BuzzerBeater Forums

BB Srbija > NBA fantazy - liga BB Srbija

NBA fantazy - liga BB Srbija

Set priority
Show messages by
From: Matya
This Post:
00
264194.1
Date: 10/19/2014 4:14:38 AM
GGakovo
Prva Liga
Overall Posts Rated:
104104
Kao što sam i obećao evo teme koja je posvećena NBA fantaziju, za početak ću vas upoznati sa osnovama kako bi svako mogao da započne igranje, a kasnije ću vas upoznavati sa svim ostalim.

Kao prvo da bi igrali morate mi poslati vaš mail na PP, kako bi vas pozvao da se priključite ligi, ne bi bilo loše napraviti yahoo mail ima svojih prednosti.

U zavisnosti od interesovanja prilagodiću sva pravila, idelno bi bilo da nas se skupi 16 pa ću za sad objašnjavati prvila za taj broj učesnik, ako nas bude manje (ne bi išao ispod 12) ili više (max 20) prilagodiću sve tome.

Igra počinje draft-om, idealno bi bilo da odredimo datum i vreme kad svi učesnici mogu da prisustvuju draftu jer je to osnova svega i kako izaberete na draftu od toga će vam u velikoj meri zavisiti skoro cela sezona. U slučaju da nas bude 16 svako bi birao 13 igrača, dakle svako bi imao jedan virtuelni NBA tim da vodi. Jedan igrač je vlasništvo tima koji ga je izabrao, nije kao u drugim fantazijima sa kojima ste se susrećali da više timova može da ima istog igrača. Ukoliko se ne uspemo dogovoriti oko vremena i datuma za draft staviću da nam yahoo podeli igrače ali će svako moći da sastavi listu prioriteta, koga želi u timu a koga ne želi ni slučajno da mu komp ubaci.

Kada prođe draft svako ima svoj tim sa igračima koje su njegovo vlasništvo, a svi igrači koji ne budu izabrani od strane ni jednog tima postaju FA (po naški slobodni agenti), postoji stranica na kojoj je lista ovih igrača na kojoj možete tražiti pojčanja za svoj tim. Ukoliko niste zadovoljni nekim svojim igračem njega će te dropovati i uzeti FA igrača u koga verujete ili vam odgovara njegov raspored, ovo se računa kao izmena, dozvoljeno je 2 izmene po duelu.

Igra se 1na1 duel, recimo Marko protiv Nikole, duel traje nedelju dana (od ponedeljka do nedelje), a postava se podešava za svaki dan posebno, nemojte se ovoga uplašiti možete podesiti postavu za koliko god hoćete dana u napred. Svaki dan se sastavlja postava od igrača koje vi mislite da vam mogu doneti najviše poena tog dana.

Igrači imaju pozicije slično kao u BB-u (PG-SG-SF-PF-C) ali ima dosta igrača koji pokrivaju više pozicija (tokom sezone yahoo zna da dodaje pozicije nekim igračima koji to stvarno i igraju) ovi igrači imaju veću vrednost jer omogućavaju lakše podešavanje postave svakog dana nama ovde poznati kao multiskileri.

Ako nas bude 16 dnevne postave bi izgledale ovako PG - SG - SF - PF - C - Util, dakle svaki dan bi nam igralo max 6 igrača. Na svakoj poziciji kao što joj ime govori može se postaviti igrač koji tu poziciju i pokriva, pozicija Util na nju možete staviti bilo kog igrača. Dosta je bitno prilikom drafta paziti da imate što šareniji sastav (podjednako igrača koji pokrivaju različite pozicije i igrače iz različitih NBA timova ali o tome malo kasnije to su taktike i strategije koje se stiču vremenom). Biće dana sa svega 2-3 NBA utakmice i igraće vam samo 1-2 igrača to veče a biće dana kad nemate nikoga, zbog toga ozbiljni fantazeri prostudiraju celu sezonu i biraju igrače čiji timovi igraju dosta mečeva tim "siromašnim danima" ali i o tome kad se okupimo.

Osim izmena još jedan načiin da se promeni snaga tima su trejdovi, to se dva ili više vlasnika dogovara oko zamene igrača. Jedan ima puno kvalitetnih centara a drugi ima previše niskih igrača, njih dvojica se mogu dogovoriti da zamene igrače. Trejd može da sadrži i više igrača sa obe strane i to se najčešće i dešava dodaju se dodatni igrači kako bi trejd bio ujednačen jer nije fer recimo Hardena za Nedovića onda bi se jedan tim pojačao a to nije fer prema ostalim učesnicima.

Igrica je zarazna pogotovo ako pratite i gledate NBA mečeve, stalno će te gledati kako da pojačate svoj tim sa FA liste da pokupite nekog igrača koji je u formi ili pratite izveštaje o povredama igrača ko bi mogao da ne nastupi to veče. Možda vam izgleda komplikovano ali verujte mi jako brzo će te se naviknuti na sve i siguran sam da će te se zaraziti. :

This Post:
00
264194.2 in reply to 264194.1
Date: 10/20/2014 6:06:47 AM
Overall Posts Rated:
590590
Ja sam se priključio ;)

This Post:
00
264194.3 in reply to 264194.2
Date: 10/20/2014 7:08:54 AM
Overall Posts Rated:
132132
Ja ne umem! :O

This Post:
00
264194.4 in reply to 264194.3
Date: 10/23/2014 7:16:25 PM
Overall Posts Rated:
3535
Mislim da bi mogli svi da se dogovorimo kad bi mogli draft da obavimo. Po meni bi mogli recimo u nedelju u 22h. Kontam da su tad svi kuci i da bi mogli. Meni recimo ponedeljak vece ne odgovara pre nekih 21h.

Bolje je da uradimo draft, nego da ga uradi komp, jer se moze desiti da neko dobije 10 plejmejkera.

This Post:
00
264194.5 in reply to 264194.4
Date: 10/24/2014 1:49:53 AM
Overall Posts Rated:
132132
Sto se mene tice..moze taj termin.. ;)

This Post:
00
264194.6 in reply to 264194.4
Date: 10/24/2014 2:44:17 AM
GGakovo
Prva Liga
Overall Posts Rated:
104104
Za sad stoji draft: ponedeljak 22:30, ja sam sprečen u nedelju 22 jer baš tad imam drugi draft sa kiper ligom kojoj je ovo već treća sezona, ako ima neko kome neodgovara pomenuti termin neka javi pomeriću. Vodio sam se logikom da većina nas prati reprezentativne mečeve ponedeljkom pa možemo dosta toga da se dogovorimo na četu tih mečeva.

DRAFT je jednostavan, kad se kompletira lista učesnika (verujem danas ili najkasnije sutra tokom mečeva 3. kola BB sezone) kliknuću da yahoo odradi random redosled biranja na draftu. Tad će izaći spisak I runde, ko bude birao prvi u I rundi bira poslednji u II pa opet prvi u III i tako u krug.

Draft stranica se otvara najkasnije 15min pre samog drafta, a obično bude i 30-tak min ranije, postaviću ovde link čim se otvori, mada je dovoljno da uđete na svoj tim i sa desne strane vam se nalazi informacija o draftu, kad bude moguć pristup draft stranici pojaviće se dugme da je draft u toku na mestu gde sad odbrojava vreme do drafta.

Mock Draft ko se ranije nije susretao sa draftom nek pokuša bilo koji monk draft bar par rundi čisto da se ušemi i stekne osećaj gde se šta nalazi. Sa leve strane je redosled biranja i ime vašeg tima je lepo označeno i gore iznad piše koliko je poteza ostalo do vašeg biranja. U sredini je lista igrača, probajte kliktati na zvezdice ispred igrača koji su vam zanimljivi, tad će oni ići na listu skroz desno gore i lako će te moći da ih pronađete kad dođe red na vas da birate. Ispod liste poželjnih igrača nalaze se sastav vašeg tima, tu možete pratiti na kojoj ste poziciji tanki i prema tome tražiti igrača na listi koga će te birati sledećeg, a skoz dole je čet na kome možete da komentarišete pikove, kukate što vam je neko uzeo željenog igrača ispred nosa i slično. Na četu će izlaliti kad god neko izabere nekog igrača. Iznad liste igrača nalaze se dugmad za podešavanje liste, tu možete skratiti listu na samo vama traženu poziciju recimo PG i videti statistiku iz prethodne sezone, ukucati u polje za traženje ime igrača koji vam je zanimljiv a nemožete da ga pronađete na listi.

Strategija za draft kao što sam već negde pominjao, pazite da birate šarenolik sastav (kako po pozicijama tako i po timovima u kojima igrači igraju). Neko ima svoje ljubimce koje će sigurno pokupiti ranije nego je predviđeno iz straha da ih neko drugi ne uzme, neko može i da namerno pokupi 3-4 recimo PG pa da kroz trejd sa nekim kome fale takvi igrači zakrpi rupe na drugim pozicijama... mogućnosti su velike.

Za sad je 9 timova pristupilo, još 3 su dobili pozivnice na mail ali se nisu priključili (ako ste još zainteresovani molim vas otvorite mail i kliknite na potrebno dugme), Ivko se još čeka da mi pošalje mail (nemora yahoo nije strašno), dakle ako se svi priključe to je 13 učesnika pokušaću još 3 da pronađem, bitno da žele da se igraju s nama. Ako zante nekog iz svoje lige preporuči mu da proveri ovu temu.

Uskoro opširnije o ostalim pravilima i bodovanju, i samom snalaženju na samoj stranici fantazija!

From: MarkKo

This Post:
00
264194.7 in reply to 264194.6
Date: 10/25/2014 7:23:54 AM
Overall Posts Rated:
132132
Sada sam probao draft,bas je dooobro uradjeno,samo,za taj termin,moracu da vidim,posot sutra dobijamo raspored za naredne 2 nedelje na poslu,boricu se za prvu smenu u ponedeljak pa da budem prisutan :D

Jedva cekam da ovo pocne,mada,koliko vidim fali nam jos 6 timova za ligu od 16?!

From: Matya

This Post:
00
264194.8 in reply to 264194.7
Date: 10/25/2014 8:33:17 AM
GGakovo
Prva Liga
Overall Posts Rated:
104104
Računaj +3 sigurno, a jedan se još predomišlja, nije problem ni da nas bude 14 biće bogatija lista slobodnih agenata, mada ću danas da visim na četu i pokušam da pronađem još nekoga, bitno je samo da nas bude paran broj.

Evo i ovde apela, ko prati ili želi da počne da prati NBA ligu, a u isto vreme želi da se igra sa nama neka mi pošalje svoj mail na PP, biće žešće zezanje verujte mi, dosta je početnika tako da nema potrebe da se pribojavate ukoliko trenutno niste u toku sa dešaanjima u NBA ligi. Ja do pre 3 sezone nisam pratio NBA uopšte još od raspada čuvene generacije Sacramenta sa Pejom i Vladom, i tad sam se priključio jednoj ligi i maltene takođe bez praćenja izgubio u finalu, a igrao sam protiv 15 poznavaoca NBA lige (da nekažem zaluđenika koji danju spavaju a noću gledaju po 3-4 meča).

Poeni Namestio sam da svaki statistički parametar donosi 2 poena (ne jedan kao u evropskim fantazijima) sa izuzetkom blokada i ukradenih lopti koje vrede 3 poena (najređi su pa da malo damo značaj igračima koji su dobri u njima), do ovog sistema su mnogi došli pre mene ja sam ga samo preuzeo.

League / Scoring & Settings
- Field Goals Attempted (FGA) - svaki šut iz igre -2 poena
- Field Goals Made (FGM) - svaki pogođen šut +6 poena
- Free Throws Attempted (FTA) - svako slobodno bacanje -2 poena
- Free Throws Made (FTM) - svako pogođeno slobodno bacanje +4 poena
- 3-point Shots Made (3PTM) -svaka trojka +2 poena
- Total Rebounds (REB) -svaki skok+2 poena
- Assists (AST) -svaka asistencija +2 poena
- Steals (ST) -svaka ukradena lopta +3 poena
- Blocked Shots (BLK) -svaka blokada +3 poena
- Turnovers (TO) -svaka izgubljena lopta -2 poena

Dueli koji traju 7 dana obično će svaki tim sakupiri od 1000 do 1500 poena, sve zavisi koliko termina imaju popunjenih tokom nedelje. Svaki dan igra max 6 igrača to je 6 termina x 7 dana, max termina tokom jednog duela je 42 ali jako retko će neko uspeti da popuni sve termine jer ima onih siromašnih dana kad se igraju samo 2-3 meča i ko nema igrače iz tih timova on će nekim danima imati i 0 popunjenih temina. Možete ući u listu igrača Player / Plazer List, tu možete videti prosečno koliko je koji igrač imao prethodne sezone po jednom meču ali i mnoge druge stvari, koliku je ko imao minutažu prethodne sezone koliko je od 82 meča regularnog dela sezone odigrao (čuvajte se igrača tipa Wade koji jedan meč igra a drugi ladi kolena i njemu sličnih)... Neki max prethodne sezone na jednom meču mislim da je imao Durantula 123 poena.

Last edited by Matya at 10/26/2014 7:13:00 AM

From: Matya

This Post:
00
264194.9 in reply to 264194.8
Date: 10/26/2014 7:50:12 AM
GGakovo
Prva Liga
Overall Posts Rated:
104104
Kao prvo da vas obavestim da sam morao da produžim kompletiranje liste učesnika do večeras, nas 13 se već priključilo +

- Ivko nadam se da će danas uspeti da otvori mail i registruje tim u ligi, njemu se čuva mesto
- Sikilino - jako neaktivan, javio se među prvima, a još nije potvrdio da li će igrati, pozivnicu je dobio
- *DJolle* - sinoć mi je poslao poruku da ubacim i njega, ali mi nije poslao mail sačekaću i njega do večeras

Kao što reko Ivko ima zagarantovano mesto samo ako se konačno registruje, u tom slučaju bi nas bilo 14 što je ok, ali ima mesta i za ovu dvojicu ili nekog trećeš samo mora biti paran broj učesnika, večeras imam draft u 22h jedne kiper lige i kad on završi nadam se da ću moći konstatovati ko su učesnici prve sezone NBA Fantazija - liga BB SRbija.

From: Matya

This Post:
00
264194.10 in reply to 264194.9
Date: 10/26/2014 3:29:09 PM
GGakovo
Prva Liga
Overall Posts Rated:
104104
Kompletirana lista učesnika, u prvoj sezoni će nas biti 14, kako sporo krenulo prikupljanje prezadovoljan sam.

Kliknuo sam na dugme random draft order, možete videti da je tako na League / Changes, da ne bude kasnije da me Charlottee potplatio da mu dam prvog pika! :)

Evo i kompletnog redosleda biranja u I rundi drafta, ranije sam već objasnio da ko bira prvi u I ruundi bira poslednji u II (takozvani snake draft redosled):
1. Ribe svuda oko nas
2. Heroj Spurs
3. Pomfrit Boys
4. KK Vojvodina
5. Kulen Masters
6. Topola Eagles
7. OKK Apatin
8. Lunjevica United
9. Опанчари
10. Padavicari United
11. GGakowo
12. KK Napredak Zemun
13. Dorćol
14. KK Losers

Ceo raspored po svim rundama možete videti ovde: Draft Central / Draft Results.

Toliko za danas, ostavljam vas da smišljate taktiku za sutrašnji draft u skladu sa pozicijom sa koje birate, neko je imao sreće neko će na teži način pokušati da dokaže da je vrsan poznavalac košarke preko bare!

EDIT: E da umalo da zaboravim, kliknuo sam i na random raspored duela, sad je to konačno. Parovi 1. kola su:


GGakowo ................. VS Pomfrit Boys
Dorćol ...................... VS Heroj Spurs
KK Vojvodina ............ VS Topola Eagles
Padavicari United ...... VS OKK Apatin
KK Losers ................. VS KK Napredak Zemun
Ribe svuda oko nas ... VS Kulen Masters
Опанчари ................ VS Lunjevica United

Last edited by Matya at 10/26/2014 3:40:25 PM

From: MarkKo

This Post:
00
264194.11 in reply to 264194.10
Date: 10/26/2014 6:00:56 PM
Overall Posts Rated:
132132
Auuuuuu komesare,pa ovo ne da je namesteno nego znaci...Cuo sam da Charlotee daje suportera za sl.sezonu da bi birao prvi,a i ja se prve nedelje nameracim na Ivka?!Nije realno... :)

Nista,vidimo se sutra na lutriji! :D