastrzelić ze strzelby. Ponoć świadkowie widzieli na karku niedźwiedzia blizny po rękach Kolova. Aż nie chce mi się w to wierzyć, ale nawet jeśli to nieprawda to legenda fajna :)
Po skończeniu kariery zajął się działalnością charytatywną w Bułgarii, sfinansował m.in. zakup pierwszych samolotów pasażerskich w tym kraju.
Po śmierci jego trumnę nieśli oficerowie 9 korpusu artylerii i była eskortowana przez honorową kompanię kawalerii.

Jakby ktoś chciał dowiedzieć się więcej to mój dobry kumpel który jest bułgarem mówił mi, że gdzieś na Youtubie powinien być film o nim. Nie wiedział tylko czy jest wersja po angielsku (bo po Polsku to jestem pewien że nie będzie). Niestety nie znam tytułu i nie chciało mi się go za bardzo szukać :)

Last edited by człoWeniu at 12/9/2011 7:58:05 AM

This Post:
00
204229.6 in reply to 204229.4
Date: 12/9/2011 1:31:51 PM
AC_Milan
IV.13
Overall Posts Rated:
231231
Jest Leczkov, musiał być. Uważnie czytaj ;)

@człoWeniu
Rzeczywiście nic o nim nie wiedziałem. Niezły gość ;)

P.S. Hehe, a mi się myszka omsknęła i zagłosowałem za TiE ;)

This Post:
11
204229.7 in reply to 204229.6
Date: 12/9/2011 4:15:29 PM
Overall Posts Rated:
6262
Ankieta wzięta z kosmosu. Po 70+ postach w wątku z Anglią U21 powinna ona raczej wyglądać: "Lubisz bardziej mnie czy BB Kinga"? Jeśli 46 osób czyta Twoje wątki z kadry, to najwyżej 5 analizuje, kto z kim kiedy gra i ile potrzebuje małych punktów za 2 tygodnie we wtorek, żeby było dobrze.

Sam głosuję za Normal. Nie dlatego, że spędziłem tydzień na analizie przeciwnika i uważam że tak powinieneś zagrać a dlatego, że to Twoja sprawa jak grasz i to Ty się z tego będziesz tłumaczył po kadencji...

...a BB Tomaszewskiemu niewiele do tego :)

pozdro: Paraszczak

This Post:
00
204229.8 in reply to 204229.7
Date: 12/9/2011 5:05:14 PM
AC_Milan
IV.13
Overall Posts Rated:
231231
Ankieta jest formą dodatku i nie traktujmy jej w 100% śmiertelnie poważnie. We wstępie napisałem właśnie żeby nie traktowac jej jako vinnie_jones vs BB King ;)

This Post:
00
204229.9 in reply to 204229.8
Date: 12/9/2011 5:11:15 PM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10021002
no ale tak będzie traktowana po tej wymianie zdań, trzeba było zrobić ankiete na Bułgarię :)

This Post:
11
204229.10 in reply to 204229.9
Date: 12/14/2011 9:46:07 AM
AC_Milan
IV.13
Overall Posts Rated:
231231
Tym razem tylko 9 wpisów w wątku :-(
Mogłem zagrać CT, byłoby na pewno więcej ;) Co prawda ankieta się jeszcze nie skończyła, ale pewnie wyniki się już za bardzo nie zmienią. Jest postęp jeśli chodzi o frekwencję, zagłosowało ponad 50 osób. Zdania są podzielone po równo, czyli tak jak pisał BB King jakbym rzucił monetą to tyle samo bym wiedział ;)

Mecz z Bułgarią wielkim widowiskiem nie był. Byliśmy od Bułgarów lepsi pod każdym względem, zwracam uwagę zwłaszcza na miażdżącą przewagę w zbiórkach i od początku osiągnęliśmy sporą przewagę. Lekki kryzys był na początku II kwarty, ale po chwilowym przestoju wszystko wróciło do normy. Całkiem fajnie wychodziły nam rzuty z dystansu, zanotowaliśmy sporo asyst i przechwytów, przy stosunkowo niewielkich stratach piłki.

Kolejne zwycięstwo przybliża nas do awansu, potrzebujemy jeszcze jednego zwycięstwa. Niestety dla nas w meczu Portugalii z Estonią wygrali Ci pierwsi i walka o awans toczy się nadal pomiędzy trzema-czterema drużynami. Gdyby wygrała Estonia awans mielibyśmy praktycznie już teraz. Tak się nie stało, więc walczymy dalej. Przed nami mecz z Estonią, który chcielibyśmy wygrać za wszelką cenę, żeby sprawa awansu nie decydowała się w ostatniej kolejce.

W grupie A gospodarze Węgrzy wrócili z bardzo dalekiej podróży, pokonali Belgów i uratowali dla siebie mistrzostwa. W grupie C chyba spora niespodzianka, turniej praktycznie kończy się dla Litwy, a bardzo bliska awansu jest Ukraina, która ma bardzo fajną ekipę. W grupie D obok Niemców pewnie awansują Holendrzy, ale w dalszej fazie raczej nie odegrają znaczącej roli, bo są po CT w meczu przeciwko Serbii. W grupie E mam nadzieję, że Finowie odpalą CT na Ruskich. Znając "miłość" jaką Suomi pałają do Sbornej są na to spore szanse ;) Mam nadzieję, że obok Italii z tej grupy wejdzie Grecja i życie utrze Rosjanom nosa. W grupie A sensacja, przegrali Hiszpanie i teraz o awans pewnie będą walczyli z Francją. Turcy wydają się być w najlepszej sytuacji, ale w tej grupie jest jeszcze absolutnie wszystko możliwe.

Oceny zawodników za mecz z Bułgarią podam wieczorem.

This Post:
00
204229.11 in reply to 204229.10
Date: 12/14/2011 9:50:47 AM
Overall Posts Rated:
168168
Spokojnie vinnie, jesteśmy lepsi od Estonni ;)