Dla mnie to wgl jest nie wyobrażalne, żeby FA mieli zniknąć. Skoro tak chcemy udpodobniać grę do reala, to w realu są FA i nie raz dostają mniejszą kase, byle by gdzieś grać.
To akurat jest żaden argument. Ta gra ma dwa aspekty - czysto koszykarski i ekonomiczny. Tak jak w aspekcie koszykarskim (silnik meczowy) BBcy dążą do jak najwierniejszego oddania realiów prawdziwego meczu i wszelkie zmiany także powinny starać się jak najlepiej oddawać rzeczywistość, tak wariant ekonomiczny to zupełnie inna bajka. Ma on bardzo niewiele wspólnego z realem. Częściowo jest to spowodowane inną koncepcją BBków na grę a częściowo zostało wymuszone aby nowi gracze mieli z czasem możliwość dogonienia i wyprzedzenia starych graczy, którzy zaczęli grać wiele sezonów wcześniej. Jeśli chciałbyś upodabniać grę do reala to trzeba by też pozmieniać trening (3 zawodników trenuje tygodniowo a reszta się przygląda i to nie na treningach, a w trakcie meczów o punkty), pensje zawodników (nie można wytrenować shaqa bo żaden klub na świecie nie będzie w stanie udźwignąć jego pensji) i wiele innych elementów składających się na ekonomię w tej grze.
Istnienie free agents to część ekonomii tej gry i to czy powinni dalej być w tej grze powinno być rozpatrywane w kategoriach czy jest to dobre czy złe dla ekonomii BB a nie czy jest to realistyczne czy nie.
Ogólnie, jestem przekonany, że ten pomysł poddany głosowaniu miałby więcej przeciwników niż zwolenników i BBcy nie pozwolili by sobie na taki ruch, nawet jakby przewaga stała po stronie tych za usunięciem FA.
Akurat BBcy usunęli już raz free agentów. Tylko, że w tamtych czasach nie istnieli wystarczająco dobrzy zawodnicy (albo było ich zbyt mało) aby kluby 1 i 2- ligowe mogły/musiały kompletować skład którego koszty równoważyły by przychody. Wszyscy zarabiali sporo kasy tygodniowo. Popyt na grajków zdecydowanie przewyższał podaż. Doprowadziło to do sporej inflacji na TLu. W tamtych czasach transfery za 5 mln były tak standardowe jak teraz za 1 mln. Więc BBcy wprowadzili free agentów aby odprowadzać kasę z BB, bo groziło im zawalenie się ekonomii w tej grze.
Ja uważam, że w tej chwili ze względu na ilość wytrenowanych dobrych zawodników i ciągły odpływ gotówki z BB dzięki FA podaż zawodników przekroczyła popyt co powoduje, że ceny na TLu są wg mnie za niskie.
Generalnie istnienie FA to zabieg regulujący ekonomię w tej grze. I żadne umieszczanie tego w suggestions na forum czy głosowania nie wpłyną na to czy FA pozostaną w grze czy znikną. Jeśli BBcy dojdą do tego samego wniosku co ja w akapicie wyżej to usuną ich z gry. Jeśli uznają że ekonomia jaka jest teraz im pasuje to FA zostaną. I nic tego nie zmieni