To oficjalne stanowisko? :)
Tak,
moje oficjalne stanowisko :) Ale o ile mnie pamięć nie myli to BB'cy kiedyś o tym pisali.
Zresztą spójrzmy jeszcze raz na opcje (choć Jax świetnie to opisał), które mamy tam dostępne (tym razem po ang., może to da nieco inne spojrzenie na sytuację):
Let Coach Decide - wybieramy skład, pokazujemy kogo chcemy widzieć w pierwszej piątce, kogo nie i... oddajemy wolną rękę trenerowi. To są tylko nasze sugestie. Jeżeli rywal nie będzie wymagający, to powinno zostać jak jest. Jeżeli jednak trener uzna że musi zmienić zawodników to właśnie tak zrobi. Jeszcze przed pierwszym gwizdkiem. I ja tu buga nie widzę. W tym układzie nawet teoretycznie może zagrać zawodnik, którego nie ma w rezerwach a jest w składzie na mecz.
Coach Picks from Depth Chart - ustalamy skład, ale pozwalamy Coachowi wybrać kogo chce z listy rezerwowych. Bo to Coach wybiera kto z listy ma grać i ile ma grać, w zależności od sytuacji na parkiecie i konieczności wygrania meczu. Jednak wybiera on tylko z tych, którzy są w rezerwach czy zmiennikach.
Strictly Follow Depth Chart - zmiany mają być dokładnie wg tego, co ustaliliśmy i trener nie powinien nam tu podskakiwać (bo to przecież my wiemy wszystko najlepiej). Ma się więc ściśle trzymać naszych zaleceń. Nie zawsze jest tak do końca, bo zdarza się, że potrafi wstawić zawodnika, który jest w składzie ale nie w rezerwach, ale to przy ogromnych przewagach lub zmęczeniu.
Depth Chart until 4th - Coach powinien trzymać się wybranego ustawienia aż do 4 kwarty, kiedy to ma zrobić wszystko, by wygrać mecz. Ale rzeczywistość tak jak pisał Jax może być nieco inna i trener już od początku spotkania gra tak, aby wygrać. I tu doszukiwałbym się ewentualnie jakiegoś buga, choć może po prostu algorytm jest zbyt niedokładny.
Patrząc na to w inny sposób można by wyjść z założenia, że Coach ma się do 4 kwarty trzymać tego składu który przygotowaliśmy (decydując sam), a od 4 kwarty może nawet wprowadzać zawodników spoza rezerw (wybranych jednak do składu), aby wygrać spotkanie.
Jeśli tak, to stajemy przed kilkoma pytaniami. Oto dwa, które mi się nasunęły:
1. Jak bardzo muszą różnić się gracze, żeby trener ich wymienił? U mnie np. zamieniał miejscami takich: 13k (średnia ocena meczowa 9,5) i 60k (średnia: 12,5)
Tego nie wiem, myślę że zależy to od... (patrz niżej)
2. Dlaczego trener w jednym meczu zamienia zawodników, a w innym (przy tym samym składzie i ustawieniach) nie? Czy to kwestia losowa?
A gra się z tym samym rywalem? Który ma identycznie ustawiony skład w podobnej formie? Bo jeżeli tak, to zmiany powinny być identyczne (tak na logikę). Jeżeli rywale byli różni, to może się okazać że nie ma potrzeby zamieniać zawodników, bo i tak powinieneś sobie poradzić.
I żeby było jasne - ja nie twierdzę, że nie ma jakiegoś błędu w silniku, który robi kaszanę ze składem. Uważam jednak, że jest on dużo rzadziej spotykany, niż wynikałoby to z naszych rozważań w tym wątku.