Podsumowanie meczu: POLSKA - CZECHY 113-126
(20339)W końcu przyszło nam się mierzyć z drużyną z absolutnej światowej czołówki. Można powiedzieć, że trafił swój na swego;-) Meczy był bardzo zacięty. Po dogrywce przegraliśmy i tym samym zanotowaliśmy pierwsza porażka w MŚ. Była to porażka wkalkulowana, ponieważ my mamy już zapewniony awans do półfinału i oszczędzamy entuzjazm natomiast Czesi nie mają tego komfortu i wiadomo było, że bardzo będą chcieli wygrać ten mecz. Tak też było. Czesi wyszli na mecz z wyższym nastawieniem i po emocjonującym meczu odnieśli cenne zwycięstwo.
Przed meczem myślałem przede wszystkim o tym jak zniwelować różnice wynikające z wyższego nastawienia rywali (normal Czechów pewny). Zdecydowałem się na strefę 2-3 i klasyczne ustawienie (bez bungi) z nominalnym SFem Warchałowskim na SG. Ten zabieg miał wzmocnić obronę w strefie podkoszowej i to się bardzo dobrze udało (m.in. całkowicie wyeliminowany z gry Hana). Oprócz tego
Warchałowski spisał się bardzo dobrze w ataku (23pkt.) przy taktyce LI.
Wzmocnienie strefy pod koszem siłą rzeczy wpłynęło na osłabienie obrony na obwodzie. To pozwoliło Czechom na oddawanie
celnych rzuty z dystansu oraz ułatwiło znacząco rozegranie. Po raz pierwszy pozwoliliśmy rywalowi
na tak swobodne rozegranie (]aż 39 asyst!!). Sami za to nie prezentowaliśmy się w rozegraniu tak dobrze jak zwykle....za to zupełnie zdominowaliśmy walkę o piłkę na deskach (aż 19 ofensywnych zbiórek, przy 4 zbiórkach ofensywnych rywali)
często zdobywając punkty po ponowieniu.Generalnie grało się bardzo dobrze do czwartej kwarty, na którą wychodziliśmy z 8 punktową przewagą. Później prawdopodobnie zabrakło trochę sił...Ostatecznie biorąc po uwagę to, że rywale zużyli więcej entuzjazmu podczas tego meczu oceniam, że była to udana próba/mecz. Poza tym mecz ten jest ciekawym materiałem do analizy i myślę, że może się okazać cennym doświadczeniem dla kadry.
Osiągnięcia w drużynie POLSKI:Najwięcej PUNKTÓW:
Sylwester Rakus (9656006) - 29 punktów
Najwięcej ZBIÓREK: -
J. Gurak (11032052) i
G. Reda (13627329) - po 13 zbiórek
Najwięcej ASYST: -
Sylwester Rakus (9656006) - 6 asyst
Najlepszy WSKAŹNIK "+/-" :
Moritz Lüderitz (8217078) +17
DOUBLE_DOUBLE (aż trzech zawodników!!!):
Sylwester Rakus (9656006) - 29 punktów i 12 zbiórek
Gwidon Reda (13627329) - 24 punkty i 13 zbiórek