To jest losowość na zasadzie rzutu kostką. Ale rzutu z modyfikatorami. Tak jak w wielu grach, także planszowych, fantasy, itd.
Mój klub gra z Twoim. I obydwaj rzucamy kostką. Ale wynik nie jest taki, że szanse są równe. Ty masz lepszych zawodników, więc do Twojego wyniku dodajemy 2. Ja mam słabszy klub, więc od mojego wyniku odejmujemy 2. Oczywiście Ty jesteś faworytem, ale to nie znaczy, że wygrasz na 100%.
Wygrasz jeśli wyrzucisz 3, 4, 5 lub 6 (wtedy nie ma znaczenia co ja wyrzucę). Ja na pewno przegram jeśli wyrzucę 1, 2, 3 lub 4 (niezależnie co Ty wyrzucisz).
Ale jeśli ja wyrzucę 6 a Ty 1, to ja wygram (ja mam 6-2=4 a Ty 1+2=3). Jeśli ja wyrzucę 5 a Ty 1 lub ja 6 a Ty 2 to jest remis (dogrywka).
Wszystkich kombinacji jest 36, ja wygrywam przy jednej, przy dwóch jest remis, Ty przy pozostałych 33. A więc Twoje szanse na wygraną wynoszą 33/36 = 92%. Moje 3%.
Jeśli różnica siły pomiędzy klubami jest mniejsza to są inne modyfikatory. Np tylko +1/-1. Jeśli oba zespoły są równe no to mają takie same modyfikatory i po 50% szans na zwycięstwo/porażkę.
I tak to mniej więcej działa. Tylko rzutów kostką jest więcej (niekoniecznie jest ona sześciościenna) no i modyfikatorów też jest więcej. Modyfikatorami są hala, entuzjazm, nastawienie, taktyka, skille zawodników. On ustalają prawdopodobieństwo pojawienia się poszczególnych zdarzeń a w efekcie prawdopodobieństwo wyniku końcowego. Ale potem następuje losowanie. I jak to w statystyce - pojedynczy wynik nie musi być równy wartości oczekiwanej.
Przy jednym rzucie kostką wartość oczekiwana to 3,5 (trzy i pół). Ale wypaść może zarówno 1 lub 6.
W grach planszowych, turowych działa to podobnie. Jak ktoś ma lepszy miecz albo artefakt, to do jego siły ciosu dodawane jest +1, +2 i przeciwnik otrzymuje większe obrażenia albo zwiększa się szansa trafienia przeciwnika. Nawet jeśli gra jest przeniesiona na komputer to też działa to tak samo.
Mecz BB jest w zasadzie grą turową, bo akcje przeprowadzane są na zmianę. Można zdobyć kilka akcji pod rząd (np. dzięki ofensywnej zbiórce). To bardzo podobne chociażby nawet do gry w chińczyka, gdzie jak wyrzucisz szóstkę to możesz ponowić ruch. Tylko w BB kombinacji jest więcej. Każda akcja może się skończyć na kilka sposobów (celny rzut, spudłowany rzut, przechwyt, strata, faul w ataku, faul w obronie bez rzutu, faul przy rzucie, itd). Szansa na każde zakończenie wynika z modyfikatorów a konkretny efekt od losowania - po uwzględnieniu modyfikatorów.