BuzzerBeater Forums

BB Poland > Bloki

Bloki

Set priority
Show messages by
From: borczi
This Post:
00
244107.113 in reply to 244107.112
Date: 7/24/2013 6:18:03 PM
Overall Posts Rated:
593593
Nasza porażka z Estonią przy jednoczesnym wykluczeniu z walki Bułgarów to by była katastrofa. Dla Bułgarii oba pozostałe mecze (z Węgrami i Estonią) nie miałyby żadnego znaczenia. Może nie byłoby odpuszczania całkowitego, ale całkiem możliwe, że jakieś próby dogadania się by były. Próby te mogłyby doprowadzić do tego, że obaj rywale odrobiliby do nas małe punkty. Biorąc wiec pod uwagę to, że całkiem możliwe, że z niższym entem byśmy przegrali z Estonią, zostałby nam mecz z Węgrami. W sytuacji, w której małe punkty mielibyśmy najniższe to nawet zwycięstwo nie dałoby nam awansu. A z pewnością o pierwsze miejsce by było trudno - Estonia/Węgry by nas mogli wyprzedzić koszami po ich meczu z Bułgarią.

Aktualnie z Estonią wyboru nie ma - musimy wygrać. Wygrana ta w zasadzie powinna nam dać awans. W ostatnim meczu nawet nikła porażka z Węgrami nie powinna nam pokrzyżować szyków. Bo... i tu ważna sprawa - Bułgaria w ostatnim meczu z Estonią będzie grała O COŚ - ciągle ma szansę na awans. Nie pozwoli więc odrobić małych punktów Estonii i sama raczej aż tak wysoko nie wygra, żeby nas wyprzedzić. Jeśli więc wygramy z Estonią, a ulegniemy Węgrom, to będziemy mieli tyle samo dużych punktów co zwycięzca meczu Estonia-Bułgaria. Decydować będą kosze, a te powinniśmy mieć lepsze.

Uffff... napisałem:)

Jeszcze cuś - muszę to jeszcze raz napisać;) Zupełnie nie rozumiem tego, co wydarzyło się w meczu Estonia-Węgry. Estończycy mając w perspektywie mecz z zespołem, który prowadzi w grupie, bo ograł wyżej cztery słabsze zespoły - z zespołem, który jest trzeci w rankingu światowym - grają TiE z Węgrami w meczu, który powinni uważać za decydujący o drugim miejscu w grupie:( Nie łapię tego... zachowują ten normal na mecz z nami - który w teorii powinien być dla nich o wiele trudniejszy. Albo czuli się bardzo silni i chcieli wygrać oba, albo ich Węgrzy wystawili z układem... A my staniemy się jedynym zespołem z tych czterech pierwszych, na który pozostała "trójka" wyszła normalem:) Skaaaandal!!!:)))

A co do układów - nawet to nam "nie grozi". Estonia by nas pewnie wystawiła, bo zgoda na TiE by ich pozamiatała. A z drugiej strony Węgry - nie chcę zaczynać tematu z układem, którego nie mógłbym dotrzymać.

Nie sądziłem, że ta grupa będzie aż tak skomplikowana. Porażka Bułgarii z Finami, TiE i porażka Estonii z Węgrami... same wałki ;) ;))))

Last edited by borczi at 7/24/2013 7:38:49 PM

POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)
From: kozlik4

This Post:
11
244107.114 in reply to 244107.112
Date: 7/24/2013 7:33:19 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Straszny dyplomata z Ciebie. Bardzo wymijająco odpowiadasz;-P To element taktyki krycia przed rywalami czy o co chodzi?:D Strategia wywoływania strachu u rywali chyba już legła także szczerze mów jak jest:-) Zawodników dostałeś w spadku.

Nie pytam o kolejne sezony tylko o obecny...a samo to, że 20 latkowie (cały sezon treningu straty!) doganiają, czy też udanie rywalizują z 21 latkami niestety nie najlepiej świadczy o sile obecnej drużyny:/ Rywale też nie są ślepi i jak widzą 20 latka w składzie to raczej kolana im nie drżą - tak a pro po tej strategii wywołania strachu u przeciwników.

Piszesz:
Realnie oceniając na podstawie tego, do czego mam dostęp (czyli skillów ujawnionych na TL + pensji + DMI), to oceniłbym tę siłę pewnie na około 6-7 miejsce

A potem:
Celem na ten sezon jest nadal medal!

Biorąc pod uwagę to co napisałeś wyżej to medal faktycznie jest tym realnym celem?

Co do naszej porażki z Bułgarią - wbrew pozorom nie jest to aż tak złe rozwiązanie. Już mówię dlaczego. Gdybyśmy ten mecz wygrali, to z Estonią MUSIAŁBYM zagrać TiE... po pierwsze - zostałbym zlinczowany w wypadku wygranej z Estonią przy normalu (głosów "po co marnować enta" by było z milion)

Czyli co? Przegrałeś z Bułgarią to teraz masz łatwiejszą decyzję co zagrać z Estonią (bo nie masz wyjścia)?:D Fatalne rozumowanie:/ Raz, że gdybyś wygrał z Bułgarią to mógłbyś sobie pozwolić na porażkę z Estonią, przy okazji zaoszczędził enta. Dwa - jakbyś wygrał z Bułgarią to nie rozumiem dlaczego nie mógłbyś zagrać z Estonią normala? Trzy - skąd pewność, że Estonia zagra normala? Cztery - skąd pewność, że nie wygramy z Estonią na Tie? Pięć - skąd pewność, że grając normal vs normal wygramy z Estonią?:D Sześć - skąd pewność, że Bułgaria jakby przegrała z nami to by nie odpaliła CT na Węgrów albo Estończyków???

Ta cała Twoja analiza to czysta spekulacja. Loteria. Zbyt dużo możliwości by coś się wykrzaczyło. Nie twierdzę, że tak na pewno nie będzie ale wystarczy, że coś nie pójdzie tak jak to sobie założyłeś (bardzo możliwe) i wszystko wywróci Ci się do góry nogami. Także argument, że porażka z Bułgarią wbrew pozorom nie jest taka zła w ogóle do mnie nie trafia. W moim odczuciu wybiegasz za daleko w przód i za dużo kombinujesz zamiast mocno skupić się na wygraniu najbliższego meczu.

Boisz się linczu po ewentualnej porażce z Estonią przy niższym nastawieniu...ciekawy jestem o czym myślałeś jak decydowałeś się na 3-2 z Bułgarią?:D Według mnie to jakieś harakiri w Twoim wykonaniu;-P

Z jednej strony myślę, że mecz z Bułgarią był do wygrania na Tie. Z drugiej strony ta porażka z Bułgarią to jeszcze nie jest tragedia. Szanse ciągle mamy...także POWODZENIA!:-)

Last edited by kozlik4 at 7/24/2013 7:34:55 PM

This Post:
00
244107.115 in reply to 244107.114
Date: 7/24/2013 8:14:04 PM
Overall Posts Rated:
593593
Ehhh... jeszcze raz:

Szóste-siódme miejsce... to chyba nie jest tak daleko od półfinału? Bardzo proszę wróć do tego, co napisałem o planach znalezienia się w odpowiedniej grupie. Dlatego też głównym celem jest pierwsze miejsce w grupie - drugim celem, który miałem od początku to próba takiego pokierowania działaniem rywali, żebyśmy mogli wywalczyć to pierwsze miejsce grając większość meczy - aż może do ostatniego z Węgrami - TiE.

To jeszcze raz - nie mamy patrząc realnie zespołu silniejszego od Włochów, Łotwy, Rosji... za to trafiając do grupy z Francją i Ukrainą/Czechami mamy szansę wejścia do półfinału. Na szczęście nie przydziela się miejsc za potencjał i siłę. I na to ciągle liczę.

Raz, że gdybyś wygrał z Bułgarią to mógłbyś sobie pozwolić na porażkę z Estonią, przy okazji zaoszczędził enta. Dwa - jakbyś wygrał z Bułgarią to nie rozumiem dlaczego nie mógłbyś zagrać z Estonią normala? Trzy - skąd pewność, że Estonia zagra normala? Cztery - skąd pewność, że nie wygramy z Estonią na Tie? Pięć - skąd pewność, że grając normal vs normal wygramy z Estonią?:D Sześć - skąd pewność, że Bułgaria jakby przegrała z nami to by nie odpaliła CT na Węgrów albo Estończyków???

Mam nadzieję, że żartujesz:)

Po kolei:

Po pierwsze - Nie mógłbym sobie pozwolić! O ile na Węgrów Bułgaria mogłaby jeszcze się starać, to w ostatnim meczu z Estonią nawet porażka lub zwycięstwo 90 punktami NIC by dla nich nie znaczyło/nie zmieniło! Ich porażka z Finami by to zapewniła. A Węgrzy są dwa razy od nich silniejsi i grając normala na ich CT też by wygrali. I to dość wyraźnie. Nasza porażka z Estonią - na którą Twoim zdaniem mógłbym sobie pozwolić po wygranej z Bułgarią - mogłaby nie tylko najpewniej zabrać nam nadzieję na pierwsze miejsce (nawet przy wygranej z Węgrami), ale również i zabrać awans (nawet przy wygranej z Węgrami ;) ) - chociaż mielibyśmy tylko tę jedną porażkę.

Po drugie - mógłbym zagrać nawet CT;) Ale już o tym pisałem - liczyłem na to, że Estonia zagra normala na Węgrów, a na nas TiE żeby zaatakować ewentualnie potem Bułgarów. Widząc Tie Estonii z Węgrami rozważałbym na pewno normala. Nie mówię, że bym nie zagrał... ale jest to całkiem możliwe - myślę, że wtedy po prostu nie miałbym kontekstu porównawczego naszej siły i bym mógł zaryzykować - co tak jak napisałem wyżej mogłoby się skończyć katastrogą i nam zabrać wszelkie szanse.

Po trzecie - skąd pewność, że Estonia zagra normala? Nawet nie musi - my musimy ten mecz wygrać i najlepiej wysoko. Ale odpowiadając na pytanie - zagrałbyś TiE przy maksymalnym encie obu zespołów w meczu właściwie decydującym o awansie? Na dodatek zaraz po porażce z zespołem o podobnej klasie, który zagrał na Ciebie normala? Spodziewając się też takiego normala przeciwnika? Nie jest to pewność, ale zdrowy rozsądek mówi, że dostaniemy normala - po co Estonii maks ent, skoro nie awansują;)

Po czwarte - nie mam takiej pewności. Może byśmy wygrali. A może nie - na tę opcję (porażkę) nie moglibyśmy sobie pozwolić obojętnie od wyniku z Bułgarią. Ryzyko akurat w tym meczu mogłoby odebrać nam szansę nawet na awans do turnieju kwalifikacyjnego do MŚ.

Po piąte - nie mam takowej. Skąd mógłby mieć. Nie wiem jeszcze, czy mnie nie przekonasz/sam się nie przekonam na podstawie formy rywala w piątek i nie zagramy TiE;))

Po szóste - Bułgaria na Węgrów mogłaby odpalić CT, ale dla nas tak naprawdę ważniejsze by było to, że ostatni mecz Bułgarzy grają z Estonią. O ile małe punkty w stosunku do Węgrów moglibyśmy jeszcze w miarę kontrolować, to w ostatnim meczu Estonia mogłaby zrobić wszystko. Nie wiem, czy Bułgaria nawet CT wygrałaby z Węgrami - moim zdaniem nie. Zwłaszcza, że trener Węgrów normala gra często i pewnie na Bułgarię też by go włączył - jak zrobił i na Finów, i na Estonię. Zresztą ujawnię, że jesteśmy w kontakcie i być może normal pójdzie teraz na Bułgarię. Porażka Bułgarów powodowała tak jak pisałem - że z Estonią graliby o pietruszkę i mogliby wywinąć numer -100:)

cdn

Last edited by borczi at 7/24/2013 9:02:17 PM

This Post:
11
244107.116 in reply to 244107.115
Date: 7/24/2013 8:19:38 PM
Overall Posts Rated:
593593
ciekawy jestem o czym myślałeś jak decydowałeś się na 3-2 z Bułgarią?

Czytałeś przecież o tym już kilka razy - tłumaczyłem powody wyboru tej taktyki. Teraz znasz wyniki, więc bardzo prosto pisać to, co piszesz. Wolałbym, abyś zamiast powtarzać kolejny raz to samo pytanie - mimo tego, że doskonale już wiesz co myślałem - odniósł się MERYTORYCZNIE do tego co napisałem o powodach wyboru.

Jeszcze raz one:
- obwód rywala w całości w sprawnej formie/podkoszowi w porządnej i silnej
- większa siła czołówki naszych podkoszowych od tych rywala/porównywalna lub słabsza siła naszego obwodu
- chęć odcięcia wysokich od dobrych podań od lepszych podających niż nasi obrońcy w przypadku mtm
- chęć zwiększenia ilości przechwytów
- założenie, że przy takiej samej taktyce ofensywnej i dużo gorszych podaniach do wysokich w średniej formie, ci wysocy będą mieli sporo niższą skuteczność od naszej.

Rozumiem, że nie zgadzasz się z tymi założeniami. Oki. Ja już też wiem, że w tym meczu się nie sprawdziły. Pisałem już o swojej winie. I nadal mam nadzieję, że po raz czwarty nie będę musiał JESZCZE RAZ TEGO SAMEGO wpisywać. Wolałbym na prawdę rozmowę merytoryczną od pytania, cytuję: "ciekawy jestem o czym myślałeś jak decydowałeś się na 3-2 z Bułgarią?" - na które znasz odpowiedź.

From: Jax

This Post:
11
244107.117 in reply to 244107.114
Date: 7/25/2013 3:50:59 AM
Overall Posts Rated:
773773
to ja tu myślę , elaboraty o blokach będe czytał a Wy tu mi o takich pierdołach gadacie , a sio do wątku o U-21 :-)

This Post:
00
244107.118 in reply to 244107.113
Date: 7/25/2013 5:19:58 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Nasza porażka z Estonią przy jednoczesnym wykluczeniu z walki Bułgarów to by była katastrofa. Dla Bułgarii oba pozostałe mecze (z Węgrami i Estonią) nie miałyby żadnego znaczenia.
Jaka katastrofa? Zakładasz, że jakby przegrali to już by wszystkie mecze do końca poddali bez walki. Przecież równie dobrze mogliby w którymś meczu dać nawet CT.

W ogóle co Cię Bułgarzy obchodzą??? Patrz na siebie. Póki co to ta Bułgaria ma tyle samo punktów co my i wcale nie wykluczone, że nas przeskoczy (tego pewnie nawet nie wziąłeś pod uwagę?:D)...to by dopiero była katastrofa;-) To czy Bułgaria powalczy z Estonią czy z Węgrami nie powinno Cię w ogóle obchodzić bo nie masz na to żadnego wpływu.
W sytuacji, w której małe punkty mielibyśmy najniższe to nawet zwycięstwo nie dałoby nam awansu

O czym ty piszesz? Przecież mamy ponad 60 pkt przewagi nad Estonią:) Musielibyśmy srogie baty dostać by nas przeskoczyli. Oczywiście tak czy siak warto by było wygrać z tą Estonią. Ja tylko próbuję Ci wytłumaczyć, że przegrana w momencie kiedy wygralibyśmy z Bułgarią wcale nie byłaby żadną katastrofą. Teraz jest kaszana bo jesteśmy pod ścianą i musisz zużyć trochę enta...a bez niego może będzie ciężko o medale w kolejnej fazie. Wysoki entuzjazm to podstawa. Powie Ci to każdy selekcjoner.

Czym różni się wygrana z Estonią od wygranej z Bułgarią w obecnej sytuacji? Przecież każda daje TAKI SAM punkt...z tym, że gdybyśmy wygrali z Bułgarią to ten punkt by już był, a z Estonią trzeba go jeszcze wywalczyć, a nie ma pewności, że nawet normal vs normal wygramy.

Sorry ale nie widzę żadnych plusów przegranej z Bułgarią:-) To co piszesz w ogóle do mnie nie trafia.

Jeszcze cuś - muszę to jeszcze raz napisać;) Zupełnie nie rozumiem tego, co wydarzyło się w meczu Estonia-Węgry. Estończycy mając w perspektywie mecz z zespołem, który prowadzi w grupie, bo ograł wyżej cztery słabsze zespoły - z zespołem, który jest trzeci w rankingu światowym - grają TiE z Węgrami w meczu, który powinni uważać za decydujący o drugim miejscu w grupie:( Nie łapię tego... zachowują ten normal na mecz z nami - który w teorii powinien być dla nich o wiele trudniejszy. Albo czuli się bardzo silni i chcieli wygrać oba, albo ich Węgrzy wystawili z układem... A my staniemy się jedynym zespołem z tych czterech pierwszych, na który pozostała "trójka" wyszła normalem:) Skaaaandal!!!:)))

Masz jaką żyłkę bukmacherską w sobie:D To o czym piszesz to jest właśnie to czym prawie w ogóle nie powinieneś sobie głowy zaprzątać jako selekcjoner...chyba, że bierzesz udział w typerku:-) Właśnie tyle są warte te analizy tego co się może wydarzyć;-) Dlatego przy podejmowaniu decyzji o taktyce i nastawieniu meczowym, to co przypuszczalnie mogą zrobić rywale powinno Cię tylko odrobinę obchodzić, a mam wrażenie że Ciebie to za bardzo absorbuje.

Poza tym Estończycy zapewne uznali, że to z nami stoczą bój o 2 miejsce, a nie z Węgrami:P

Jeszcze raz one:
- obwód rywala w całości w sprawnej formie/podkoszowi w porządnej i silnej
- większa siła czołówki naszych podkoszowych od tych rywala/porównywalna lub słabsza siła naszego obwodu
- chęć odcięcia wysokich od dobrych podań od lepszych podających niż nasi obrońcy w przypadku mtm
- chęć zwiększenia ilości przechwytów
- założenie, że przy takiej samej taktyce ofensywnej i dużo gorszych podaniach do wysokich w średniej formie, ci wysocy będą mieli sporo niższą skuteczność od naszej.

Rozumiem, że nie zgadzasz się z tymi założeniami.

Ok. Założenia są akurat w tym przypadku w miarę słuszne...ale na Boga skąd u Ciebie przekonanie, że 3-2 je wypełni??? Sprawdziłeś tą taktykę chociaż raz? Wcześniej miałeś dwa łatwe mecze z Albanią i Szkocją to była możliwość by czegoś popróbować..nie skorzystałeś (może i słusznie bo małe punkty też się liczą). Patrze na Twoje mecze w klubie w tym sezonie (liga, puchary, nawet grasz w lidze prywatnej!) ANI RAZU nie zagrałeś 3-2.

To: Jax
This Post:
00
244107.119 in reply to 244107.117
Date: 7/25/2013 5:29:58 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
to ja tu myślę , elaboraty o blokach będe czytał a Wy tu mi o takich pierdołach gadacie , a sio do wątku o U-21 :-)

Masz rację...w zasadzie najlepiej to na BBmaila się przenieść bo borczi takie kwestie porusza (np. nastawienia), że w wątku U-21 to trochę strach, że to ktoś przeczyta;-P

@borczi PS. Żeby w ogóle podjąć próbę zatrzymania LI strefą 3-2 to trzeba mieć chociaż OD u podkoszowych, a najlepiej też ID u obwodowych bo tam się krycie miesza i zdarzają się sytuacje, że podkoszowy kryje obwodowego lub obwodowy podkoszowego. Dlatego granie stref w U-21 gdzie zwykle nie ma multiskilli to według mnie słaby pomysł.

Last edited by kozlik4 at 7/25/2013 5:32:14 AM

This Post:
00
244107.120 in reply to 244107.113
Date: 7/25/2013 6:47:58 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12101210
Estonia jest mocna...bardzo do przodu wypchnęli swoje umiejętności. Po prostu zostawili sobie cos na zapas.

edyta dodaje w zgodzie z wątkie: Ciekawe jakie mają bloki ;):))))

Last edited by Astarotte at 7/25/2013 6:55:24 AM

From: Pewu

This Post:
00
244107.121 in reply to 244107.120
Date: 8/27/2013 9:56:03 AM
Overall Posts Rated:
914914
Przeniesione z (243827.1)

Kozlik:
Różnica między nami jest taka, że Ty jesteś idealista, a ja jestem realista:-) Ja widzę co przynosi sukcesy. Ty kierujesz się marzeniami:-) Może i te marzenia są możliwe do zrealizowanie ale to ciągle niczym nie pokryte marzenia. Ja mimo iż lubię pomarzyć nie staram się za wszelką cenę zawracać kijem Wisły dla gdzieś głęboko zakorzenionej idei walki z szerokim trendem LI. Wolę udoskonalać to co jest, do czego dochodziło się sezonami i wiadomo, że to przynosi sukcesy. Sukces w BB uważam w większej mierze zależy od precyzji, pracy i samozaparcia niż od kreatywności.

Wszyscy widzimy co się dzieje. Zmiany niby weszły, a prawie nic się nie zmieniło. Dalej króluje LI.Podczas gdy my będziemy działać niestereotypowo, to Włosi sezon po sezonie będą wytartymi ścieżkami zdobywać kolejne tytuły:D

O ile jestem w stanie doskonale zrozumieć sens eksperymentowania w imię idei walki z LI we własnym klubie choćby dla poszukiwania sensu gry, dla samej frajdy odkrywania czegoś nowego, przecierania nowych szlaków itp. itd. to już ZUPEŁNIE nie rozumiem sensu przenoszenia tego na reprezentację. Reprezentacja to w mojej opinii NIE JEST POLIGON DOŚWIADCZALNY.

W reprezentacji powinno się wykorzystywać i ciągle udoskonalać dobrze znane, sprawdzone i przynoszące sukcesy schematy. Eksperymentować można na boku. Jak to przyniesie skutek to ok można próbować to przenieść na kadrę. Natomiast dzisiaj na dobrą sprawę nie ma ANI JEDNEGO poważnego sygnału, że bloki, czy atak z obwodu jest w stanie równorzędnie konkurować z LI. Pójście w tym kierunku na skalę reprezentacji to według mnie istne szaleństwo.

Last edited by Pewu at 8/27/2013 10:07:42 AM

To: Pewu
This Post:
00
244107.122 in reply to 244107.121
Date: 8/27/2013 9:56:36 AM
Overall Posts Rated:
914914

Pewu:
A co my możemy napisać o tych zmianach? Liczyłeś, że Ci sami zawodnicy, którzy 14 tygodni temu wyglądali identycznie jak teraz staną się nagle potworami w defensywie notując średnio 3 bloki na mecz? To tak raczej nie powinno działać. Pisałeś, że bloki na poziomie 11-13 są wystarczające, aby coś stwierdzić. A ja spytam na jakiej podstawie skoro IS podkoszowych jest co najmniej na poziomie 16?
Włosi osiągają sukces w u21, ponieważ trenują tak jak powinni, czyli idą na maksa w kilku głównych skillach odpuszczając pozostałe. Niestety, ale u21 to konfrontacja głównych umiejętności. W ciągu 4 sezonów brakuje czasu na boki. Dlatego też pisałem, że młodzieżówka to idealne pole do testów, ponieważ będę wiedział, czy połączenie bloków i obrony pod koszem jest w stanie zapobiec rzutom z bliska. Nie więcej, nie mniej.
Reprezentacja może być poligonem doświadczalnym. W każdym sezonie mamy do dyspozycji min. 1 sparing, w którym możemy coś sprawdzić, zobaczyć jak dana zmiana funkcjonuje, ale w ostatnim czasie te sparingi poświęciliśmy na........konkursy. I tak 18 latkowie bez treningu zabierali nam test. Jeżeli coś sprawdzi się w takim sparingu to nie widzę, aby nie sprawdzić tego ponownie w meczu o stawkę. W ME zawsze trafią się reprezentacje odbiegające znacząco poziomem. Podobnie jest w barażach MŚ, gdzie rywalizujemy z Azją i Afryką. Czym byśmy nie zagrali to są mecze, które winniśmy wygrywać.
Eksperymentować można na boku. Można, ale wskaż mi zespół, który to robi. Najlepiej taki zespół, który Cie zadowoli, czyli pewnie musiałbyś szukać go na poziomach D1-D2. Ja jeden z takich zespołów zamieściłem gdzieś an forum. Nazywa się "Silverbacks", który grając Motionem wygrał NBA i dzielnie rywalizował w B3. Co ciekawe, nie miał najwyższych pensji w tym czasie w lidze. Odzew ze strony innych userów w tym Ciebie był zerowy. Znam też inny zespół - white snake. 3 liga niemiecka. Trenuje również blokersów. Również na forum zamieścił wyniki swoich obliczeń (245985.1) - szukać pod nickiem nachtmahr. Odzew był podobny. Wymieniłem z nim kilka maili, jego najlepszy zawodnik ma 18 w id i 17 w sb. Ma też młodego Niemca, ale nie pamiętam już jego od/id/sb. On jednak odrobinę inaczej dokonuje swoich obliczeń ode mnie. Ja do swoich kalkulacji biorę wszystkie oddane rzuty zawodnika, który gra na podobnej pozycji co mój zawodnik (czyli Center) plus te, w których jest adnotacja, że był kryty przez KK. Czyli nieco więcej rzutów biorę do wyliczeń, ponieważ Niemiec bierze tylko te, w których jest informacja, że dany zawodnik był kryty przez blokersa.
Nie zgodzę się, że brakuje co najmniej jednego sygnału, że bloki warto trenować. Wymienię Ci ich nawet kilka.
1. Zacznę od liczb, czyli czegoś co przykuwa uwagę:
- 14,3% (4/28) z taką skutecznością rzucają rywale KK podczas ME
- 0% (0/5) z taką skutecznością rzucają rywale w drugiej rundzie ME
Co to oznacza? C naszych rywali średnio oddają 12 rzutów na 48 minut. Strasznie mało jak na LI. Dodatkowo kilka z tych akcji było po zbiórkach ofensywnych (szybka dobitka), więc prognoza ograniczenia poczynań C w następnym sezonie jest uzasadniona.
2. Pensja jest zdecydowanie niższa. Jeśli nie widać róznicy w grze ofensywnej/defensywnej pomiędzy zawodnikiem pod LI, a KK/Jochemem to po co przepłacać? Oszczędności mogą sięgać kilkuset tysięcy w perspektywie sezonu.
3. Mniej fauli. To nie jest już dowód poparty samą grą w NT, ale w lidze również bardzo rzadko fauluje. W przypadku NT dysponuję dokładniejszymi danymi i różnica między średnią wśród podkoszowych wynosi 2,4 faulu per 48 minut.

Mógłbym dopisać jeszcze 2 punkty, lecz są one dość subiektywne i nie poparte dowodami. Pierwszy z nich sugeruje, że podczas pobytu KK na parkiecie zawodnicy są zmuszani do oddawania dalszych rzutów, zatem wymagany jest JS u rywali. Druga teoria głosi, że rywale rozgrywają dłuższe akcje (lekko naciągane :P)

Last edited by Pewu at 8/27/2013 10:07:57 AM

This Post:
00
244107.123 in reply to 244107.122
Date: 8/27/2013 9:57:59 AM
Overall Posts Rated:
914914

Kozlik:
Coś czuję, że zaraz temat blokersów zepchnie w kąt U-21 dlatego urywam tą dyskusję. Na temat blokersów itp, itd. możemy pogadać w innym wątku:-)

To pogadamy w innym wątku, stworzonym do tego ;)

Last edited by Pewu at 8/27/2013 10:08:37 AM

Advertisement