czyli darmowe skile też blokowałyby rozwój? Ja bym się przychylał bardziej do pensji. Weźmy sobie wieloletnią gwiazdę na różnych pozycjach. Z moich obserwacji trening dla podkoszowych wieloletnich gwiazd znacząco zwalnia przy przekroczeniu 100 tys. pensji. Dla typowego C oznacza to ss10: 70. Jeśli zatem blokada (zwolnienie) następowałoby po przekroczeniu ss10: 70 to obwodowa wieloletnia gwiazda byłaby blokowana już przy pensji ok. 50 tys., a tak się nie dzieje.
Darmowe skille czy jak je nazwiemy to też skille i czy do końca są darmowe, tego nie możemy stwierdzić na pewno. Z czego wynika pensja? Ze skilli, prawda? Zauważ, że głownie rozpoznajemy blok po orientacyjnej wartości pensji, no chyba że znamy dokładne skille danego zawodnika, zarówno całe poziomy jak i pod poziomy. Ta pensja zaś z czegos wynika, mają wpływ na nią to czy np. SG ma zbiórki 3,11 czy 4,99. Nawet taka spozoru drobna różnica może prowadzić do szybszej blokady.
Gdyby było tak jak piszesz, kazdy zawodnik z danym potencjałem, blokowął by się dla bardzo zbliżonej pensji. Różnice byłby nie wielkie.
Tak jednak nie jest. Wielokrotnie na forum oraz na TL można było znaleźć przykłady wieloletniej gwiazdy z pensją ok 130 jak i z pensją ok 90. Obaj już zablokowani. Z czegoś ten rozrzut musi wynikać. Wg mnie wynika min. ze skilli pozostałych, błędnie nazywanych darmowymi. One nie są darmowe, one dla danej pozycji mniej wpływają na pensję, ale jednak wpływaja.
Tak jak piszesz, pensja jest wyznacznikiem blokady, jednak ta pensja zależy od skilli. Byc może ta korelacja nie jest proporcjonalna, ale to skille decydują o pensji, nawet te tzw darmowe. Co jest może mieć wpływ? Domyślna pozycja? Myślę że tak. Jednak ona też wynika z rozkładu skilli. Jest tak jak i pensja jedynie wskażnikiem, wynikającym ze skilli.
Wskazane przez Ciebie ss10: 70, mozna różnie rozłożyć , również nalęży pamietać że różne skille różnie wpływają na pensję, dlatego podany przez Ciebie przykład jest tak ogólny, że mógłby posłużyć nawet do udwowodnienia, że białe jest białe;)