Današnji poraz je bil kar fajn šok. Niti slučajno si ne bi mislil, da bomo zmagali za manj kot 20 pik - a kaj šele izgubili. Žal sem na najbolj "boleč" način spoznal, kako večji je pomen entuziazma v reprezentanci v primerjavi s klubom. Na žalost ti tega nobeden ne pove na začetku...Elan me je opozarjal, da ni fajn igrati na vso moč v prvih štirih krogih, ampak brez igranja na moč bi izgubili proti Estoniji in se poslovili od možnosti za drugi krog. Tako pa smo še danes pred tekmo imeli odlično izhodišče za napredovanje iz skupine ter celo še zdaj ga imamo, vendar nismo več gospodarji svoje usode. Žal vsaka šola nekaj stane.
Če pogledam plače ter DMI-je naših igralcev in njihovih, je razlika ogromna. Kot da bi Miami Heat igral proti Union Olimpiji. Prevagal je entuziazem - mi smo ga še danes imeli 4 (torej skoraj 5, saj smo štiri imeli že takoj po tekmi z Estonijo), Azerbajdžanci pa okoli 11-12, saj so vse tekme do sedaj odigrali z levo roko.
Hiter prenos žoge je zelo dobra taktika za nabiranje koš razlike proti slabšemu tekmecu. Ta taktika je nevtralna in game engine-u naloži, naj najde igralce, ki bodo najlažje dali koš proti igralcu, ki jih drži in izkoristi igralčeve najboljše sposobnosti.
Če bi pred tekmo vedel, da entuziazem odigra tako veliko vlogo, bi seveda igral našo standardno taktiko in ne bi šel loviti čimvečje koš razlike. Zdaj je, kar je in le upamo lahko, da Francija zmaga Estonijo s čim višjo razliko. To se žal verjetno ne bo zgodilo, saj si Francija na račun igre z levo roko lahko privošči en poraz (v tem primeru bi samo Francija in Estonija imeli manj kot dva poraza), Estonija pa bo verjetno igrala z višjo zavzetostjo.
Ker sem pričakoval visoko zmago, sem taktiko nastavil tako, da z izjemo četrte četrtine (ko naj bi vodili za več kot 20) igrajo ves čas igralci prve peterke. Konec koncev smo vseh 10 igralcev, izbranih za igro, imeli odlično pripravljene. Lepše kot tako se ni moglo poklapati.
Zdaj bomo naredili vse, kar je v naši moči, da pridobimo čim višjo koš razliko proti Moldaviji in Danski ter upali na poraz Estonije proti Franciji ali Grčiji. Če se to ne zgodi, bo napredovanje splavalo po vodi.