Και θα δεχτούν οι Cavs δηλαδή Dampier/Roddy/Butler και 2 Picks για James/Varejao; Μου φαίνεται άδικο...
Μίλησα για sign and trade. Θα προσπαθήσω λοιπόν να εξηγήσω λίγο τα οικονομικά του ΝΒΑ και ειδικότερα αυτή την περίπτωση. Πάμε λοιπόν:
Salary cup: Οι μαξ μισθοί που μπορεί να έχει μια ομάδα χωρίς να πληρώνει φόρο πολυτελείας. Αν το ξεπεράσει, για κάθε έξτρα δολάριο που δίνει σε μισθούς, πληρώνει δολάριο σε φόρο. Αν μια ομάδα είναι εκεί τότε δεν μπορεί να υπογράψει με 1 Free agent που θέλει πολλά λεφτά, παρά μόνο να χρησιμοποιήσει το middle level exception, και low lvl exception. Αυτό μεταφράζεται σε 6-7Μ, ανάλογα με την χρονιά και το 2ο λίγο πιο κάτω από 2Μ.
Bird rights: Είναι μια εξαίρεση που υπάρχει για τις ομάδες που ξεπέρασαν το Salary cup να υπογράψουν 1 παίκτη που παίζει στην ομάδα τους 3 χρόνια τουλάχιστον, χωρίς να υπάρχει ο πιο πάνω περιορισμός. Αιτία για αυτή την εξαίρεση είναι προφανές από το όνομα της. Επίσης η ομάδα που τα έχει μπορεί να δώσει 1 χρόνο συμβόλαιο περισσότερο από τις άλλες ομάδες.
Με βάση τα πιο πάνω λοιπόν εάν μια ομάδα θέλει να δώσει λεφτά να πάρει 1 παίκτη που θα ξεπεράσει το Salary cup, τότε γίνεται πχ sign and trade. Τι σημαίνει σημαίνει αυτό πρακτικά; Ας πάρουμε την περίπτωση ότι ο Lebron αποφάσισε να φύγει από τους Cavs και αυτοί ξέρουν πως θα τον χάσουν χωρίς κάποιο αντάλλαγμα, τότε τα ίδια τα Bird rights γίνονται διαπραγματευτικό χαρτί. Λένε στο Σικάγο τον υπογράφουμε εμείς, αλλά για αυτή την εξυπηρέτηση θέλουμε κάποιο αντάλλαγμα.
Σημειώνω πως σε ομάδες που έχουν ξεπεράσει το Salary cup, η ανταλλαγή σε μισθούς δεν πρέπει να έχει μεγαλύτερη διαφορά από 20% (νομίζω, πάντως κάπου εκεί). Πρακτικά λοιπόν οι Cavs πρέπει να πάρουν πίσω 1 μεγάλο συμβόλαιο έτσι ώστε να ικανοποιηθεί η πιο πάνω συνθήκη.
Λες πως είναι άδικο...με βάση τα πιο πάνω δεν μου φαίνεται και τόσο άδικο...Θυμίζω πως οι Lakers πήραν τον Gasol expiring συμβόλαιο του Kwame Brown, και τον αδερφό του. Εκείνη την εποχή όλοι είπαν κλεψιά, αφού τον Μαρκ δεν τον υπολόγιζε κανείς σαν σημαντικό παίκτη, άσχετα αν στην πορεία φάνηκε πως η οικογένεια το έχει γενικώς το άθλημα.
Αυτά για τα οικονομικά τους, δεν θέλω να κουράσω λέγοντας ποιο πολλά, αλλά αν έχετε κάποιες άλλες απορίες σε σχέση με αυτά με χαρά θα απαντήσω.