BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Pytania vol 5

Pytania vol 5 (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: Mario

This Post:
11
155311.139 in reply to 155311.136
Date: 9/22/2010 9:24:04 AM
Overall Posts Rated:
605605
Jeżeli w każdym meczu tak gra.
To obronę ustaw 2-3 pressing odradzam
a w ataku to co masz najmocniejsze.

From: daaniel

This Post:
00
155311.140 in reply to 155311.139
Date: 9/24/2010 7:48:23 AM
Overall Posts Rated:
1414
Chce trenować u mojego SFa rzut z wyskoku i mam pytanie... na jakiej pozycji najlepiej trenować ? robi to jakąś dużą różnicę ?

From: daaniel
This Post:
00
155311.141 in reply to 155311.139
Date: 9/24/2010 7:49:52 AM
Overall Posts Rated:
1414
Chce trenować u mojego SFa rzut z wyskoku i mam pytanie... na jakiej pozycji najlepiej trenować ? robi to jakąś dużą różnicę ?

This Post:
11
155311.142 in reply to 155311.141
Date: 9/24/2010 7:58:11 AM
Overall Posts Rated:
605605
Najlepiej trenować rzut z wyskoku dla skrzydłowych, na zmianę z 1na1:
tak wygląda trening na tych pozycjach
Wingmen:
Trains JS @ 2-3 weeks
Trains JR @ 7-8 weeks
Trains DV @ 7-8 weeks
Trains HN @ 7-8 weeks
Trians IS @ 7-8 weeks

One on One

Forwards:
Trains DV @ 1.8 weeks
Trains HN @ 2.3 weeks
Trains IS @ 4-5 weeks
Trains JS @ 4-5 weeks

From: B.B.King

This Post:
00
155311.143 in reply to 155311.142
Date: 9/24/2010 8:30:21 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Nie jestem przekonany, że jest to racja.
Po pierwsze - zwykle twórcy gier dążą do modelu, w którym żaden trening nie daje przewagi nad innymi. Więc jeśli w tym wypadku nie odbiegali od tej zasady, no to możliwe, że rekompensują mniejszą liczbę skaczących pobocznych trochę szybszym treningiem.

A po drugie - te dane są orientacyjne i ich dokładność nie jest powalająca.
Jest w nich zapis, że główny skill przy tym treningu (JS) skacze co 2-3 treningi. I jeśli przy wingmenach jest to 2,8 a przy obrońcach 2,5 to już taki ułamek może zrekompensować brak treningu IS.

Oczywiście może być akurat tak jak mówisz, ale z dużą ostrożnością podchodziłbym do takich stwierdzeń.

This Post:
00
155311.144 in reply to 155311.143
Date: 9/24/2010 9:11:02 AM
Overall Posts Rated:
605605
Jump Shot
Guards:
Trains JS @ 2-3 weeks
Trains JR @ 7-8 weeks
Trains HN @ 7-8 weeks
Trains DV @ 7-8 weeks

Forwards:
Trains JS @ 2-3 weeks
Trains JR @ 7-8 weeks
Trains IS @ 7-8 weeks

Wingmen:
Trains JS @ 2-3 weeks
Trains JR @ 7-8 weeks
Trains DV @ 7-8 weeks
Trains HN @ 7-8 weeks
Trians IS @ 7-8 weeks

Nie wnikam w kwestie jednej miliardowej różnicy. Wiem, że trenując skrzydłowych IS skacze dodatkowo, a IS SF potrzebuje i można go przy okazji innego treningu darmowo dostać, a nie trzeba osobno trenować na C. Poza tym SF lepiej by grał na SF niż na PG lub SG. Jak jest taka możliwość to dlaczego z niej nie korzystać? I tak to jest tak mały trening IS że nie ma się o co spierać ani dywagować.
Prędzej bym dywagował czy warto JS trenować zamiast JR, bo tam JS też skacze. A trenując JR z 1na1 też JS ładnie wyciągnąć można, a przy okazji wiele innych skilli. Wiem, żę JR dużo kasy zbiera, ale jeżeli grajek ma dużo niższe JR od JS to warto JS przez JR'a podnosić

This Post:
11
155311.145 in reply to 155311.144
Date: 9/24/2010 9:25:38 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Nie wnikam w kwestie jednej miliardowej różnicy

Jaka jedna miliardowa?
Nawet w tych zestawieniach masz np. 2-3 tygodnie. Różnica pomiędzy 2 a 3 to jest 50% czyli jedna druga a nie jedna miliardowa.
A różnica pomiędzy 7 a 8 to 14%. Wystarczy, że każdy z tych treningów na pozycji obrońcy jest o kilka procent szybszy i już rekompensuje brak treningu IS. Zmieni się tylko to, ża zamiast ośmiu treningów JS lepiej potrenować 7xJS + 1xIS i będzie podobnie. Przez te 7 treningów JS, JR, HN i DV skoczą trochę szybciej, IS nie będzie skakało, ale wyrówna się to w ósmym treningu.

Wiem, że trenując skrzydłowych IS skacze dodatkowo, a IS SF potrzebuje i można go przy okazji innego treningu darmowo dostać,

Wcale nie jest powiedziane, że za darmo. Raczej jest to kosztem trochę wolniejszego treningu pozostałych skilli.
Poza tym SF lepiej by grał na SF niż na PG lub SG. Jak jest taka możliwość to dlaczego z niej nie korzystać?

A to jest zupełnie oddzielna sprawa, czy chodzi nam o wydajność czy łatwość grania. SF w życiu i tak wiele razy nagra się na nieswojej pozycji ;-)

Prędzej bym dywagował czy warto JS trenować zamiast JR, bo tam JS też skacze. A trenując JR z 1na1 też JS ładnie wyciągnąć można, a przy okazji wiele innych skilli. Wiem, żę JR dużo kasy zbiera, ale jeżeli grajek ma dużo niższe JR od JS to warto JS przez JR'a podnosić

U SF-a (a konkretnie zawodnika, którego domyślną pozycją jest SF, co nie jest przecież równoważne) to więcej pensji zabiera JS. Jest to w ogóle najdroższy skill w całym BB. Natomiast u SG zasięg jest delikatnie bardziej pensjożerny niż JS:

http://img411.imageshack.us/img411/2592/kosztskilliwbb.pn...

This Post:
00
155311.146 in reply to 155311.145
Date: 9/24/2010 10:12:30 AM
Overall Posts Rated:
605605
Rozbieżność w długości treningu 1-2, 2-3, 7-8 tygodnia to wg. zależne jest przede wszystkim od poziomu trenera i poziomów startowych.
7 tygodni na SF plus 1 trening na pozycji centra w moim przypadku byłby mało opłacalny ze względu, że na ogół min 3 graczy trenuje. Więc by w pełni zoptymalizować trening dla drużyny(i osiąganych wyników) wygodniej jest by SF trenował unikając grania na C. Albo by cały trening był optymalny to w 3 meczach 3 rożnych graczy na C muszę wystawiać, albo poświęcać wyniki drużyny ( chyba, że ma się rewelacyjnie kalendarz ułożony).

Poza tym chętnie przeglądnę dane na temat twojej teorii z szybkością skoków JS w treningu dla skrzydłowych w porównaniu do IS, który dodatkowo skacze podczas tego treningu. Masz takie zestawienie robione może od 6 sezonu?

JS może jest najdroższym skillem dla SF, ale zawodnik z tej pozycji?(nazywany przez silnik bb) ma z drugiej strony ma dużo darmowych bardzo ważnych i użytkowych skilli.

This Post:
00
155311.147 in reply to 155311.146
Date: 9/24/2010 10:39:18 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Pamiętam Twojego posta, gdy pisałeś, że miałeś pretensje do skauta, że nie powiedział Ci, że trening na innych pozycjach jest wydajniejszy. Chyba chodziło o trening reprezentanta lub potencjalnego reprezentanta - w każdym bądź razie chodziło o jak najszybszy trening niezależnie od interesu klubu. Więc dlatego skupiam się na wydajności treningu a nie wygodzie grania. Zwłaszcza, że jeśli SF ma trenować efektywnie to i tak będzie musiał grać najczęściej na nieswojej pozycji.

Opierasz się na danych, które są szacunkowe i muszą być obarczone błędami. Ale nawet w ramach tych widełek możliwe są różnice w prędkości, w zależności które pozycje wybierzemy. Dane pochodzące z analizy prędkości treningu wcale nie byłyby w sprzeczności z takimi różnicami.

Zauważ też, że IS u centra można trenować na jednej pozycji, DV musisz trenować na dwóch. Treningi na dwóch pozycjach są raczej mniej wydajne niż na jednej. Tak więc nie zdziwiłbym się gdyby 7x trening DV dla obrońców + 1x trening IS dla centra dawał w sumie epszy efekt niż 8x trening DV dla wingmenów.

Dlatego, tak jak napisałem wcześniej, ostrożnie podchodzę do tezy, że trening jakiś pozycji jest lepszy niż innych tylko dlatego, że skacze więcej skilli. To, że skacze więcej skilli to nie wystarczy, żeby te pozycje uznać za wydajniejsze, bo trening może być odrobinę wolniejszy.

Nie twierdzę także, że akurat tak jest - może akurat jest a może nie jest. Ale opieranie się tylko na liczbie skilli wg mnie nie jest wystarczające.

This Post:
00
155311.148 in reply to 155311.141
Date: 9/24/2010 1:49:28 PM
Overall Posts Rated:
605605

To ja wrócę do źródła. Udzieliłem odpowiedzi na to pytanie
Napisz mu swoja odpowiedź bez uzasadnienia, tak jak ja to zrobiłem. Wtedy manager ów ma swój wybór. Gdyż nie jestem pewien, że aż taką wnikliwą analizą jest zainteresowany.
A ten temat można dalej ciągnąć i rozważać. Jednak by dojść do sensownych wniosków potrzebne są badania. Jeżeli ktoś robił takie statystyki że trenował SF JS przez powiedzmy 20 tygodni na pozycjach skrzydłowy i dla obrońców to wtedy prawdziwe i sensowne wnioski można wyciągać. A tak wiadome jak dotąd jest że trenując dla skrzydłowych JS skacze i i IS, a trenując guardsów nie. Może jest jak mówisz albo i nie. Wypadało by sprawdzić.

Ja dodam, że trenowałem rzuty z dystansu dla 3 graczy zarówno dla guardsów jak i dla wingmenów i różnicy w skokach JS nie zauważyłem, ale nie trenowałem to na tyle długo by trend jakiś zobaczyć. Trenując dla wingmenów wiem że u dwóch zawodników skoczyło IS(zawodnicy ci nigdy nie trenowali na IS na pozycji C, wiek ich to 20, 21 i 23 lata). Ale odbyli kilka treningów 1na1 dla Forwards, (skoczyli w IS po treningu rzutów z wyskoku dla wingmenów).

This Post:
00
155311.149 in reply to 155311.147
Date: 9/24/2010 2:04:22 PM
Overall Posts Rated:
605605
Pamiętam Twojego posta, gdy pisałeś, że miałeś pretensje do skauta, że nie powiedział Ci, że trening na innych pozycjach jest wydajniejszy. Chyba chodziło o trening reprezentanta lub potencjalnego reprezentanta - w każdym bądź razie chodziło o jak najszybszy trening niezależnie od interesu klubu.

Trenowanie kadrowicza to już inaczej wygląda. Zależy od tego w której lidze jest manager i jakie ma cele. Jeżeli jest w niskiej lidze to przyszły kadrowicz po sezonie treningu juz może być liczącą sie postacią i trening na pozycji centra jest już bardzo nie wygodny, szczególnie dla PG. PG na SF jak równomiernie jest robiony jakoś zbytnio nie osłabia drużyny(albo powiedzmy dużo mniej osłabia drużynę).
Więc już jak tak rozpatrując to kadrowicze w moim mniemaniu powinni trenować wpierw skille te które się trenuje na pozycjach w których w przyszłości nie będą grać.
Patrze przez pryzmat mojego Szymona. Praktycznie od początku grywał w składzie a po sezonie treningu to już podstawowy graczem był. I był mi potrzebny, a zależało mi dobrych wynikach. A wyznaje zasadę(może nie zawsze się jej trzymam:)), ze dla kadry nie warto poświęcać się dla treningu (no chyba że już wiadomo że się nic nie osiągnie). Także Wolałem by mi IS zrobił grając na SF niż na C.
Już nie wspomnę by utrzymać efektowność treningu pod zespół to w każdym z 3 meczów musiałbym wystawić/ać obwodowych graczy na C, a niestety ja budowałem/uje team tak że nie mam graczy podkoszowych do treningu się nadających, tak więc kompletna strata treningu by wtedy była.

Jeżeli natomiast ma się zespół w II czy I lidze to wiadomo że trenując gracza od 18 roku życia, że nie będzie podporą składu. Więc w sparingach czy mało ważnych meczach może grać bądź gdzie, bo i tak wzmocnieniem składu nie jest. Może w wieku 21 będzie wartościowym graczem.

Jak najbardziej ciekawy temat do dywagowania i rozważania.
Na szczęście BB nie jest jednowymiarowy i prostolinijny:)

Advertisement