Od pewnego czasu wspólnie vinnie_jones’em pracowaliśmy nad koncepcją treningu graczy z wysokim potencjałem na jednej pozycji, kilka razy ta koncepcja, w zarysie, pojawiała się na forum głównie przy okazji wyborów, teraz zaś wchodzimy w decydującą fazę tego projektu i uznaliśmy, że trzeba was zapoznać z zarysem całości, co mamy nadzieję nie tylko wytłumaczy wam o co chodzi, ale też ułatwi nam kontakt z Prezesami posiadającymi kandydatów do objęcia tym programem, o co więc nam chodzi?
Trenować można różnie, można prowadzić 5 graczy można nawet i 8, ale nam chodzi o maksymalne zoptymalizowanie tego procesu i trenowanie w każdej opcji dla tylko jednej pozycji.
Kogo? Graczy z najlepszym potencjałem. Najlepszym czyli supergwiazd, MVP i historycznych zawodników (legendą koszykówki też nie pogardzimy). Ale pod pojęciem potencjału zawierają się także inne czynniki, takie jak np. wzrost, w końcu z przykładowego 220 cm młodzieńca zrobić PG można ale na pewno kosztem szybkości treningu, tak więc potrzebować będziemy graczy optymalnych i takimi się zajmiemy.
Cel? Stworzenie trzonu kadry młodzieżowej na MEU21 w sezonie 12. Powiedzmy meczowa 10 uzupełniona pozostałymi graczami z draftu prowadzonymi w dotychczasowym rytmie przez skautów. To wszystko ma nam umożliwić walkę o dwa złota, a przynajmniej awans z drugiej rundy na obu imprezach mistrzowskich.
Jak? Wspólnie z vinnie_jones’em wybierzemy graczy z ostatniego draftu najlepiej pasujących nam do koncepcji, on obwodowych, ja podkoszowych, skontaktujemy się z ich właścicielami, jeżeli wyrażą zainteresowanie naszą koncepcją to dobrze, jeżeli będą chcieli sprzedać swoich graczy postaramy się znaleźć im nowy klub, w każdym razie co tydzień będziemy się kontaktować z właścicielami młodych i sugestiami, radami wpływać na ich rozwój. Po każdym drafcie będziemy powiększać liczbę graczy przynajmniej przez najbliższe trzy sezony.
To nie jest zmiana koncepcji, votum separatum w stosunku do tego co jest teraz, po prostu jest nas coraz więcej i możemy spróbować równocześnie kilku wariantów. Czy się uda? Pewności nie ma, ale bez działania nadal będziemy na każdej imprezie jednymi z wielu, zawsze będzie nam brakowało tego czegoś by awansować do półfinału, a w konsekwencji finału.
Jeżeli macie jakieś pytania, graczy z niższym potencjałem prowadzonych w systemie który opisałem (głównie obwodowych), wolną gotówkę i chęć nabycia jednego z wyselekcjonowanych przez nas graczy, skontaktujcie się z nami - obwód: vinnie_jones
(55523), trumna: al_said
(55597).