Cześć!
Na wstępie zaznaczę, że przeczytałem instrukcje i wszystkie wątki o podatku treningowym na forum jakie mogłem znaleźć. W drużynie mojego kumpla pojawiła się pozycja "podatek treningowy" i próbowaliśmy to jakoś rozgryźć, ale się nie udało i choć on machnął ręką, to mi nie daje to spokoju :D
W wielu wątkach odpowiedzi mówią o podatku od wartości drużyny, wydatki pomniejszone o ulgę i przychody podzielone przez 2 (czyli podatek od nadmiernych wydatków), zresztą o tym tez wspomina instrukcja. Jednak pozycja z finansów jaka się pojawiła to podatek treningowy, nie od wartości drużyny. Ponadto w rubryce z przychodami i wydatkami treningowymi (pod kalendarzem finansowym) jest takie małe podsumowanie z podatkiem od wartości drużyny - ma tam 0. Więc wnioskuję, że podatek treningowy i od wartości drużyny to różne rzeczy. Gdzieś trafiłem na jedno wyjaśnienie:
przychody + przyrost pensji w wyniku treningu - wydatki = podstawa podatku. dzieli się ją na pół i tyle właśnie płacisz.
Ale gdyby to faktycznie był podatek treningowy, to jego suma z podatkiem od wartości drużyny zawsze byłaby równa 0, więc znowu podejrzewam, że coś mi umyka, albo nie jest to do końca prawda. Czy ktoś czuję się na siłach podjąć ten temat? :) W razie czego mogę załatwić screeny, ta pozycja w finansach naprawdę nazywa się podatek treningowy (zaznaczam wyraźnie, gdyż w wielu wątkach pojawiały się wątpliwości i sugestie pomylenia tematu z podatkiem od drużyny/ulgą treningową)