BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Drużyna Narodowa - sezon 22

[NT] Drużyna Narodowa - sezon 22

Set priority
Show messages by
From: Pewu

This Post:
00
232065.125 in reply to 232065.124
Date: 2/1/2013 11:55:45 AM
Overall Posts Rated:
914914
Czy dołączymy w tym sezonie do grona zespołów, które mają co najmniej 200 zwycięstw? ;)

From: kozlik4
This Post:
00
232065.126 in reply to 232065.124
Date: 2/1/2013 11:57:02 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
DOWCIPY nieKONIECZNIE O CZECHACH

Pociąg wjeżdża do tunelu, jest ciemno i słychać trzask.
Po wyjeździe z tunelu Czech trzyma się za szczękę.
Zakonnica myśli... było ciemno złapał modelkę za kolano no i ta mu przywaliła.
Modelka myśli.... było ciemno chciał mnie złapać za kolano złapał zakonnice no i ta mu przywaliła.
Czech myśli... Polak złapał modelkę za kolano a ta przez pomyłkę mi przywaliła.
Polak..... zaraz kolejny tunel więc znowu będę mógł przyj...ć Czechowi
------------------------------------------------------
Szli sobie Lech Czech i Rus.
Nagle spotkali diabła i diabeł do nich:
- Macie tu po kamieniu, kto rzuci tak, że go nie złapię to go nie zabiję.
Najpierw rzucił Lech i diabeł złapał.
Potem Czech i diabeł też złapał.
Na koniec rzucił Rus i diabeł nie złapał i pyta się Rusa:
- Jak żeś to zrobił?
Rus na to:
- Rzuciłem za siebie.
------------------------------------------------------

Kilka czeskich dowcipów

- Jak otvírá policajt konzervu?
- Otevřte, policie!

- Jak policjant otwiera konserwę?
- Policja! otwierać!
-------------
Jednu známou, která je už několik let v důchodu, ale potrpí si na svůj mladistvý vzhled, zastavil na výletě autem dopravní policista.
"Víte, co jste provedla? Překročila jste šedesátku!"
Známá vystoupila z auta, sundala si brýle, přepudrovala se, podívala se do zrcátka a pak se otočila na policistu:
"Už je to lepší?"

Jedną znajomą, która już kilka lat jest na emeryturze, ale ma bzika na punkcie swojego młodego wyglądu, zatrzymał podczas wycieczki autem policjant z "drogówki":
- Przekroczyła pani "sześćdziesiątkę"!
Znajoma wysiadła z auta, ściągneła okulary, popudrowała się, zobaczyła w lusterku, po czym obróciła się na policjanta i mówi:
- Wyglądam już lepiej?
-------------
Na policii přijde muž s velkou boulí na čele:
Manželka po mně 15 let hází talíři."
"A proč jste přišel až dnes?"
"Dnes se poprvé trefila"

Na policję przychodzi mężczyzna z wielkim guzem na czole"
- Małżonka od piętnastu lat rzuca we mnie talerzami
- A dlaczego przyszedł Pan dopiero dziś?
- Dziś po raz pierwszy trafiła

This Post:
00
232065.127 in reply to 232065.126
Date: 2/1/2013 12:29:01 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
CZESI, JAK I INNE NARODY ŚMIEJĄ SIĘ Z POLITYKI I POLITYKÓW.

*Zobaczyliście cywilizację, to wracajcie do swoich domów", "Czerwoni bracia, wracajcie do rezerwatu*

Komizm dowcipu jest często jedynym sposobem, aby opanować przez śmieszność sprzeczności nie do pogodzenia w rzeczywistości. Śmiech pozwala na zbudowanie poczucia dystansu wobec spraw, na które nie mamy wpływu. A czy można pogodzić się z okupacją kraju? Taką próbę widać w kolejnym dowcipie z epoki.

Prezydent Czechosłowacji Ludvik Svoboda postanowił poradzić się rabina w jaki sposób pozbyć się wojsk okupacyjnych. Mądry Żyd, kiedy usłyszał pytanie spojrzał na niego i odpowiedział:

– Na to istnieją dwa sposoby: naturalny i nadprzyrodzony.

– Jaki jest ten naturalny sposób? – pyta Svoboda.

– Naturalny jest taki, że objawi się archanioł Gabriel z ognistym mieczem i wyrzuci okupantów z waszego kraju – odpowiada rabin.

– A ten nadprzyrodzony? – zadaje pytanie prezydent

– Sami odejdą!

Lata 1969 – 1989 określane są jako czas tzw. normalizacji. Ten termin miał oznaczać jedno: pełne panowanie ideologii komunistycznej w każdej dziedzinie. Jeden z najsławniejszych dowcipów komentujących atmosferę tych lat został wykorzystany przez czeskiego reżysera Jana Hrzebejka w filmie "Pupendo". A brzmiał on tak:

Siedzi mężczyzna na ławeczce na Placu Wacława w centrum Pragi i wymiotuje. Zatrzymuje się przed nim przechodzień. Chwilę patrzy i mówi: w pełni się z panem zgadzam.

*Socjalistyczna gospodarka*

W porównaniu do innych krajów komunistycznych poziom życia w Czechosłowacji był wyższy. Partyjni agitatorzy mówili o sukcesie gospodarczym i przekonywali, że planowa gospodarka socjalistyczna lepiej zaspokaja potrzeby obywateli niż rozpasany kapitalistyczny wolny rynek.

Czesi jednak powątpiewali jednak w te zapewnienia i podchodzili do propagandowego szumu z duża rezerwą.

Połowa lat 70. Czech postanowił kupić samochód. Kiedy już podpisał umowę, zapytał sprzedawcę, kiedy może odebrać auto.

Sprzedawca spojrzał w segregator pełen papierów i odpowiedział:

– Samochód odbierze pan o godzinie 10 przed południem, 20 września 1985 roku.

Na tę wieść mężczyzna straszliwie się zdenerwował. Sprzedawca stara się go uspokoić, więc przekonuje: – Proszę pana, niech pan sobie uświadomi, że 10 lat czekania na samochód, to nie jest znów tak długo.

– Te 10 lat mi nie przeszkadza! – odpowiada mężczyzna. – Ale nie 20 września! Wtedy mam zamówionego hydraulika!

*Demokratyzacja*

Transformacja ustrojowa nie stała się powodem, aby dowcip polityczny znikł. Zmienił się. Głównym celem żartów nie jest już ustrój, ale politycy. To wynik rozczarowania Czechów. Afery gospodarcze i obyczajowe, korupcja wśród polityków, ale także wzrost bezrobocia i drożyzna spowodowały, że Czesi bardzo krytycznie oceniają ludzi zajmujących się zawodowo polityką i często oskarżają ich, że nie robią nic dla normalnych obywateli.

Żarty najczęściej dotyczą aktualnych wydarzeń, więc nie są zrozumiałe dla cudzoziemców, ale są też takie, które mają charakter uniwersalny.

Mężczyzna w kościele prosi spowiednika: Wybacz mi ojcze mój wielki grzech, wychowałem syna na polityka.
---------------------------------------------------------
Jaka jest różnica między nieszczęściem a tragedią?

Kiedy polityk wpadnie do Wełtawy to jest to nieszczęście, ale jeśli go uratują, to jest to tragedia.

Na celowniku żartownisiów znaleźli się również ci najważniejsi politycy, czyli prezydenci. Tak szanowany w Polsce Vaclav Havel miał w Czechach licznych przeciwników. Być może to oni wymyślili ten dowcip:

George Bush, Francois Mitterand i Vaclav Havel w prywatnej rozmowie omawiają swoje kłopoty.

Bush: Mam 30 ochroniarzy, jeden z nich chce mnie zabić, a ja nie wiem który.

Mitterand: Mam 30 kochanek. Jedna ma AIDS, a ja nie wiem która.

Havel: Mam 30 doradców. Jeden jest mądry, a ja nie wiem który.

This Post:
22
232065.128 in reply to 232065.127
Date: 2/1/2013 12:31:59 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Czeska opinia publiczna nie była zachwycona, kiedy Vaclav Havel niedługo po śmierci pierwszej żony, Olgi ożenił się z aktorką Dagmar Veszkrnovą. Olga Havlova cieszyła się powszechnym poważaniem, a druga żona prezydenta nie była od początku darzona zbytnią sympatią. Powstała zatem seria dowcipów o żonie prezydenta.

Przyleciał anioł do Dagmar i zaproponował jej, że nauczy ją latać. Żona prezydenta szybko się zgodziła, poszła za aniołem. Anioł pokazał jak się lata. W końcu mówi: teraz ty spróbuj. Dagmar skoczyła z okna, zaczęła machać rękami, ale spadła z hukiem na bruk. Zapłakana pobiegła poskarżyć się mężowi, jak złego spotkała anioła. Anioł wrócił do raju, a tam czeka na niego święty Piotr i mówi: Olgo, pierwsza twoja przepustka i od razu taki numer?!

Następca Havla, Vaclav Klaus nim został głową państwa był szefem Obywatelskiej Partii Demokratycznej. Jego przeciwnicy oskarżali go, że ma skrajnie liberalne poglądy i nie dostrzega, że zadaniem państwa jest także pomoc obywatelom. W trakcie jednej z kampanii wyborczych można było usłyszeć dowcip rzekomo ilustrujący przekonania polityka.

Spacerujący po Pradze Klaus dostrzegł człowieka, który je trawę. Zszokowany prezydent nie może uwierzyć w to, co zobaczył, ale podchodzi do mężczyzny i pyta się: dlaczego pan je trawę?

– Nie mam pieniędzy na jedzenie – odpowiada mężczyzna.

– To niech pan nie zje wszystkiej, trzeba trochę zostawić na siano, bo co pan będzie jadł zimą?

Vaclav Klaus postrzegany jest jako człowiek, który ma o sobie bardzo wysokie mniemanie. Sposób zachowania, przekonanie o nieomylności, pewność siebie i arogancja stały się też tematem kpin jego rodaków.

Vaclav Klaus zaciął się podczas golenia. Przechodząca obok łazienki żona, dostrzegła krew na policzku męża, pokręciła głową i zaczęła narzekać:

– Panie Bożę, ty się znów zaciąłeś!

Klaus spojrzał na nią i odpowiedział: Ile razy mam ci powtarzać, że w domu możesz do mnie mówić Vaclavie.
-------------------------------------------

Pan Bog wezwal do siebie Vaclava Klausa, Georga Busha oraz Prezydenta Putina i mowi:
Panowie za 2 tygodnie nastapi koniec swiata.

Prezydent Bush wraca do siebie i wyglasza oredzie:
Kochani mam 2 informacje dobra i zla. Bog istnieje, a za 2 tygodnie nastapi koniec swiata.

Prezydent Putin wraca do siebie i wyglasza oredzie:
Kochani mam 2 zle informacje. Bog jednak istnieje, a za 2 tygodnie nastapi koniec swiata.

Vaclav Klaus wraca do Pragi i zwraca sie do narodu:
Kochani mam 2 wspaniale informacje.
Jestem jednym z 3 najwaznieszych przywodcow na swiecie. Traktu z Lizobny jednak nie bedzie.

This Post:
00
232065.129 in reply to 232065.128
Date: 2/2/2013 7:44:37 AM
Overall Posts Rated:
11

[Polska]
Seweryn Walencki (27851349)
Small Forward
Pensja (tygodniowo): $ 4 907
Rola: Starter
(BuzzerBeta)

DMI: 84800
Wzrost: 6'3" / 190 cm
Potencjał: historyczny zawodnik
Stan formy: sprawny

Rzut z wyskoku: porządny Zasięg rzutu: przeciętny
Obr. na dystansie: sprawny ↑ Kozłowanie: porządny
Wejście pod kosz: porządny Podania: żałosny
Rzut z bliska: okropny Obr. pod koszem: silny
Zbieranie: porządny Blokowanie: słaby
Kondycja: przeciętny Rzuty osobiste: niezdarny

Doświadczenie: żałosny

Jakie on ma szanse na kadrę, co o nim sadzicie? Nie wiem czy sobie poradzę w jego treningu, więc zastanawiam się czy go nie sprzedać. nie chce żeby się zmarnował (trenował z wyjątkowym trenerem)

From: Kac100

This Post:
00
232065.130 in reply to 232065.129
Date: 2/2/2013 10:27:32 AM
Overall Posts Rated:
435435
Trenuj dalej, cieżko bedzie mu ISa i PSa wyciągnąć na normalny poziom.
Na pewno jak bedziesz go trenował to pożytek w klubie powinieneś z niego mieć.
Moze lepiej go do U21 trenować?
Pozdro

From: magician

This Post:
00
232065.131 in reply to 232065.130
Date: 2/2/2013 6:41:54 PM
Overall Posts Rated:
11
pod jakim kontem do U21? co konkretnie?
nie wiem też czy po prostu sie nie zmarnuje gościu u mnie bo trener Wyjątkowy to nie trener Światowej klasy..
jeszcze poczekam nastepny trening co dostanie i wtedy zdecyduje czy go po prostu nie sprzedam z pożytkiem dla samego zawdonika i kadry :)

From: Thurin

This Post:
00
232065.132 in reply to 232065.131
Date: 2/2/2013 8:24:16 PM
Overall Posts Rated:
11131113
Trener wyjątkowy jest odpowiedni do trenowania zawodników do kadr :))

From: Krejzol

This Post:
11
232065.134 in reply to 232065.133
Date: 2/3/2013 9:32:13 AM
Overall Posts Rated:
455455
Nie od dziś wiadomo, że Czeszki są zajebiaszcze :)

This Post:
00
232065.135 in reply to 232065.134
Date: 2/3/2013 3:02:33 PM
Overall Posts Rated:
271271
niezłe knedelki :)))

Advertisement