BuzzerBeater Forums

BB Magyarország > U21 kapitányválasztási vita

U21 kapitányválasztási vita (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
217089.2 in reply to 217089.1
Date: 5/15/2012 9:36:30 AM
Overall Posts Rated:
350350
Kezdjük a kérdezz-feleleket.

Azzal a kérdéssel kezdem ki hány fős és posztonként hány emberes kerettel indulna neki az EB-selejtezőknek (egyelőre még nem ismert a sorsolás)?
Milyen preferenciák alapján válogatod majd össze a várható keretet, befér-e egy olyan játékos, amely például kevesebb pontot szerez, de sportszerű illetve képes pontszórásra ugyanakkor sokat faultol vagy gyengébb dobóteljesítményt nyújt?

Mennyire fontos számotokra a játékos statisztikája? (Azt is tudom pl egy 3. ligás teljesítményt nehéz összemérni a válogatott ellenfelekkel szembeni produktummal.)

Szóba került a kommunikáció. Voltak itt mindenféle stílusok régebben vendabal picit szűkszavúbban kommunikált, mint Patai tette. Én lehet átestem a ló túloldalára és sok infót közöltem. Az elmúlt 2 évben valóban volt némi hiányosság e téren, de el tudom fogadni. Pontosan tudom, hogy kommunikatívnak lenni az nem kevés idő.
Hukli egyértelműen a bővebb kommunikáció híve. Kérdés, hogy wolwerine tud egy kicsit bőbeszédűbb lenni?

Hukli felvetette a az ellenfelek scoutolását (nos játékos szinten ezt eddig is megtettük köszönet ezért Lazicsnak!)
Ezek szerint folytatnád ezt a rendszert?

Eredményről sorsolás híján nem tudok beszélni. Ha azt vesszük alapul, hogy az új csapat esélyes a top12-be kerülésre megkockáztatnátok ezt úgy (persze ez csoportfüggő is), hogy csapatszellemet próbálunk átmenteni a nagy döntőre?

Voltak itt mindenféle viták régebben vagy a közelmúltban: Érdemes-e 1-2 ts-sel bemenni a top 12-be vagy essünk ki magas ts-sel (10 körül) a selejtezőn.
Ti melyiket választanátok?

Ezek a kérdések merültek fel bennem.
Köszönöm a válaszotok!

This Post:
00
217089.3 in reply to 217089.2
Date: 5/15/2012 9:59:46 AM
Overall Posts Rated:
9797
Próbálok sorban haladni:

-Kb. 14 fős keret (azért kb, mert ugye még nem ismerem a korosztályt), ami vhogy így nézne ki: 6 magasember, 5-6 guard, és 2 bedobó. Persze, ha több olyan játékos van, aki azonnal bevethető, akkor nőhet ez a szám, de 2 helyet mindenképp meghagynék későbbre.

-Számomra nem olyan fontos a játékos statisztika. Minden játékos más csapatban játszik, más taktikával, más ellenfelek ellen, szóval nagyon csalóka lehet. A faultgyárosokat viszont nem szeretem, csak kényszer helyzetben hívnék be ilyet (értsd nincs jobb/kb ugyanoylan a posztján)

-Igen folytatnám, hiszen ezért említettem. Azért gondoltam 2 emberre, hogyha egyikük nem érne rá, akkor se legyen gond, meg tudják osztani a feladatot.

-Semmiképp sem esnék ki magas ts-el. Persze ts növelés szükséges ahol lehet, de ha a továbbjutás a tét, ott áldozni kell, és ameddig lehet el kell menni.

This Post:
00
217089.4 in reply to 217089.2
Date: 5/15/2012 11:09:48 AM
Overall Posts Rated:
190190
Előnyben vagyok a keret ismerete terén, 14-15 játékost hívnék be. Jelen állapot szerint ez 3 PG, 4-5 SG, 2 SF, 1 PF és 4 C. A posztok nem mérvadóak, mivel jelentős átjátszás lehetséges, van PG-SF, PG-SG, SG-SF és SF-PF posztra is játékosunk.

Pusztán a játékosok statisztikáit nem szoktam nézni. Emlékeim szerint volt már itt faultológépnek kikiáltott játékos, akitől féltünk, de mégsem pontozódott ki egyszer sem, de talán ez az egyetlen aspektus amit figyelnék.

A kommunikációról: tény, csak a szombati meccsek után került ki a taktika. Ezt az indokolja nálam, hogy akkor tudom minden játékosról, hogy milyen állapotban lesz a meccsen. Tőlem meg lehet nyitni kedden is a topikot, idén pont az ominózus török meccs előtt ez megtörtént. Csak arról ment a vita, hogy átver e a portugál kapitány, vagy sem, taktikáról ott sem esett szó. Ha a közösség igényli, lehet ez bőbeszédűbb, esetleg korábban megnyitni ötletelésre. De, összevetve a tippversenyre megszülető tippek időpontjával, amelyek szintén hétfőn születtek nagyrészt, és a kevés kommentből a témákban (konkrétan a belső fórumon magammal beszélgettem többször, és kint sem volt nagy élet) nem egyértelmű számomra, hogy ez kritikus igény lenne. Ha így van, ez esetben változtatok, mint ahogy megkíséreltem ezt a szezon elején, mindenféle reakció nélkül.

Az ellenfelek scoutolása Lazics jóvoltából nagyon jól fut, köszönet érte, illetve felmerült a magas potú játékosok követése is már, de ez utóbbi hatalmas mennyiség, amihez ember kellene.

A TS: sajnos ez csoportfüggő. Az előző EB-n rosszul jött ki a brutális svájci csapat nekünk, szerencsétlen Percival rövidebb ideig húzta mint Tasi, és egy irányítójuk is felnőtt kerettag volt már most is abból a csapatból. Az én szemléletemben az U21-nél törekednie kell a kapitánynak arra, hogy a csapat minél messzebb jusson az EB-n, hiszen a tulajdonosok azért edzették a játékosaikat, hogy minél tovább elérhessen a válogatott. Ezért is volt MOTS az a szlovák meccs. Ha bejutunk a második körbe, ott bármi lehet. Kaphatunk 5 másik MOTS-oló csapatot, vagy, mint legutóbb, 4 maxos TS-űt.

Tegyünk együtt a válogatottakért, neveljünk magyar fiatalokat!
This Post:
00
217089.5 in reply to 217089.4
Date: 5/15/2012 1:00:14 PM
Overall Posts Rated:
173173
Sziasztok!

Néhány dolog, ami kevésbé kérdés, inkább meglátás vagy javaslat.

Külső fórum:

Nagyon rosszul volt használva eddig. Az, hogy szombat/vasárnap nyílik a topic a hétfői meccsnek szerintem nonszensz (és még volt, hogy ez is elmaradt/utolsó pillanatra csúszott). Kedden mindenképpen megnyitnám a topicot, legyen minél több idő az ötletelésre. Tudom, hogy a pénteki edzés sokban befolyásolja a felállást, de erre akkor is szükség van. Lehet, hogy sokan szombat/vasárnap nem tudnak fent lenni, de szívesen elmondanák véleményüket az adott meccsről. Aktívabb használat!

A külső fórum egy remek hely, szerintem az egész magyar BB társadalom hálás lehet Urimate-nek, amiért gyakorlatilag teljesen önkéntes alapon fenntartja és folyamatosan fejleszti. Amint mondtam, remek hely, de valljuk meg, nem a taktika átbeszélésére. Nyilvánvaló, hogy nem fog megtörténni, hogy ott bármelyik kapitány kiteszi a válogatott játékosok skilljeit, abszolút etikátlan lenne. Így viszont meg aligha lehetne elvárható az, hogy bárki, aki odalátogat, véleményt mondjon a taktikáról, ez is mindig önkéntes lesz. Minden kapitánynak megvan és meglesz a maga 2-3 segítője vagy scoutja, akivel egyeztetni tud, és nem is nyilvánosan. Abból lesz taktika. Amiben előre lehetne lépni, az az ellenfél elemzése, az csak részben függ attól, hogy a mi csapatunk milyen. Többen a tippverseny miatt kérik, hogy legyen kint taktika, de azért ismerjük be, hogy ennek sem kell döntő érvnek lennie.

Szerintem egy kapitány döntése az, hogy mennyire használja a kinti fórumot, előttem többen úgy döntöttek, hogy használják, én is úgy döntöttem, hogy használom, de jöhet valaki, aki nem használja majd, és nem biztos, hogy ettől rosszabbak leszünk. Az ottani információ szempontjából merem remélni, hogy előreléptünk, vannak kint válogatott irányelvek, kémfórum, edzéstopik, valamint a scoutoknak és a kapitányoknak egy olyan zárt fórum, ahol egymással megbeszélhetnek mindent. Urimate játékos adatbázisa is nagyon nagy segítség. Ezeket én sok esetben lényegesebbnek tartom a taktikai fórumnál.

Benti fórum:

Ha azt mondtam, hogy a kinti fórum nagyon rosszul volt használva, akkor ez erre is igaz. Aktivitás!

Beharangozók meccsek előtt: Rövid ismertető az ellenfélről, interjú a szövkappal, hangulat csináló. Külön ember csinálná, ha nem lenne jelentkező akkor én.

Tippverseny: Tudom, hogy már van egy, de az U21 megérdemel egy külön versenyt. Külön ember csinálná, ha nincs jelentkező akkor én. (érdekes nyereményekkel, ami nem támogatóság, kicsit másképp mint a jelenlegi verseny)

Itt szeretném elmondani, hogy volt már hasonló. Ezt onnan tudom bizonyosan, hogy én csináltam, még amikor scout voltam Vendabal mellett. Elismerem, hogy nincsenek újságírói ambícióim, és még véletlenül sem gondolom magamról, hogy értenék a figyelemfelkeltéshez, de végül magamtól döntöttem úgy, hogy abbahagyom, mert előfordult olyan időszak, amikor 5-6 egymást követő bejegyzés is tőlem származott, azaz másfél hónapig nem jött reakció. Én anno a meccsek utáni összefoglalók írásával voltam megbízva, természetesen elképzelhetőnek tartom, hogy beharangozók és figyelemfelkeltő akciók nagyobb sikerrel járhatnak, viszont úgy érzem, hogyha valaki általánosságban nem használja a fórumot és nem érdeklődik a válogatott iránt, akkor kevés a valószínűsége, hogy ettől érdeklődik majd jobban.

Ami a tippversenyt illeti, arra nyitott vagyok. Ha bárki azt szeretné, hogy legyen U21-re külön, attól nem zárkózom el, és akkor én majd a nagyválogatottra koncentrálok. Itt jegyzem meg, hogy volt egy időszak, amikor külön ment a kettő. Mivel mindkettőt én csináltam, végül én döntöttem úgy, hogy összevonom, mivel többnyire mindkettőt ugyanazok játszották. Így csökkent a kérdések száma (2-szer 12-ről 1-szer 16-ra), kisebb időráfordítással lehetett tippelni, könnyebb volt kiértékelni, díjazni, valamint bekerülhettek nemzetközi meccsek. Emellett nem kellett egy külön tippsor annak, ha mondjuk az U21 Patagóniával játszott

From: kaygee
This Post:
00
217089.6 in reply to 217089.5
Date: 5/15/2012 1:07:21 PM
Overall Posts Rated:
173173

Ellenfél játékos scout: Lehetne akár 2 is, akik az átadólistát 3 naponta átpásztázzák az ellenfelek játékosai után kutatva, külső fórumumon pedig közzéteszik az eredményt.

Amint arra az előző bejegyzésemben már utaltam, ilyet csináltam a kinti fórumra, ahol öt önkéntes jelentkező egyenként 20 országot folyamatosan figyel. Természetesen nagyválogatottra. Eddig szerintem remekül működik, köszönettel tartozom nekik, mert egy csomó játékos skillje összegyűlt már, pedig durván egy szezon óta működik.

Hogy legyen kérdés is, technikailag hogy oldanád ezt meg az U21-nél, ahol 18-21 éves kor között gyakorlatilag hetente változhat a helyzet és országonként beszélünk szezononként akár 100-150 játékosról is (korosztályonként). A nagyválogatott esetében könnyebb dolgom volt, leültem egy nap, létrehoztam 98 topikot minden országnak, és gyűlnek a skillek, alapozva arra, hogy az NT keretek lassan alakulnak át, és sokszor jobban szem előtt vannak, többet forognak az átadón. U21 esetében nincs egészen előttem, hogy lehetne ezt kivitelezni.

Last edited by kaygee at 5/15/2012 1:08:43 PM

From: LA-Hukli

This Post:
00
217089.7 in reply to 217089.5
Date: 5/15/2012 1:23:31 PM
Overall Posts Rated:
9797
Én elsősorban személyes tapasztalatra alapozva írtam a külső/belső fórum helyzetéről. Nekem, mint "kívülállónak", az elmúlt két szezonban nem sok élvezetet nyújtott az U21, annak ellenére, hogy volt benne játékosom is. Itt a fenti fórumon gyakorlatilag 0 élet volt, az valljuk be nem túl sok. Én nagyon bízok benne, hogy a körlevelem felkeltené az érdeklődését legalább pár embernek, és az emelletti beharangozók, tippverseny fent is tartaná azt.

A külső fórumot én nem így látom. Az egy dolog, hogy a kapitány néhány emberrel, akik simerik a skilleket részletesebben beszél a taktikáról, de ettől függetlenül a kinti fórumon is működnie kell ennek. Nem csak az eredményesség miatt, hanem mert a válogatott mindenkié, és meg kell teremteni a lehetőséget, hogy mindenki hozzá szólhasson, részt vegyen benne, a magáénak érezze és örömöt leljen benne. És szerintem ez a siker kulcsa is Hattrick külső fórumán ez működött, emlékszem ottani kezdő koromban volt egy apró jó meglátásom a taktikát illetően, és úgy örültem a dícséretnek mint a majom a farkának. Pl. ez motivált, hogy kapus scout legyek utána.

This Post:
00
217089.8 in reply to 217089.6
Date: 5/15/2012 1:27:50 PM
Overall Posts Rated:
9797
Én az u21-nél az aktuális 21 éveseket gondoltam scoutolni (esetleg a 20 éveseket, ha lesz rá vállalkozó).

Pont azért amit leírtál, olyan gyorsan változik a helyzet, hogy "felesleges" 18-19 éveseket scoutolni. Ennek abból a szempontból lenne értelme, hogy lássuk, a többi ország, hogyan edzi a játékosokat, és összehasonlítani ezt a mi módszerünkkel. De ez már csak egy + hasznos dolog, ha lenne rá vállalkozó meg lehetne oldani, de én a 20, de leginkább a 21 éves korosztályra fókuszálnék. Lenne kint az országoknak topik, ugyanúgy mint a nagyoknál, ahova be lehetne tenni a skilleket, dátummal együtt, a nyomonkövethetőség végett.

From: Chosen

This Post:
00
217089.9 in reply to 217089.7
Date: 5/15/2012 1:35:34 PM
West-Buda
Magyar Kosárlabda Liga
Overall Posts Rated:
274274
Népszerűsítés szempontjából elengedhetetlen. Tartalmazna egy rövid ismertetőt a válogatottról (fórumok, "személyzet"), és mintegy felhívó jellege lenne játékra, kommunikációra, nevelésre stb. Megválasztásom után azonnal egy ilyet küldenék mindenkinek (ha Chosen engedi, de szerintem nem lenne gond), utána szezononként 1-2 lenne betervezve.

Alapvetően az ötlettel nem lenne bajom, de én nem tudok olyan lehetőségről, hogy körlevél a BB-ben. Max ha egyenként írsz mindenkinek, de az elég macerás. Esetleg lehetőségként: volt már rá példa, hogy felhívást tettünk közzé a hírek között válogatott ügyben.

From: Chosen

This Post:
00
217089.10 in reply to 217089.5
Date: 5/15/2012 1:40:44 PM
West-Buda
Magyar Kosárlabda Liga
Overall Posts Rated:
274274
Nyilvánvaló, hogy nem fog megtörténni, hogy ott bármelyik kapitány kiteszi a válogatott játékosok skilljeit, abszolút etikátlan lenne.

Volt már rá példa nem is egyszer, hogy a tulajok engedélyével külső fórumon ki lettek rakva az U21-esek induló skilljei, sőt ötletelés is volt már hogy a jelöltek közül a skillek ismeretében ki kerüljön a keretbe. Nem olyan valóságtól elrugaszkodott dolog ez. Persze folyamatosan frissíteni a fejlődésük alapján, az már nehezebb kérdés, de az indulók alapján is több taktikai észrevételt lehet tenni, mint abszolút vakon.

This Post:
11
217089.11 in reply to 217089.9
Date: 5/15/2012 1:43:30 PM
Overall Posts Rated:
9797
A körlevelet, mint fogalmat használtam, tudom, hogy nem lehet. Egyesével elküldeném mindenkinek. Nem olyan nagy dolog, ctrlc+ctrlv szerintem max 1 óra alatt megcsinálható.

Last edited by LA-Hukli at 5/15/2012 1:43:45 PM