BuzzerBeater Forums

BB Poland > [BUG] Grał w podstawowym, choć nie powinien

[BUG] Grał w podstawowym, choć nie powinien

Set priority
Show messages by
From: Khazaad

To: MiG
This Post:
00
141665.144 in reply to 141665.143
Date: 5/13/2010 2:47:53 PM
Overall Posts Rated:
145145
Prawdopodobieństwo wpływu trenera na skład zależy od taktyki. To już chyba sobie wyjaśniliśmy. Przy pewnych taktykach jest większe, przy innych mniejsze. Gdzie tu bug? Tak jest skonstruowany odpowiedni algorytm powiązany z silnikiem gry.

Dlaczego nie wydarzyło Ci się to w zeszłym sezonie? Może dlatego, że Twoi podstawowi gracze po sezonie treningu są znacznie lepsi niż te kilkanaście tygodni temu, a rezerwy... dalej są na tym samym poziomie. A może do tego grasz z trudniejszymi rywalami. Im większe dysproporcje umiejętności zawodników tym większe prawdopodobieństwo, że trener coś pomiesza. To też już sobie wyjaśnialiśmy.

Ty patrzysz na te ustawienia jak na polecenia wydawane prawdziwemu trenerowi, takie mam wrażenie. Ja patrzę na to jak na układ zer i jedynek, zastanawiając się nad tym, jak może wyglądać dany algorytm, jak bardzo może być skomplikowany czy jaka jest szansa, że BB'cy stworzyli super wybitną sztuczną inteligencję, która czyta w myślach graczy. Staram się też czytać między wierszami. Jeżeli jeden z BB'ków mówi wyraźnie, że akurat ten element systemu nie został skonstruowany po to, aby "ułatwiać" rozłożenie minut treningowych, to dla mnie jest sprawą jasną, że nie brali tego pod uwagę a wielu użytkowników zupełnie niepoprawnie odbiera efekt ich pracy.

"Bug" o którym rozmawiamy wygląda jak temat do wątku "Dlaczego przegrałem". Z reguły w dosyć prosty sposób udaje się wyjaśnić przyczyny konkretnej porażki, choć poszkodowany zawsze widzi je ostatni. Zdarzają się sytuacje (niezbyt często), kiedy wszyscy przecierają oczy ze zdumienia. Z poleceniami trenera zapewne też tak się zdarza, nie neguję tego, bo rozmawiamy o systemie stworzonym przez ludzi, który co jakiś czas może popełnić błędy, ale są to marginalne sytuacje.

Żeby było śmieszniej - pojawił się kiedyś bug, który zwiększył dziesięcio (lub więcej, dobrze już nie pamiętam) krotnie entuzjazm gospodarzy w kilku tysiącach spotkań. Jak można łatwo się domyślić, było wiele niespodzianek. A akurat wtedy BuzzerBeater wcale nie huczał jakoś wyjątkowo, bo większość nawet tego nie zauważyła. Zdarzyło się to raz, ale się zdarzyło. Czy to oznacza, że jakoś specjalnie dużo spotkań kończy się nieprawidłowym wynikiem z powodu "buga". Nie. I tak samo jest w przypadku zmian.

Jeżeli jednak wciąż masz inne zdanie (a naturalnie masz prawo je mieć), to zapraszam na forum "Bugs, bugs, bugs", gdzie możesz wszystko elegancko opisać i zapewne któryś z BB'ków na to zareaguje. Albo najpierw zapoznaj się z istniejącym już wątkiem.

This Post:
00
141665.145 in reply to 141665.144
Date: 5/13/2010 3:56:05 PM
Baltic Strong
IV.4
Overall Posts Rated:
17181718
No to ja mam dzisiaj ciekawostkę :)
Otóż na dzisiejszy mecz PP do składu na mecz wystawiłem 8 zawodników - PG bez zmiennika, SG i SF ze zmiennikami, natomiast PF i C miał zmieniać na zmianę jeden zawodnik. Dodam, iż zawsze ustawiam polecenia dla trenera - dokładnie wg listy. Na pewno tak ustawiałem, bo sprawdzałem przynajmniej kilka razy bijąc się z myślami czy aby na pewno tak ma być...
Po meczu patrzę, że zawodnik trenowany, który ustawiony był na PG bez zmienika zagrał 38 minut. Pomyślałem - pewnie meczową kosę dostał... Włączyłem sobie powtórkę meczu i patrzę, że przy stanie 67-46 ( +21 ) trener dokonuje zmian... W miejsce trenowanego zawodnika wprowadza gościa ( Krówka ), którego w ogóle do meczowej 8 nie dawałem... Myślę sobie o co kaman... Patrzę w ustawieniach poprzednich meczów na to co tam dziś było a tu suprajs - 9 zawodników w składzie i na zmiennika PG wskoczył gość, który miał być zmiennikiem tylko na SF... Krówka jakimś cudem wskoczył do kadry meczowej ale nie uwzględniło go na żadnej pozycji... Tu jest scren http://img257.imageshack.us/img257/2218/mojeg.png.
Mecz wygrany ale trening nie zaliczony....więc nie wiem czy powinienem się cieszyć...
Czy to można podciągnąć pod bug? :)

This Post:
00
141665.147 in reply to 141665.145
Date: 5/13/2010 4:07:37 PM
Overall Posts Rated:
2121
Pewnie zaraz będzie ze tak było od zawsze ze grajac dokładnie wg listy to trener wystawia według swojej listy a nie Twojej...
drażnić mnie to zaczyna coraz bardziej;]

This Post:
00
141665.148 in reply to 141665.145
Date: 5/13/2010 4:10:27 PM
Overall Posts Rated:
7474
Jak to bez zmiennika? Przecież na PG masz ustawionego zmiennika. Włocha Boisio.

From: piotras

This Post:
00
141665.149 in reply to 141665.147
Date: 5/13/2010 4:11:30 PM
The In Your Face Dunkers
IV.3
Overall Posts Rated:
117117
Nie wiem, czy ktoś już to napisał, ale: "It's not a bug, it's a feature" :)))

This Post:
00
141665.150 in reply to 141665.145
Date: 5/13/2010 4:14:52 PM
Overall Posts Rated:
7474
Ach, no tak. Twierdzisz, że wstawił się tam sam. Nie wiem. Możliwe ;)
Jest na to rada. I dziwię się dlaczego z niej nie korzystacie. Wystarczy wypełnić wszystkie pola nazwiskiem jednego zawodnika. Wówczas trener nie wstawia nikogo innego.
A przynajmniej mi się nie zdarzyło.

This Post:
00
141665.151 in reply to 141665.148
Date: 5/13/2010 4:17:49 PM
Baltic Strong
IV.4
Overall Posts Rated:
17181718
No właśnie napisałem, że ja zmiennika nie wystawiałem :) W składzie meczowym było tylko 8 zawodników a Boisio był tylko zmiennikiem na SF :) Jestem na 1000% pewien, ze tak było, bo jak już pisałem kilka razy sprawdzałem ustawienie. A w screnie pokazałem co mam w tej chwili w zakładce - poprzednie mecze. To co ustawiłem przed meczem ( 8 zawodników i brak zmiennika na PG ) ma się nijak do tego co jest tam teraz :) Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło od kiedy gram w BB.

This Post:
00
141665.152 in reply to 141665.151
Date: 5/13/2010 4:22:12 PM
Overall Posts Rated:
7474
A Włoch w ogóle zagrał choć minutę na pozycji PG? Dla mnie najciekawsze jest co robił w meczu Krówka, skoro jak piszesz zostawiłeś go na trybunach.

Zastanawia mnie też dlaczego nie korzystacie z tej opcji o której napisałem tzn. umieszczania trenowanego gracza, który ma zagrać 48 minut na pozycji docelowej, jako zmiennika oraz na pozycji głębokiej rezerwy. Jest tego jakiś minus?

This Post:
00
141665.153 in reply to 141665.150
Date: 5/13/2010 4:26:13 PM
Baltic Strong
IV.4
Overall Posts Rated:
17181718
Ach, no tak. Twierdzisz, że wstawił się tam sam. Nie wiem. Możliwe ;)
Jest na to rada. I dziwię się dlaczego z niej nie korzystacie. Wystarczy wypełnić wszystkie pola nazwiskiem jednego zawodnika. Wówczas trener nie wstawia nikogo innego.
A przynajmniej mi się nie zdarzyło.

Mi też tak się wcześniej nie zdarzyło dlatego nie zabierałem głosu w tym wątku :) I zawsze miałem bez zmiennika a nie dublowałem trenującego również jako rezerwowego.
Ale spróbuj wrzucić do składu np 10 zawodników, każdemu dać zmienika poza trenowanym ( np PG )...nawet "po Twojemu" wpisując jako zmienika na trenowanej pozycji ( np PG ) tego samego co w pierwszym składzie - wówczas grasz 9 zawodników ( tego 10 nigdzie nie ustawiasz ale jest on w kadrze meczowej ). Gwarantuje Ci, że przy wysokim prowadzeniu ( np 30 punktów ) trener sam wstawi Ci go do składu, najpewniej za zmęczonego trenowanego...:)
No i u mnie ten problem pojawił się stąd, że Krówki, który zmienił trenowanego Sobure wcale nie dawałem do składu meczowego a Boisio miał być zmiennikiem tylko na SF.

Advertisement