sezon 47
mistrz niebieskich: KS Goldena
półfinalista u czerwonych: Chiki-Cziki-Cziki-Ta
wynik meczu bezpośredniego: Goldena 129-40 Chiki-Ta
Kolejna nudna obrona tytułu dla kozlika, który z trzecim moralnym mistrzostwem Polski zostaje największym beneficjentem eksperymentu... no, może nie licząc fińskiej RakBy, bo ta ponownie wygrywa BBB! Podkreślę to jeszcze raz - darkonza był jedynym czynnikiem, który dzielił justme (menedżera RakBy) od zostania legendarnym, wielokrotnym zwycięzcą BB.
Na sam koniec parę wniosków:
- poczet mistrzów Polski wzbogaciłby się o 5 osób: Camposa, Sztukera, mario_76, BB Kinga, i Cassano17
- tak, Czikita miałaby najdłuższy staż w PLK i byłaby o krok od zostania liderem tabeli wszechczasów mimo tego, że nigdy nie wygrała ona PLK
- gdyby darkonza zniknął po sezonie 35, kozlik miałby nie jedno, a cztery mistrzostwa... nic nie mówię, kozlik, ale jeśli zainteresowały cię wnioski z tego postu, oddaj mi mecz w lidze, a zobaczymy, co da się zrobić ;)
- przy takiej ilości tekstu gdzieś na pewno są nieścisłości/bełkot, możliwe, że jeszcze będę go poprawiał
Na razie życzę powodzenia wszystkim 15 menedżerom, którzy wyprzedzą mnie w tym sezonie w tabeli!
--------------------------------
(Jakby co, nie doceniłem swojego talentu do lania wody - okazuje się, że mi się część II nie mieści w 2 postach, więc zaczynam jej wrzucanie tutaj.)
Pora na spóżnioną, drugą część otwarcia sezonu - Skarbunio Kibica. Niestety, wydany dopiero po pierwszej kolejce, więc spóźniony, ale za to z nowymi ciekawostkami i (czasami) ocenami składów!
Drużyny tradycyjnie opisuję od najtańszej do najdroższej, bo nawet jeśli "pensje nie grają", a różnice są niewielkie, to i tak na samym końcu przy tak wysokim poziomie menedżerów dużo pokazują.
16. Chomiczówka Boys ($ 446 519)
Zacznijmy od przypomnienia, jak skończył się ostatni sezon Chomiczówki - sporą nerwówką. Czyli w sumie jak zwykle - na 10 sezonów tylko trzy razy warszawianie po rundzie zasadniczej zapewnili sobie utrzymanie (z czego dwa razy dzięki temu, że 5. miejsce kiedyś było bezpieczne...) Jeśli ktoś chce zadać pytanie, czy tak będzie w tym sezonie, przypomnę - to jest pierwsza opisywana drużyna, czyli najtańsza w całej lidze, a przy tym też nie najmłodsza. Chyba tylko słabość rywali jest w stanie uratować Chomiczówkę przed spadkiem... niemniej podobno to drużyna o reputacji "czarodziejów od utrzymania"
![:D](/images/conf/emoticons/big-grin.png)
15. Pruszcz All Stars ($ 511 083)
Jeden dobry sezon w PLK starczy - uznał Huanito po tym, jak Pruszcz prawie podniósł się z dna tabeli wszechczasów (z 13 wygranymi ma on najmniej zwycięstw spośród ekip, które już grały w ekstraklasie, ex aequo z Hooliganami). Plotki o tankowaniu, które pojawiły się na czacie, okazują się być prawdziwe. Myślę, że w tym przypadku można spokojnie założyć, że All Stars spokojnie zajmą jedno z miejsc spadkowych.
14. KS "Powiśle" ($ 511 171)
Pierwszy z trzech absolutnych beniaminków w tym sezonie PLK. Jedyny, który musiał ratować się awansem z bilansu, by tu trafić. Władze klubu obiecują, że będą ratować się łapówkami dopiero w ostatnich paru tygodniach ligi - niemniej nawet i z nimi GM-Siwy nie podniesie się z dołu tabeli. "Powiśle" to najprawdopodobniej pierwsza drużyna w historii PLK z cudzysłowiem w nazwie - co widać po tym, jak ten cudzysłów nie wyświetla się poprawnie w silniku meczowym...
13. LZS Niemysłowice ($ 524 507)
W poprzednim sezonie toshii w BB uzbierał tyle złota, że mógłby nim wypełnić Fort Knox, ozłocić niejednego filozofa i zrobić sobie licówki a la Ędward Ącki. II.3, U21, IV liga w Utopii - wszystkie fronty zakończone całkowitym zwycięstwem, dzięki któremu były LA wraca po 9 sezonach do ekstraklasy. Jest tylko jeden problem - wpada do mocniejszej konfy. I jeśli nie zdoła w niej zdobyć przewagi parkietu w barażach, może się to skończyć szybkiem powrotem na zaplecze PLK.
Last edited by Siwy at 11/25/2019 2:57:48 PM
Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.