Dziękuję za odpisanie na moją wiadomość. Co prawda prosiłem o przedstawienie planów, a nie argumentów, lecz chyba mogę powiedzieć że wiem o co Tobie chodzi. Dalece popieram inicjatywę tego typu. Nie mógłbym inaczej, bo kilka sezonów temu podkreślałem ten problem oraz sugerowałem kilka podobnych rozwiązań jak Ty.
Napisałeś tak krótką wiadomość, że nie mogłem po niej wyrokować czy jesteś za czy przeciw. A skoro wyraziłeś zainteresowanie to nie mogłem przepuścić okazji, żeby Cię do pomysłu przekonać. Tym bardziej, że przeważnie wypowiadających się tutaj po raz pierwszy (jak Ty) trzeba do czegoś przekonać, bądź im wyjaśnić ponieważ czegoś nie zrozumieli.
Różnicą jest że Ty masz zamiar zbawić świat. Osobiście nie odczuwam takiej potrzeby
Zawsze staram się zmieniać świat na lepsze. Taki mam charakter. Inaczej ten wątek w ogóle by nie powstał.
Jedyny element który mi się nie podoba to ustalania jakiś ścisłych reguł w kwestii podziału zawodników pod NT i U21
Także nie jestem za ścisłym podziałem. Takie propozycje po prostu wysunęli rozmówcy w tym wątku. Podział na konkretne potencjały.
(w szczególności podział z udziałem BBków jest dziwny)
Wg mnie wcale nie dziwny, bo zapobiegał by kłótniom o to, jak ów podział wprowadzić. Mr. President wspomniał, że być może ten pomysł by nie był zły.
Myślę że tak jak jest to oczywiste, tak podział ten powinien być elementem dialogu pomiędzy właścicielami zawodników, a osobami z kadry. Pamiętaj że "dobry król wydaje tylko takie rozkazy które zostaną spełnione".
Jestem otwarty na dialog a nie na podziały. Jestem otwarty nawet na to, żeby niektórych MVP bardziej pasujących pod U-21 trenować wg tego wzoru, jeśli ktoś by się przy tym upierał. Można by nawet początkowo spróbować na jakieś grupie młodych zawodników. Zrozum, że muszę bronić swojej racji, bo jak będę pozwalał na zawłaszczanie z mojego projektu coraz więcej to w końcu nic z niego nie zostanie.
Zresztą, widzę jak tutaj wygląda "dialog" z niektórymi przedstawicielami kadry.
Najbardziej mnie jednak zastanawia Twoje przekonanie że ten plan można wprowadzić. Po pierwsze nie masz jasnego planu działania. Nie powstał szablon w oparciu o który można uporządkować kwestie szkolenia. I myślę że taki plan to utopia. Coś co powstać nie może. Bo aby stworzyć choćby plan szkolenia zawodników pod NT od 18tego roku życia trzeba wiedzieć jak za te X sezonów ma wyglądać rozkład umiejętności. A to jest kwestią dyskusyjną. Osobiście mam na ten temat zdanie i jak tyczy się to rozwoju moich zawodników to żaden skaut mnie ostatecznie nie przekona. Dalej - każdy selekcjoner i skaut będzie myślał inaczej. Ty również. Dlatego plan szkolenia jest czymś co ciągle się zmienia, ewoluuje.
Jaka utopia? A co Wy robicie jako skauci U-21. Trenujecie zawodników pod swój model. Jak to jak ma wyglądać rozkład umiejętności? A co robią kandydaci na selekcjonera, jeśli nie proponują rozkładów umiejętności na poszczególne pozycje pod poszczególne taktyki? Im więcej graczy do dyspozycji/do trenowania, tym więcej tych szablonów można by wprowadzić i przetestować, sprawdzając ich skuteczność. Chyba, że nie interesuje Was jak się sprawdzą idealne wzory Waszych zawodników?
Poza tym Ty nie musisz wcale tak trenować swojego zawodnika. Nikt Cię nie zmusza.
Właśnie zaproponowałem zmianę. I zaproponowałem coś, co pozwoli Nam wprowadzać zmiany na podstawie pewnych doświadczeń. A nie czysto abstrakcyjnych dyskusji nt. zawodników, których w Polsce i tak jeszcze nikt nie wytrenował.
Rozumiemy się?
Nie mając planu nie można poprzeć albo odrzucić Twojego systemu szkolenia. Bo ten nie jest jasny. Jedyne co było by możliwe to powołanie funkcji "Decydenta Szkolenia Zawodników" na okres np. 10 sezonów. Stworzenie kompetencji, zasad i wybranie w toku referendum. Jak dla mnie utopia i rzecz niemożliwa. Chyba że przekonasz BBków że warto coś takiego pojawić.
A czy do wszystkiego potrzebujemy przyzwolenia BB-ków?