Powiem nawet że nie lwią część z draftu rozpatruje się pod kątem U21 tylko chyba wszystkich. To że nie jest to idealny model treningu to wiemy ponieważ w naszym kraju nie spisuje się coś dobrze. Co do zabijania to zgodzę się znowu z Tobą iż zawodnicy po U21 w zaprezentowanym przez Ciebie modelu treningu byli by stracenie w NT, ale obecnie (niestety) taka panuje u nas tendencja że do NT bierzemy tych "mutantów" z U21 gdzie później nie da się już nic z nimi zrobić, można ich tylko hodować, aby przypadkiem jakiś trening im nie wskoczył.
Ponieważ jest nurt, który kocha tworzyć mutantów to nie będę go kijem na siłę zawracał.
Jeżeli koniecznie chcemy kompromisu to już wiem jak podzielić zawodników z draftu.
U-21, obwodowi (do supergwiazdy), SF (do allstar, wystarczy, Zelek jest w NT z takim potencjałem), PF (z racji że ich z prawdziwego zdarzenia nie mamy optowałbym do wieloletniej gwiazdy, ew. po naciskach do supergwiazdy), C (do supergwiazdy).
Wszystko da się z zawodnikiem zrobić u podstaw jego kariery aniżeli w późniejszym okresie. Wiadomo jeżeli zawodnik znajduje się w kadrze U21 to od wieku 18 lat nie ma praktycznie czasu aby nabić mu rzut, podania, obronę i do tego elementy uboczne dla tego zawodnika w tej kadrze. Liczy się tu i teraz, a nie powinno tak być dodam od razu.
Czas jest, tylko trend treningowy jest inny ;)
Tak jak tutaj mówisz że wyniki U21 są nieprzewidywalne, często zależą w znacznej mierze od szczęścia. Rozumiem też że są osoby które np boją się poświęcić zawodników, bo a nóż i widelec dopisze nam w jakimś sezonie szczęście i uda się coś zdobyć, a Twój plan postrzegają jako niepewność gdzie nawet szczęście może nam w niczym nie pomóc.
Jestem jak najbardziej za dwoma obozami skautującymi.
Wydaje mi się, że z czasem, jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to sukcesy NT będą bardziej prawdopodobne niż U-21 mutantów.
Zgadzam się!!! Tylko trzeba by powiedzmy założyć już jakiś wątek na forum w którym powiedzmy osoby przedstawiały by swoje "zamówienie" i osoby chętne jego realizacji podejmowały by się (chyba że podciągnąć to pod wątek kupie zawodnika). Ale taki wątek w którym powiedzmy menadżer przedstawiał by swoje oczekiwania i cenę którą mógłby dać za takiego grajka i po prostu czeka na odzew jak przypuszczam menadżerów z niższych lig który byli by zainteresowani wytrenowaniem mu takiego zawodnika.
Aaaa a koszykarskiego odpowiednika Ajaxu nie ma ;D
Nie wiem tylko czy właściciele chcieliby, żeby te zamówienia były jawne. Czy nie lepiej będzie jak będą składane po prostu na bb-maila i już ośrodek realizacji zamówień zajmie się tym, by znaleźć odpowiedni materiał. Z drugiej strony, tak jak piszesz można by stworzyć ruch klubów zaangażowanych w trenowanie i realizowanie tych zamówień typowo na sprzedaż - dla kasy ;)
Tzn. wątek, w którym takie kluby by się zgłaszały.
Chociaż myślę że nie potrzeba tutaj już mojego głosu bo Twoje wszystkie propozycję jak widać przypadły mi do gustu ;))
Pozdrawiam
Dzięki za odzew