Eliminacje Mistrzostw Europy, odcinek 6!
Oczywiście zaczynam dzisiejszą zapowiedź (wiem, powinna być wczoraj) od spraw okołokadrowych. Cieszy mnie to, że dużo osób odpowiedziało na pytania a propos kadry. Moim zdaniem warto rozważyć kilka propozycji. Chyba będę musiał zgodnie z pomysłem borcziego zrobić egzamin z działania U21 Karimowi (mam nadzieję, że będzie chciał zdawać
) Aha, i już w przyszłych wyborach (NT) chętnie zastosuję formularz dla kandydatów, wątek a propos prawyborów też postaram się założyć w trakcie play-offów.
A teraz już mecz z Anglią.
Szczerze? To chyba ostatnia szansa naszych orłów na to, by coś jeszcze ugrać w tym sezonie. Zwłaszcza, że cytując Karima z wiadomości (uwaga, przełomowy moment!):
"Będę walczył do końca. Mamy szansę na awans"
Cóż... podoba mi się ten duch walki! Choć już osobiście w awans nie wierzę. By pozostać w grze, musimy wygrać z Anglią i Litwą i muszą się spełnić dwa z trzech warunków:
-Holandia musi dostać manto od Litwy, a my musimy odrobić jakieś 65 małych oczek do nich
-Litwa musi roztrwonić 140 małych punktów przewagi
-Francja musi przegrać z Szwecją/Walią i stracić jakieś 65 małych oczek
Aha, walkower Litwinów z nami lub jakikolwiek walkower Francuzów sprawia, że siłą rzeczy wyprzedzimy któryś z tych zespołów w tabeli.
Krótko mówiąc... obawiam się, że Karim jednak nie ogarnia naszej obecnej sytuacji.
Co do drużyny angielskiej, wydaje mi się osobiście, że w tym sezonie straszy ona głównie rankingiem. No i wyrównaniem. Niemniej jednak ciekawy wydaje się fakt, iż angielski selekcjoner nie lubi gry pod kosz. Na razie 3 razy grał pusha, raz r'n'g i raz patienta. Czyżby szykował LI i LP na dwa ostatnie mecze? Kto wie...
Mocnym punktem Anglii, patrząc tylko na oceny meczowe, mogą być obrony(BTW Anglia dotychczas broniła tylko MtM) . Za to piętą achillesową w takim razie są zbiórki... choć wątpię, byśmy wykorzystali ten element.
Generalnie rzecz ujmując, z lekko odrobionym entem i wyższym nastawieniem Anglię powinniśmy ograć i zapewnić sobie 4 miejsce w grupie. Ale już mieliśmy do czynienia w tym sezonie z mniej miłymi niespodziankami...
To teraz będzie trzeba wyszukać ciekawostki o Anglii. Będzie ciężko, bo to bardzo znany kraj
-Anglia (jak zresztą cała Wlk. Brytania) nie ma czegoś takiego, jak jedna ustawa zasadnicza, aka konsytucja. System polityczny tego kraju reguluje ok. 20 różnych ustaw, a także prawa zwyczajowe i konwenanse konstytucyjne (czyli prawo niepisane raczej...)
-Z jaką dyscypliną sportu może kojarzyć się Manchester United? Zapewne z piłką nożną, czyż nie? Otóż okazuje się, że przez trzy lata (1985-1988) pod tą nazwą grali niejacy Manchester Giants
-W Anglii nie ma dowodów osobistych. Jeśli chcemy potwierdzić tożsamość, pokazujemy inny dokument ze zdjęciem... ale podobno nie ma zbyt często takiej potrzeby.
- Podczas ogólnokrajowego spisu statystycznego w 2001 roku ponad 1% mieszkańców miasta podało jako religię jedizm. Zjawisko to znane jest jako fenomen rycerza Jedi.
- Polacy stanowią trzecią narodowość (tak, Brytyjczycy też się liczą!) w Londynie pod względem miejsca urodzenia.
PS Jutro najpewniej botuje się ostatecznie skaut 20-latków, oxygenum. Przypominam więc, by wszyscy utrzymujący z nim dawniej kontakt teraz kontaktowali się z tomeeeksz (
(163498)). Całe szczęście akurat na tej pozycji było 2 skautów!
Last edited by Siwy at 8/24/2014 4:28:22 PM
Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.