Jak widzicie podział zawodników z draftu pomiędzy U-21, a NT? Czy U-21 psuje (niszczy) młodych, utalentowanych zawodników? Czy należy ją rozwiązać, ewentualnie olać (U-21)?
Zawodnicy w wieku 19 lat dla NT...reszta dla U-21...a to dlatego, że trening do NT jest bardzo długi (około 8-9 sezonów), a z doświadczenia wiem jak często ludzie potrafią się wykruszać. Perspektywa gry zawodnika w kadrze po 4 sezonach treningu jest bardziej motywująca i moim zdaniem błędem by było odbieranie tej perspektywy właścicielom. Oczywiście decyzja o drodze jaką wybierze właściciel pozostaje w jego rękach. Jeśli ktoś uprze się, ze chce trenować do NT to bardzo proszę.
Ktoś powie, a co z NT?
W U-21 debiutuje garstka zawodników...reszta która będzie odstawała trenuje dalej do NT. Kiedy zawodnik ma 21 pensja nie jest jeszcze duża i jest czas na taką decyzję. Jako selekcjoner NT będę chciał, żeby selekcjoner U-21 przekazał mi wszystkich zawodników, których skreśli w wieku 21 lat, czyli na początku sezonu kiedy debiutują w U-21. Jako scaut robiłem tak do tej pory i zdaje to egzamin. Dla potwierdzenia pokaże kilku anonimowych ale prawdziwych graczy, którzy odpadli w tym momencie o którym pisałem wyżej:
22 lata, MVP:Rzut z wyskoku: znaczący Zasięg rzutu: przeciętny
Obr. na dystansie: porządny Kozłowanie: znaczący
Wejście pod kosz: rewelacyjny Podania: słaby
Rzut z bliska: świetny Obr. pod koszem: cudowny
Zbieranie: świetny Blokowanie: silny
Kondycja: słaby Rzuty osobiste: przeciętny
22 lata, historykRzut z wyskoku: sprawny Zasięg rzutu: silny
Obr. na dystansie: sprawny Kozłowanie: słaby
Wejście pod kosz: wybitny Podania: żałosny
Rzut z bliska: rewelacyjny Obr. pod koszem: cudowny
Zbieranie: rewelacyjny Blokowanie: znaczący
Kondycja: niezdarny Rzuty osobiste: niezdarny
23 lata, MVP Rzut z wyskoku: rewelacyjny Zasięg rzutu: znaczący
Obr. na dystansie: porządny Kozłowanie: wybitny
Wejście pod kosz: rewelacyjny Podania: słaby
Rzut z bliska: cudowny Obr. pod koszem: wybitny
Zbieranie: rewelacyjny Blokowanie: silny
Kondycja: tragiczny Rzuty osobiste: silny
Poza tym Ci, którzy zadebiutują w U-21 nie znaczy, że w NT nie zagrają. Przecież Luderitz to dzisiaj nasz najlepszy PF, Zygmuntowski SF do ataku pod kosz, do tego w NT grają też Perko, Ferkaluk, Podniesiński i wielu innych, którzy byli silnymi puntami w U-21.
Także według mnie
można bez problemu pogodzić interesy obu reprezentacji. Nie ma potrzeby osłabiania U-21.