BuzzerBeater Forums

BB Poland > Bloki

Bloki

Set priority
Show messages by
This Post:
00
244107.120 in reply to 244107.113
Date: 7/25/2013 6:47:58 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12101210
Estonia jest mocna...bardzo do przodu wypchnęli swoje umiejętności. Po prostu zostawili sobie cos na zapas.

edyta dodaje w zgodzie z wątkie: Ciekawe jakie mają bloki ;):))))

Last edited by Astarotte at 7/25/2013 6:55:24 AM

From: Pewu

This Post:
00
244107.121 in reply to 244107.120
Date: 8/27/2013 9:56:03 AM
Overall Posts Rated:
914914
Przeniesione z (243827.1)

Kozlik:
Różnica między nami jest taka, że Ty jesteś idealista, a ja jestem realista:-) Ja widzę co przynosi sukcesy. Ty kierujesz się marzeniami:-) Może i te marzenia są możliwe do zrealizowanie ale to ciągle niczym nie pokryte marzenia. Ja mimo iż lubię pomarzyć nie staram się za wszelką cenę zawracać kijem Wisły dla gdzieś głęboko zakorzenionej idei walki z szerokim trendem LI. Wolę udoskonalać to co jest, do czego dochodziło się sezonami i wiadomo, że to przynosi sukcesy. Sukces w BB uważam w większej mierze zależy od precyzji, pracy i samozaparcia niż od kreatywności.

Wszyscy widzimy co się dzieje. Zmiany niby weszły, a prawie nic się nie zmieniło. Dalej króluje LI.Podczas gdy my będziemy działać niestereotypowo, to Włosi sezon po sezonie będą wytartymi ścieżkami zdobywać kolejne tytuły:D

O ile jestem w stanie doskonale zrozumieć sens eksperymentowania w imię idei walki z LI we własnym klubie choćby dla poszukiwania sensu gry, dla samej frajdy odkrywania czegoś nowego, przecierania nowych szlaków itp. itd. to już ZUPEŁNIE nie rozumiem sensu przenoszenia tego na reprezentację. Reprezentacja to w mojej opinii NIE JEST POLIGON DOŚWIADCZALNY.

W reprezentacji powinno się wykorzystywać i ciągle udoskonalać dobrze znane, sprawdzone i przynoszące sukcesy schematy. Eksperymentować można na boku. Jak to przyniesie skutek to ok można próbować to przenieść na kadrę. Natomiast dzisiaj na dobrą sprawę nie ma ANI JEDNEGO poważnego sygnału, że bloki, czy atak z obwodu jest w stanie równorzędnie konkurować z LI. Pójście w tym kierunku na skalę reprezentacji to według mnie istne szaleństwo.

Last edited by Pewu at 8/27/2013 10:07:42 AM

To: Pewu
This Post:
00
244107.122 in reply to 244107.121
Date: 8/27/2013 9:56:36 AM
Overall Posts Rated:
914914

Pewu:
A co my możemy napisać o tych zmianach? Liczyłeś, że Ci sami zawodnicy, którzy 14 tygodni temu wyglądali identycznie jak teraz staną się nagle potworami w defensywie notując średnio 3 bloki na mecz? To tak raczej nie powinno działać. Pisałeś, że bloki na poziomie 11-13 są wystarczające, aby coś stwierdzić. A ja spytam na jakiej podstawie skoro IS podkoszowych jest co najmniej na poziomie 16?
Włosi osiągają sukces w u21, ponieważ trenują tak jak powinni, czyli idą na maksa w kilku głównych skillach odpuszczając pozostałe. Niestety, ale u21 to konfrontacja głównych umiejętności. W ciągu 4 sezonów brakuje czasu na boki. Dlatego też pisałem, że młodzieżówka to idealne pole do testów, ponieważ będę wiedział, czy połączenie bloków i obrony pod koszem jest w stanie zapobiec rzutom z bliska. Nie więcej, nie mniej.
Reprezentacja może być poligonem doświadczalnym. W każdym sezonie mamy do dyspozycji min. 1 sparing, w którym możemy coś sprawdzić, zobaczyć jak dana zmiana funkcjonuje, ale w ostatnim czasie te sparingi poświęciliśmy na........konkursy. I tak 18 latkowie bez treningu zabierali nam test. Jeżeli coś sprawdzi się w takim sparingu to nie widzę, aby nie sprawdzić tego ponownie w meczu o stawkę. W ME zawsze trafią się reprezentacje odbiegające znacząco poziomem. Podobnie jest w barażach MŚ, gdzie rywalizujemy z Azją i Afryką. Czym byśmy nie zagrali to są mecze, które winniśmy wygrywać.
Eksperymentować można na boku. Można, ale wskaż mi zespół, który to robi. Najlepiej taki zespół, który Cie zadowoli, czyli pewnie musiałbyś szukać go na poziomach D1-D2. Ja jeden z takich zespołów zamieściłem gdzieś an forum. Nazywa się "Silverbacks", który grając Motionem wygrał NBA i dzielnie rywalizował w B3. Co ciekawe, nie miał najwyższych pensji w tym czasie w lidze. Odzew ze strony innych userów w tym Ciebie był zerowy. Znam też inny zespół - white snake. 3 liga niemiecka. Trenuje również blokersów. Również na forum zamieścił wyniki swoich obliczeń (245985.1) - szukać pod nickiem nachtmahr. Odzew był podobny. Wymieniłem z nim kilka maili, jego najlepszy zawodnik ma 18 w id i 17 w sb. Ma też młodego Niemca, ale nie pamiętam już jego od/id/sb. On jednak odrobinę inaczej dokonuje swoich obliczeń ode mnie. Ja do swoich kalkulacji biorę wszystkie oddane rzuty zawodnika, który gra na podobnej pozycji co mój zawodnik (czyli Center) plus te, w których jest adnotacja, że był kryty przez KK. Czyli nieco więcej rzutów biorę do wyliczeń, ponieważ Niemiec bierze tylko te, w których jest informacja, że dany zawodnik był kryty przez blokersa.
Nie zgodzę się, że brakuje co najmniej jednego sygnału, że bloki warto trenować. Wymienię Ci ich nawet kilka.
1. Zacznę od liczb, czyli czegoś co przykuwa uwagę:
- 14,3% (4/28) z taką skutecznością rzucają rywale KK podczas ME
- 0% (0/5) z taką skutecznością rzucają rywale w drugiej rundzie ME
Co to oznacza? C naszych rywali średnio oddają 12 rzutów na 48 minut. Strasznie mało jak na LI. Dodatkowo kilka z tych akcji było po zbiórkach ofensywnych (szybka dobitka), więc prognoza ograniczenia poczynań C w następnym sezonie jest uzasadniona.
2. Pensja jest zdecydowanie niższa. Jeśli nie widać róznicy w grze ofensywnej/defensywnej pomiędzy zawodnikiem pod LI, a KK/Jochemem to po co przepłacać? Oszczędności mogą sięgać kilkuset tysięcy w perspektywie sezonu.
3. Mniej fauli. To nie jest już dowód poparty samą grą w NT, ale w lidze również bardzo rzadko fauluje. W przypadku NT dysponuję dokładniejszymi danymi i różnica między średnią wśród podkoszowych wynosi 2,4 faulu per 48 minut.

Mógłbym dopisać jeszcze 2 punkty, lecz są one dość subiektywne i nie poparte dowodami. Pierwszy z nich sugeruje, że podczas pobytu KK na parkiecie zawodnicy są zmuszani do oddawania dalszych rzutów, zatem wymagany jest JS u rywali. Druga teoria głosi, że rywale rozgrywają dłuższe akcje (lekko naciągane :P)

Last edited by Pewu at 8/27/2013 10:07:57 AM

This Post:
00
244107.123 in reply to 244107.122
Date: 8/27/2013 9:57:59 AM
Overall Posts Rated:
914914

Kozlik:
Coś czuję, że zaraz temat blokersów zepchnie w kąt U-21 dlatego urywam tą dyskusję. Na temat blokersów itp, itd. możemy pogadać w innym wątku:-)

To pogadamy w innym wątku, stworzonym do tego ;)

Last edited by Pewu at 8/27/2013 10:08:37 AM

From: Astarotte

This Post:
00
244107.124 in reply to 244107.123
Date: 8/27/2013 10:29:52 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12101210
Ja przyznaję, że dałeś mi do myślenia tym swoim grajkiem
ciekawi mnie jeszcze aspekt ekonomiczny robienia takiego grajka.
Jak będzie wyglądał, gdy granica powiedzmy 200 000 pensji pęknie.

This Post:
00
244107.125 in reply to 244107.124
Date: 8/27/2013 10:37:14 AM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10021002
coraz dłuższe te posty

nie ma problemu z miejscem pisania, zapraszamy do II.4 istnieje obawa że nie osiągniemy 1000postaw sezonie :(

From: kozlik4

This Post:
00
244107.126 in reply to 244107.122
Date: 8/27/2013 11:00:34 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
A co my możemy napisać o tych zmianach? Liczyłeś, że Ci sami zawodnicy, którzy 14 tygodni temu wyglądali identycznie jak teraz staną się nagle potworami w defensywie notując średnio 3 bloki na mecz?
Skoro nic nie możesz napisać to dlaczego nie poczekasz do momentu aż będziesz mógł?:-)
.............................................
Bloki ok...Coś tam wiadomo, że muszą być na poziomie zbliżonym do IS by dawały efekt. Jeśli chcę grać dalej LI to kosztem czego te bloki trenować? Czy wybór bloków nie wiąże się z koniecznością grania czegoś innego niż LI? Osobiście nie chcę rezygnować z ISa.

Kolejna kwestia...Załóżmy, że rezygnujemy z ISa. Co z dobitkami po zbiórce lub rzutami spod kosza? Bez ISa będzie ciężko. Przecież tak samo jak część akcji przy LI kończy się rzutami z dystansu/półdystansu tak samo część akcji przy Runie kończy się spod kosza. Czy to co zyskujemy na BL nie tracimy po części przez brak ISa?

Czy nie lepiej zamiast w bloki inwestować np. w RB? Każda zbiórka to kolejna akcja i przy okazji jednak akcja mniej dla rywala. Blok nie oznacza piłki w rękach. Zbiórka tak. W zasadzie zbiórka to najlepsza obrona bo jeśli rywal nie ma piłki w ręku to nawet najlepszy IS mu nie pomoże zdobyć punktów. Blok albo zatrzyma IS albo nie, a do tego piłka może po bloku trafić w ręce rywala lub wylecieć poza parkiet. Poza tym rywalowi w słabej formie często nawet nie trzeba wiele przeszkadzać by nie trafił.

Last edited by kozlik4 at 8/27/2013 11:12:53 AM

This Post:
00
244107.127 in reply to 244107.126
Date: 8/27/2013 11:30:20 AM
Overall Posts Rated:
914914
Podam kolejne liczby:
14,3% (4/28) - skuteczność rywali z gry
15,2% (5/33) - skuteczność KK z gry

Za mało danych i trudno wyciągać daleko idące wynioski, ale w drugiej rundzie ME wygląda tak (po meczach z Czechami, Łotwą i Włochami):
0% (0/5) - skuteczność rywali (3x Alpe, 1x Montemurro, 1x Nepras)
0% (0/8) - skuteczność KK (rzuty przeciwko tym samym zawodnikom co wyżej)

KK brakuje teraz tylko zbiórek, ale chyba Kozlik zapominasz, że mój zawodnik ma sezon treningu w plecy. KK ma 20 lat, a nie 21. Dopiero najbliższy sezon poświęcę zbiórkom. Zatem ograniczę liczbę dobitek, ponowień akcji, a może i nawet dorzucę kilka zbiórek ofensywnych. Jednak w każdym wypadku mój wariant jest tańszy (przy założeniu tego samego ss4).

From: Mario

This Post:
00
244107.128 in reply to 244107.126
Date: 8/27/2013 12:26:53 PM
Overall Posts Rated:
605605
Bloki kosztem ISa u podkoszowych... a w zamian za to JR u góry.

This Post:
00
244107.129 in reply to 244107.126
Date: 8/27/2013 12:45:26 PM
Overall Posts Rated:
914914
A co my możemy napisać o tych zmianach? Liczyłeś, że Ci sami zawodnicy, którzy 14 tygodni temu wyglądali identycznie jak teraz staną się nagle potworami w defensywie notując średnio 3 bloki na mecz?
Skoro nic nie możesz napisać to dlaczego nie poczekasz do momentu aż będziesz mógł?:-)

Ja zacząłem trenować zanim wprowadzono zmiany, więc efektu zmian nie jestem w stanie zmierzyć. Może to stwierdzić osoba, która zachowała podobny skład przed zmianami do dnia dzisiejszego. Ja mogę co najwyżej wciąż sprawdzić jaka jest odpowiedź na pytanie jakie zadawałem sobie 3 sezony temu: "czy bloki mogą zatrzymać rzut z bliska?". Zmiana mogła jedynie mi ułatwić zadanie.

From: kozlik4

This Post:
00
244107.130 in reply to 244107.127
Date: 8/27/2013 1:12:01 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
OK. Świetnie ten Twój grajek zatrzymuje rywali. A skąd wiesz jaki w tym jest udział ID a jaki BL? Podaj skille tego KK to pogadamy:P O jakimś grajku widmo nie potrafię dyskutować. Osobiście jestem zdania, że bloki na odpowiednim poziomie (konkretnych proporcji IS do ID nie znam...ale podejrzewam że to jest blisko 1:1) są w stanie zatrzymywać/pomagać w zatrzymaniu ISa...ale nie do końca jestem przekonany, że warto trenować bloki kosztem ISa, RB, czy ID.

Edit: Teraz już znam skille KK i podejrzewam, że przy takim ID to on nawet bez BL by zatrzymywał rywali na niewiele niższym procencie niż teraz;-)

A tak serio, serio to zastanawia mnie jaki jest udział ID, a jaki BL w tym znakomitym procencie zatrzymywania rywali. Może z samym ID nie byłoby dużo gorzej?:-) Wiadomo, że BL nie szkodzi tylko pomaga ale mnie ciekawi jak się ma wzrost jakości do ceny. Ciężko to zbadać.

Last edited by kozlik4 at 8/27/2013 1:53:19 PM

Advertisement