BuzzerBeater Forums

BB Poland > Tempo gry

Tempo gry

Set priority
Show messages by
This Post:
00
97985.1
Date: 6/20/2009 7:20:07 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
838838
Pocztytałem reguły, poczytałem forum, ale wciąż nie wiem co i jak. O ile jasne jest jaka taktyka pasuje na jakieg przeciwnika to jednak kiedy należy grać szybciej a kiedy wolniej wciąz dla mnie zrozumiałe nie jest.
Czy ktoś ma własne przemyślenia albo potrafi wkleić link który tą sprawę wyjaśnia?

From: repta2

This Post:
00
97985.2 in reply to 97985.1
Date: 6/20/2009 7:22:41 AM
Overall Posts Rated:
1414
Nie, żebym był ekspertem ale już kilka razy na forum czytałem że.... jeśli grasz szybik tempem (RnG np..) to masz większe szanse gdy przegrywasz na to że dogonisz przeciwnika a z kolei wolne tempo gra się wtedy kiedy się chce jak najniżej przegrać... ale poczekaj na kogoś z większym doświadczeniem....np. al_said'a....

This Post:
00
97985.3 in reply to 97985.2
Date: 6/20/2009 8:00:47 AM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11491149
Second Team:
The French Bulldogs II
Wątek o tempie rozgrzał swego czasu tutejsze forum, było ostro pare osób miało swoje zdania na temat tempa i swoje argumenty... Z tego co pamiętam to w gorącej dyskusji uczestniczyli wtedy przede wszystkim al i B.B. King...

This Post:
00
97985.4 in reply to 97985.3
Date: 6/20/2009 8:22:26 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
838838
Na logikę powinno być tak:

wolne tempo jest właściwe dla drużyn mających świetnego rozgrywającego (z dobrymi podaniami) i doświadczonych graczy, którzy będą potrafili się ustawić, umiejetności potrzebne do takiej gry to oprócz podań, zasięg rzutu i rzut z bliska (rzut z wyskoku nie bo skoro akcja jest ustawiana to zawodnik ma rzucać z łatwej pozycji a nie z wyskoku)

szybkie tempo natomiast powinno być odpowiednie dla zespołów które mają wielu swingmenów a więc zawodników na pozycji SG i SF, właściwie nie trzeba rozgrywającego, na PG może grac jakiś SG, potrzebne umiejetności to kozłowanie i rzut z wyskoku, bo na tym polega szybka gra.

Tyle w odniesieniu do prawdziwej koszykówki. W sumie skoro gra dość dobrze oddaje realia jeśli chodzi o ustawienia to można by się spodziewać że i w tym temacie jest podobnie.
Niestety ile wątków, tyle pomysłów w tym temacie i to często zupełnie sprzecznych.

p.s. Może ktoś podac link do jakiejś większej dysksji? Z góry dziekuje.

From: Big Z

This Post:
00
97985.5 in reply to 97985.4
Date: 6/20/2009 9:37:22 AM
Overall Posts Rated:
6363
Ja przede wszystkim porównuję przed meczem zbiórki (moje i przeciwnika). Jeśli ja mam przewagę w zbiórkach gram szybko, jeśli przeciwnik zbiera lepiej gram wolno.
Jeśli zbieramy podobnie zazwyczaj gram szybko.
Liczy się też kondycja, wybrana obrona i przewidywana taktyka przeciwnika, ale zbiórki są dla mnie na pierwszym planie przy decyzji szybko/wolno.