W kilku państwach świata BB miała miejsce akcja skupowania reprezentantów tudzież najlepszych zawodników do Ojczyzny i zapewnienie im optymalnego treningu. We Francji ta akcja przyniosła wicemistrzostwo świata. Czy zamierzacie przeprowadzić taką akcję w Polsce? Czy Polscy mutanci, którzy nadal dominują w światowym NT są dla was skreśleni? (SF Chilijczyków to wyjątek potwierdzający regułę)? Jeśli nie, czy znacie jakieś kluby, które by ich przygarnęły w Polsce? Jeśli nie, to czy maci jakiś pomysł na ich wyszukanie?
Jestem za tym, żeby najlepsi Polscy gracze grali w Polsce. Czy taka akcja jak ta Francuzów ma u Nas szansę powodzenia? Ciężko powiedzieć. Na pewno nie byłoby to łatwe dlatego, że takiego np. JW nikt nie kupi. Dwa, że w PLK ciężko się wydaje pieniążki, a już na pewno nie lubi się przepłacać, a podejrzewam że za najlepszych trzeba by było po prostu przepłacić.
Nie mniej jednak rodzi się u Nas coraz więcej bardzo ciekawych zawodników szczególnie na bardzo potrzebnych pozycjach SF i PF. Większość gra w ligach IV i V. Coraz więcej menadżerów lubi grać Polakami i dostrzega ogromne zalety posiadania Polaka reprezentanta w składzie. Co więcej coraz więcej Polaków już teraz pojawia się w PLK. Jestem pewny, że już niedługo będzie ich jeszcze więcej;-)
Co do mutantów to jak pokazały rozgrywki BBB, awans banana do PLK, czy nawet Nasz wygrany mecz z Niemcami mutanci są przydatni. Jeśli zostanę selekcjonerem podejmę próbę sprowadzenia ich do Polski do klubów, które kończą już swoją przygodę z BB...Co sezon kilku menadżerów z kasą kończy grę więc jest to teoretycznie do zrobienia.
Jaki macie stosunek do treningu graczy odwróconych?
To zależy o jakiej skali odwrócenia mówimy. Odwróceni obronami PG z C, tak jak to proponował B.B King swego czasu absolutnie nie, bo to nie realne...ale już PG z SG, czy PF z C jak najbardziej tak. Tylko, że ja nie nazwałbym ich już odwróconymi, tylko co najwyżej "zamienionymi kryciem":D Ogólnie od zawsze jestem zwolennikiem trenowania zawodników zróżnicowanych. Jeden PF, czy C np. z OD i PS, drugi z JSJR i DV...coś w tym stylu;-)
Jaki macie pomysł na przejęcie i trening zawodników kończących 21 i wychodzących z szerokiej kadry U-21? Czy macie jakiś skautów, zaplecze- jeśli tak to kogo? Jak chcecie koordynować zawodników +21?
W pojedynkę na pewno wszystkiego nie ogarnę. Po wygranych wyborach musiałbym pogadać z każdym z dotychczasowych scautów. Bardzo możliwe, że zostawiłbym tych, którzy są obecnie. O konkretnych nickach ciężko tu w tym momencie mówić ale mam wielu znajomych w BB i na pewno wybrałbym kompetentnych i przede wszystkim zapalonych do pracy ludzi. Sam chciałbym na początku omówić trening (tych graczy na każdą pozycję nie ma aż tak dużo jak w U-21 więc jest to do zrobienia) ze scautem i wspólnie z nim nakreślić jakiś kierunke rozwoju, a później wszystko to koordynować. Najlepiej by było jakbym dostawał jakieś okresowe raporty mailowe. Jest to kwesta do dogadania się ze scautami.