Chodziło mi tylko o graczy, którzy aktualnie są w kadrze, a nie takich co kiedyś zagrali jeden mecz i od teraz są nie do uśmiercenia.
Te przypadki o których mówisz, mogłyby się zdarzać, ale nie sądzę aby to była częsta sytuacja. Zawodnicy z kadry są warci kilka milionów i nie wydaje mi się aby wielu managerów pozbywało się tej kasy tylko po to aby zrobić nam na złość lub w jednym meczu zwiększyć szanse swojej reprezentacji w konfrontacji z nami.
To nie to samo co w U21, gdzie można kupić reprezentanta obcego kraju, zepsuć mu formę na mecz ze swoją NT, później tą formę podciągnąć i wystawić z powrotem na TL, żeby odzyskać część kasy lub nawet zarobić.
Jeśli chodzi o zawodników z zaplecza kadry to wystarczyłoby raz na miesiąc sprawdzić czy kluby tych zawodników nie idą w zbotowanie i wtedy coś zadziałać.
Wiem, że usunięcie free agentów może mieć negatywny wpływ na reprezentacje, a na pewno przysporzyłoby więcej pracy sztabom reprezentacji (chociażby sprawdzanie, czy kluby graczy z zaplecza nie bocieją), ale uważam że miałoby bardzo pozytywne skutki dla klubów i rozgrywek ligowych / pucharów.
A przy wprowadzaniu zmian w grze należy przede wszystkim kierować się dobrem zwykłych klubów i rozgrywek ligowych / pucharów. Nie należy blokować wprowadzania zmian, które będą korzystne dla klubów ponieważ mogą być niekorzystne dla reprezentacji, oraz nie należy wprowadzać zmian, które będą korzystne dla reprezentacji ale uderzać w kluby. Powód tego jest taki że w reprezentacji "gra" tylko pewnie niecały 1% społeczności (selekcjoner i jego sztab, plus ewentualnie właściciele kadrowiczów), a w kluby prowadzi każdy manager.
Dodatkowo można by zrobić jakieś rozwiązanie pośrednie, które ułatwiłoby ratowanie botujących się zawodników perspektywicznych bez mieszania z entem repry i slotami w kadrze. Każda reprezentacja mogłaby dostać 10 miejsc na sezon w których mogłaby umieszczać zawodników nie będących w kadrze ale w zapleczu. Taki zawodnik raz umieszczony na liście byłby w niej do końca sezonu i po zwolnieniu z klubu lub po zbotowaniu się jego klubu trafiałby automatycznie na TL.
Dawałoby to dodatkowe 20 miejsc dla każdego kraju sezonowo na ratowanie zawodników. Chyba by wystarczyło :)