BuzzerBeater Forums

BB Poland > [BUG] Grał w podstawowym, choć nie powinien

[BUG] Grał w podstawowym, choć nie powinien

Set priority
Show messages by
From: m4ti_

To: Jax
This Post:
00
141665.129 in reply to 141665.126
Date: 5/10/2010 5:01:55 PM
Overall Posts Rated:
2121
Nadal nie rozumiesz ... eh
poddaje się bo to bez sensu ...

From: Khazaad

This Post:
00
141665.130 in reply to 141665.129
Date: 5/11/2010 2:46:41 AM
Overall Posts Rated:
145145
@ m4ti_ - Jax świetnie rozumie o co Ci chodzi. I wyjaśnia Ci to tak dokładnie jak tylko można.
Ale spróbujmy tak - masz dwóch zawodników:
A) Twój Michas, z pensją 1.921
B) JW, z pensją 516 262
Wystawiasz Michasa na C a JW w rezerwie i dajesz polecenie trenerowi jak ostatnio. I nie jest bugiem sytuacja, w której JW wyjdzie w pierwszym składzie z literką S już od początku meczu. Tak jest skonstruowany system zmian. Może należy go zmienić, ale nie jest to bug.

Cały czas mam wrażenie, że zbyt "profesjonalnie" podchodzimy do systemu zmian. A może po prostu poszczególne pozycje są dla użytkowników na różnym poziomie wiedzy o BB, dzięki temu nawet Ci, którzy nie potrafią zdecydować kto ma grać i gdzie mogą dać sobie szansę na wygraną "zostawiając decyzje trenerowi".

Przemyśl to. Mówię jeszcze raz - w pewnych sytuacjach może wejść zawodnik z rezerw do pierwszego składu od początku meczu i nie jest to bug.

@ Jax - Twój post o zmianach ((141665.123)) jest świetny. 5 piłeczek... i tyle.

@ oskar4 - wrzuć gdzieś screeny ustawień meczów w których Corbaran i Lazarov wyszli w pierwszym składzie choć byli w pierwszym składzie. Chętnie bym to zobaczył, bo przy tym wyborze ustawień trenerskich nie powinno się to zdarzać zbyt często.

Last edited by Khazaad at 5/11/2010 7:21:47 AM

From: Big Z

This Post:
00
141665.131 in reply to 141665.130
Date: 5/11/2010 4:16:41 AM
Overall Posts Rated:
6363
w pewnych sytuacjach może wejść zawodnik z rezerw do pierwszego składu od początku meczu i nie jest to bug
To oficjalne stanowisko? :)

Jeśli tak, to stajemy przed kilkoma pytaniami. Oto dwa, które mi się nasunęły:
1. Jak bardzo muszą różnić się gracze, żeby trener ich wymienił? U mnie np. zamieniał miejscami takich: 13k (średnia ocena meczowa 9,5) i 60k (średnia: 12,5)
2. Dlaczego trener w jednym meczu zamienia zawodników, a w innym (przy tym samym składzie i ustawieniach) nie? Czy to kwestia losowa?

This Post:
00
141665.132 in reply to 141665.131
Date: 5/11/2010 7:04:15 AM
Overall Posts Rated:
145145
To oficjalne stanowisko? :)
Tak, moje oficjalne stanowisko :) Ale o ile mnie pamięć nie myli to BB'cy kiedyś o tym pisali.
Zresztą spójrzmy jeszcze raz na opcje (choć Jax świetnie to opisał), które mamy tam dostępne (tym razem po ang., może to da nieco inne spojrzenie na sytuację):
Let Coach Decide - wybieramy skład, pokazujemy kogo chcemy widzieć w pierwszej piątce, kogo nie i... oddajemy wolną rękę trenerowi. To są tylko nasze sugestie. Jeżeli rywal nie będzie wymagający, to powinno zostać jak jest. Jeżeli jednak trener uzna że musi zmienić zawodników to właśnie tak zrobi. Jeszcze przed pierwszym gwizdkiem. I ja tu buga nie widzę. W tym układzie nawet teoretycznie może zagrać zawodnik, którego nie ma w rezerwach a jest w składzie na mecz.

Coach Picks from Depth Chart - ustalamy skład, ale pozwalamy Coachowi wybrać kogo chce z listy rezerwowych. Bo to Coach wybiera kto z listy ma grać i ile ma grać, w zależności od sytuacji na parkiecie i konieczności wygrania meczu. Jednak wybiera on tylko z tych, którzy są w rezerwach czy zmiennikach.

Strictly Follow Depth Chart - zmiany mają być dokładnie wg tego, co ustaliliśmy i trener nie powinien nam tu podskakiwać (bo to przecież my wiemy wszystko najlepiej). Ma się więc ściśle trzymać naszych zaleceń. Nie zawsze jest tak do końca, bo zdarza się, że potrafi wstawić zawodnika, który jest w składzie ale nie w rezerwach, ale to przy ogromnych przewagach lub zmęczeniu.

Depth Chart until 4th - Coach powinien trzymać się wybranego ustawienia aż do 4 kwarty, kiedy to ma zrobić wszystko, by wygrać mecz. Ale rzeczywistość tak jak pisał Jax może być nieco inna i trener już od początku spotkania gra tak, aby wygrać. I tu doszukiwałbym się ewentualnie jakiegoś buga, choć może po prostu algorytm jest zbyt niedokładny.
Patrząc na to w inny sposób można by wyjść z założenia, że Coach ma się do 4 kwarty trzymać tego składu który przygotowaliśmy (decydując sam), a od 4 kwarty może nawet wprowadzać zawodników spoza rezerw (wybranych jednak do składu), aby wygrać spotkanie.

Jeśli tak, to stajemy przed kilkoma pytaniami. Oto dwa, które mi się nasunęły:
1. Jak bardzo muszą różnić się gracze, żeby trener ich wymienił? U mnie np. zamieniał miejscami takich: 13k (średnia ocena meczowa 9,5) i 60k (średnia: 12,5)
Tego nie wiem, myślę że zależy to od... (patrz niżej)
2. Dlaczego trener w jednym meczu zamienia zawodników, a w innym (przy tym samym składzie i ustawieniach) nie? Czy to kwestia losowa?
A gra się z tym samym rywalem? Który ma identycznie ustawiony skład w podobnej formie? Bo jeżeli tak, to zmiany powinny być identyczne (tak na logikę). Jeżeli rywale byli różni, to może się okazać że nie ma potrzeby zamieniać zawodników, bo i tak powinieneś sobie poradzić.

I żeby było jasne - ja nie twierdzę, że nie ma jakiegoś błędu w silniku, który robi kaszanę ze składem. Uważam jednak, że jest on dużo rzadziej spotykany, niż wynikałoby to z naszych rozważań w tym wątku.

This Post:
00
141665.133 in reply to 141665.132
Date: 5/11/2010 7:21:01 AM
Overall Posts Rated:
145145
A oto co BB-Forrest miał do powiedzenia w temacie zmiany "s" przy wyborze - Dokładnie wg listy rezerwowych.

Małe "s" które pokazuje się w przeglądarce meczowej przy nazwiskach zawodników nie odwołuje się do instrukcji odnośnie zmian jakie otrzymał trener. To bug, który powinniśmy naprawić, ale to tylko bug wizualny. (...) schemat zmian jest określany "wagowo", nawet dla polecenia "Dokładnie wg listy rezerwowych". Następnie "waga" schematu zmian jest porównywana z efektywnością zawodników, tak więc jeżeli Twoje rezerwy są znacznie lepsze niż gracze pierwszej 5, to "waga" schematu zmian może nie być zrównoważona i rezerwy zagrają więcej, wliczając w to samo rozpoczęcie meczu. Być może powinniśmy zmienić logikę silnika gry, aby przy rozpoczęciu gry zawsze na parkiecie był zawodnik pierwszej piątki, a Coach wprowadza rezerwowych do gry dopiero po pierwszym gwizdku, ale już kiedyś próbowałem wytłumaczyć, że nie da się stworzyć jednocześnie bardzo restrykcyjnego systemu logicznego i takiego, który działa bardzo elastycznie we wszystkich możliwych sytuacjach, które mają szansę się wydarzyć. Poza tym trenerzy nie podejmują tego typu decyzji od tak sobie, a opierają się o bardziej "zamglone" fakty/uczucia, a poza tym system nie jest zaprojektowany do tego, by maksymalizować trening (to o czym już pisałem w którymś z wcześniejszych moich postów w tym wątku - Khazaad) i jest to jak najbardziej zamierzone.

I to by było na tyle w tym temacie. Chyba nie ma sensu abym pisał coś jeszcze. Jeżeli bug jest (a tego nie można wykluczyć), to pojawia się on sporadycznie.

Last edited by Khazaad at 5/11/2010 7:23:28 AM

From: Big Z

This Post:
00
141665.134 in reply to 141665.133
Date: 5/11/2010 7:32:30 AM
Overall Posts Rated:
6363
ok, wszystko jasne.
Szkoda tylko, że prawdopodobnie nawet schemat "dokładnie wg listy" nie chroni przez zmianami. Trzeba będzie nauczyć się z tym grać, a najlepiej kupić przyzwoitych zmienników :)

Z mojej strony koniec dyskusji.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Last edited by Big Z at 5/11/2010 7:32:41 AM

From: McReal

This Post:
00
141665.135 in reply to 141665.132
Date: 5/11/2010 7:37:59 AM
Overall Posts Rated:
3737
Choć sam takiego buga nigdy nie miałem byłbym w stanie zgodzić się ze wszystkim co napisałeś. Chociaż

A gra się z tym samym rywalem? Który ma identycznie ustawiony skład w podobnej formie? Bo jeżeli tak, to zmiany powinny być identyczne (tak na logikę). Jeżeli rywale byli różni, to może się okazać że nie ma potrzeby zamieniać zawodników, bo i tak powinieneś sobie poradzić.
"Tak na logikę" masz rację, z tym, że obecnie w silnikach gier (nie wiem czy w BB) przy takich samych początkowych wartościach niektóre zmienne są losowe, tzn nie generują takiego samego wyniku przy identycznych założeniach. Przekładając to na język BB - grając z tym samym rywalem w identycznych warunkach być może nie otrzymamy identycznego wyniku meczu.
A na pytanie:

Odpowiedziałbym - tak to kwestia losowa.

This Post:
00
141665.136 in reply to 141665.132
Date: 5/11/2010 8:01:51 AM
Overall Posts Rated:
12061206
A gra się z tym samym rywalem? Który ma identycznie ustawiony skład w podobnej formie? Bo jeżeli tak, to zmiany powinny być identyczne (tak na logikę).
Z dokładnością do martwej piłki. Jeśli akurat przez 8 minut zawodnicy nie popełnią faulu, nie wyrzucą piłki za boisko, trener nie weźmie czasu, itd, no to nie będzie jak przeprowadzić zmiany i minuty ulegną zmianie.

From: Jax

This Post:
00
141665.137 in reply to 141665.133
Date: 5/11/2010 10:15:05 AM
Overall Posts Rated:
773773
Miałem nie pisać już na ten temat no ale skoro GM pisze to nie można wobec tego przejść obojętnie :-) .

Ciesze się że to co opisałem wcześniej zostało przez Ciebie docenione :-) i zgadza się z tym co napisał BB-Forrest , ale wolałbym aby trafiło bardziej do tych którzy mieli problem ze zrozumieniem tego . Zmartwiło mnie jedynie jego stwierdzenie że nawet schemat Dokładnie wg listy rezerwowych czasami jest określany wagowo . Ja się z czymś takim nigdy nie spotkałem nawet w wypadku dużej różnicy w umiejętnościach graczy .

This Post:
00
141665.138 in reply to 141665.137
Date: 5/11/2010 12:15:07 PM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
838838
No to jak już mamy ten temat to bez wątpienia powinno zostać poprawione działanie trenera w opcji "według listy do 4 kwarty"
Ta opcja praktycznie nie działa bo albo trener od pierwszej robi co chce, albo nie robi tego nawet w 4 kwarcie.
Mi akurat ta opcja (prawidłowo działająca) bardzo by odpowiadała, a chyba wszystkie silne zespoły grałyby nią w pucharach

Last edited by darkonza at 5/11/2010 12:17:22 PM

From: oskar4

This Post:
00
141665.139 in reply to 141665.130
Date: 5/11/2010 1:09:01 PM
Overall Posts Rated:
1010
@ m4ti_ - Jax świetnie rozumie o co Ci chodzi. I wyjaśnia Ci to tak dokładnie jak tylko można.
Ale spróbujmy tak - masz dwóch zawodników:
A) Twój Michas, z pensją 1.921
B) JW, z pensją 516 262
Wystawiasz Michasa na C a JW w rezerwie i dajesz polecenie trenerowi jak ostatnio. I nie jest bugiem sytuacja, w której JW wyjdzie w pierwszym składzie z literką S już od początku meczu. Tak jest skonstruowany system zmian. Może należy go zmienić, ale nie jest to bug.

Cały czas mam wrażenie, że zbyt "profesjonalnie" podchodzimy do systemu zmian. A może po prostu poszczególne pozycje są dla użytkowników na różnym poziomie wiedzy o BB, dzięki temu nawet Ci, którzy nie potrafią zdecydować kto ma grać i gdzie mogą dać sobie szansę na wygraną "zostawiając decyzje trenerowi".

Przemyśl to. Mówię jeszcze raz - w pewnych sytuacjach może wejść zawodnik z rezerw do pierwszego składu od początku meczu i nie jest to bug.

@ Jax - Twój post o zmianach ((141665.123)) jest świetny. 5 piłeczek... i tyle.

@ oskar4 - wrzuć gdzieś screeny ustawień meczów w których Corbaran i Lazarov wyszli w pierwszym składzie choć byli w pierwszym składzie. Chętnie bym to zobaczył, bo przy tym wyborze ustawień trenerskich nie powinno się to zdarzać zbyt często.

Dużo byłoby tych screen'ów, gdyż są to moi pierwszopiątkowi gracze i np. w lidze grają zawsze w s5. ;)

Advertisement