Zmiany, zmiany, zmiany...
każda zmiana powinna mieć swoją szansę. Te proponowane przez BBków w przyszłym sezonie to z grubsza:
1. Potencjalne zwiększenie efektywności taktyk obwodowych poprzez obniżenie skuteczności gry pod kosz (w związku z punktem 2).
2. Zwiększenie znaczenia bloków.
3.Ograniczenie - kosztem formy gracza - nadmiernej rotacji składem.
Moje pytania (na chwilę obecną) co do powyższych punktów są takie:
Ad1. może zmniejszą skuteczność taktyk podkoszowych? Czy wszystkie taktyki obwodowe będą skuteczniejsze? Czy to nie spieprzy gry w drugą znów stronę?
Ad.2. Jak to się zmieni? Dodadzą ilość akcji możliwych do blokowania, czy po prostu zwiększą na sucho wpływ bloków w umiejętności obrony pod koszem (ale czemu pod koszem)? Co się będzie bardziej opłacać gracz z blokami 16 i ID 12 czy na odwrót? A może to będzie właśnie taki skill jak wejście pod kosz...trochę potrzebny każdemu bez względu na miejsce na boisku...to czemu efektywny trening jest ustawiony tylko pod wysokich ?
Ad.3. Czemu u licha to ma bombić w kadrę? To dla mnie masakra. Rozumiem intencję, by zespoły nie kupowały na maks grajków przed PO, ale czemu ma cierpieć na tym kadra? Jak odbije się to na BBB (czy długofalowa taktyka rozwoju klubu da radę na takim poziomie, gdzie często korzysta się z doraźnych zkupów) Czy to nie zrodzi działań zorganizowanych, że samo już kupno psuje formę, a do tej pory trzeba było jeszcze gracza potrzymać w klubie dłużej, by z wysokiej formy spadł średnio dużo niżej (koszty pensji przy graczach kadrowych ograniczały troszeczkę ten proceder, ale jak pokazuje historia - kto chciał tak działać, działał). Podobno ma to wpływać bardziej na graczy z wysoką formą - to akurat logiczne, wystarczy ustawić poziom startowy do np 5: więcej straci ten z 9 niż ten z 7. Czy Polska ma wystarczające poczucie gry w zespole NT, by ewentualne zmiany graczy dokonywać w momentach, nie rzutujących na grę całej NT (jużteraz mam z tym problemi dogrywanie trenaferu tak, by wypadał w momencie bez wpływu na formę całości kadry - ciekawa sprawa). Niby wszystkie kadry stoją przed tym problemem, a nawet my mamy mniejszy niż małe kraje, gdzie często jeden gracz decyduje o obliczu drużyny. Czy też uważacie, że o wiele łatwiej będzie sabotować inne drużyny..i czy dopuszczalibyście takie działanie na rzecz kadry?
To tak ogółem wstępu. Liczę na rozwój dyskusji. Moim zdaniem porażką jest to, że niektóe zmiany zaimplementowali do testów ale...tylko w sparach. Co niby można sprawdzić grając trzecim garniturem. Naturalnym polem do doświadczeń jest przecież Liga prywatna. Tam gra się pełnymi składami przy równym entuzjaźmie. Czemu tam nie włączyli tych zmian?
edyta: zmieniłem ciut opis zmian faktycznie przyznając rację Jaxowi i Czesławowi w nadinterpretowaniu zapowiedzi zmian przez moją osobę.
Last edited by Astarotte at 5/23/2013 7:08:39 AM
Poll:
Jak wyjdą proponowane zmiany taktyk?
Response
|
Votes
|
Result
|
|
Obwód będzie królował...
|
4
|
12.1%
|
Obwód jak był tak będzie do bani... ;)
|
7
|
21.2%
|
Bez różnicy bo i tak bloki wszystko zmiotą...
|
4
|
12.1%
|
Wszystko to i tak sknocą jak zwykle...
|
18
|
54.5%
|
|