Despre draft.
Cum ne orientam in draft? Cel mai simplu este sa aveti cele 20 de puncte necesare pentru optiunile Group Demonstration si Scouting Combine. Acestea va vor arata informatiile de spre varstele si inaltimile tuturor jucatorilor din draft(foarte important) si mai ales va intervieva jucatorii care au 1 sau 2 mingi gri. De regula sunt vreo 15, la mine au fost in acest draft 21 de jucatori care am reusit sa le fac un prim interviu cu doar 10 puncte de scouting.
Cu acesti primi doi pasi, inlaturati toti jucatorii de 19 ani(care teoretic nu au sanse pentru U21), jucatori care nu sunt pe pozitia de interes pentru voi(datorita inaltimii), si jucatorii care au calitati de inceput foarte proaste.
Primul set de mingi inseamna calitatile jucatorului din draft. Ceea ce este important aici si nu e subliniat nicaieri este ca primul interviu va arata si pozitia preferata de jucator. Cunoscand aceste doua detalii, puteti stii cu exactitate foarte mare la ce sa va asteptati.
Mai exact, feriti-va de jucatorii care sunt pivoti, chiar daca acestia au 5 mingi la calitati. De regula asta inseamna ca au 6-7 la calitatile primare si foarte probabil 1 si 2 la restul(Pase, Control, Aparare exterioara, etc). Asta ar insemna ca veti avea nevoie sa pierdeti poate si 2 sezoane antrenand secundare pentru ca jucatorul vostru sa aiba calitati secundare decente.
Al doilea set de mingi se refera la potentialul jucatorului. In linii mari:
5 mingi - Potential 9,10,11
4 mingi - Potential 7,8
3 mingi - potential 5,6
2 mingi - potential 3,4
1 minge - potential -1,0,1,2
Potentialul 6 este un potential foarte subapreciat, acest potential putand sa ofere un titular/rezerva(in functie de liga) cu un salar de 30-45.000. Cu toate acestea, in aceasta faza a selectarii jucatorilor, jucatorii cu 3 mingi contin si potential 5, care este de evitat cu orice pret.
Orice de la 4 mingi in sus, e perfect.
Care este jucatorul absolut ideal?
5 mingi la calitati, 5 mingi potential, Extrema, Nota A+, 18 ani, iar inaltime in functie de nevoie.
De ce extrema? deoarece 5 mingi la calitati si extrema inseamna ca are de toate. Exista si exceptii din pacate, dar sunt foarte rare.
De regula, intr-un draft mediu, exista un jucator extrem de bun, care are si calitati bune si potential, un jucator care are calitati mai proaste insa potential bun, ambii de 18 ani(si potential 9+), si inca unul de 19 ani cu potential bun. De ori cate ori am investit in draft, a fost exact asa.
Un punct in plus ar fi urmatorul.
Din nou, in urma experientei acumulate, am observat ca un draft in care nu se investesc bani, nu se gasesc jucatori. Asta inseamna ca atunci cand se genereaza la mijlocul sezonului clasa de jucatori, se genereaza in functie de banii ivnestiti in acea liga. Puteti remarca in sezonul curent ligile 1 si 2 nu au avut nici un jucator cu potential mai mare de 8. Iar ligile 3 au avut vreo 10.
Draftul este si va ramane o loterie, insa din respectiva loterie, cu ce v-am scris mai sus, puteti elimina cu usurinta jucatorii extrem de slabi.
Daca aveti intrebari, nu ezitati. Happy hunting.
Last edited by Boston Celts at 3/2/2014 2:45:41 AM