Znam dosta ljudi iz Beograda i nekoliko ljudi iz RS. Ljubav prema Srbiji, iako se ne meri geolokacijom, je neverovatno veca kod ovih ljudi koji su iz RS. Kad bismo mi "lokalni" bili barem delom kao ovi iz RS mnogo toga bi bilo lepse.
Sa ovim nikako ne mogu da se slozim. Jedino je tacno da se ti ljudi (ne mislim samo na RS, vec na ljude generalno van centralnog gradskog jezgra par vecih gradova u Srbiji) mnoooogo vise busaju u grudi srpstvom nego neko iz "kruga dvojke" npr. i da mnogo lakse padaju na populisticke price (za sta su najbolji dokaz rezultati izbora - uvek populisti osvajaju apsolutnu vecinu na takvim mestima). Ne moze da voli Srbiju vise od mene neko iz Bjeljine, Krusevca ili Knina npr., moze samo drugacije tu ljubav da dozivljava i da je ispoljava. Iz moje perspektive, ti ljudi to najcesce rade na pogresan - prenaglasen nacin, sto je najcesce praceno i dozom antagonizma prema okolnim narodima ili potrebom da se naglasava kako smo mi bolji od ostalih ili da smo "nebeski narod". Naravno, uvek i svuda ima izuzetaka, nije to bas tako stroga podela. Uostalom, ovu nasu napacenu zemlju nikada nije (pred)vodio neko iz omrazenog Beograda, pa smo svejedno tu gde jesmo (a na samom smo dnu) uz taj silni patriotizam i rodoljublje. Nazalost, istina je da postoji veliko nerazumevanje izmedju odredjenih grupa u nasem narodu i da je to i dalje nepremostivi jaz. Ne vidim da ce se to u perspektivi promeniti, moze samo da dodje do jos veceg cepanja srpskog nacionalnog jezgra. Cak i ova nasa dva posta pokazuju koliko su nam drugacije perspektive, sto je zalosno i porazavajuce...