1. Jelenleg fel lehet adni válogatott hirdetést, fizetési kritériumot lehet megadni, és a hirdetés megjelenik az adott válogatott játékos adatlapján. Tehát bizonyos automatizmus is működik, emellett természetesen megkeresem, és a megkeresés után tartom a kapcsolatot a tulajdonosokkal (nem csak a keret esetében, a kerettagságra esélyesek esetében is).
2. Az ilyen dolog veszélyes, mert addig a többi játékos is fejlődik, és nem biztos, hogy nem lesz az adott játékosnál jobb. Ilyesmit csak olyanoknak szabad mondani, akinek nagyon egyedi játékosa van, és nincs a felhozatalban olyan, aki rövidtávon behozná. Ehhez kötődő probléma, hogy a külföldi tulajok gyakran bekövetelik a játékosukat a keretbe (kapják meg a plusz pénzt) és majd utána akarja csak edzeni a játékost. Ezzel csak egy a gáz, hogy nem lennénk sehol 4-5 szezonig...
3. Erre van a scout. Javítsatok ki, ha nincs igazam, de ha jól tudom, Vendabal négy szezonja előtt nem volt ilyen (a nagyválogatottról beszélek). Az ő négy szezonja én voltam a scout, az én elmúlt két szezonom alatt pedig magamra vállaltam ezt. Bár azt mondhatnám, hogy olyan brutális mennyiségű NT esélyes van, hogy ez egy külön embert igényelne, de egyelőre sajnos ez nincs így, ezért a négy szezon scoutolási tapasztalat alapján (nagyon sok kapcsolat kialakult a tulajokkal, ezeket érdemesebb volt fenntartanom, mint inkább átadni másnak) probléma nélkül el tudtam vinni.
Akad-e olyan érv/módszer/terv, mely felkeltheti a külföldi tulajok érdeklődését a magyarok edzésére, illetve a szövetségi kapitánnyal való együttműködésre?
Ezt kiemelném abból, amit kérdeztél. Erre egyértelműen nem a felelet. Sokszor érintettem a témát, gyakorlatilag a játékban egy külföldi tulaj sem érdekelt abban, hogy magyart fejlesszen. Az egyetlen dolog, ami ezen változtathat, a külföldi tulaj habitusa, lát-e abban egy jó célt vagy feladatot, hogy fejlesszen egy válogatottat vagy sem. Persze ez hatalmas mértékben függ attól, hogy az adott játékos mennyire lesz sikeres a játékban, és mennyire lehet ezt a sikert annak betudni, hogy kerettagságra esélyes játékost nevel. Van ilyen, ha nem is sok a mi tulajdonosaink között is. Anyagilag sajnos nem jelent sokat a kerettag, a nevelt játékos pedig nyilván egyenesen semmit.