Pewnie dlatego że tak grają wszystkie topowe reprezentacje i kluby w BBB w swoich najtrudniejszych meczach. Dodatkowo ogólnie przyjętym faktem (przynajmniej na globalu wśród topowych menagerów w BB) jest to, że ustawienie LI/MTM jest najlepsze w tej grze, . Na globalu ludzie się spierają tylko czy jest to wynikiem zrypanej mechaniki BB, czy tego że nie ma jeszcze wytrenowanych odpowiednio graczy aby przełamać siłę LI.
Ja osobiście skłaniam się jednak w kierunku zrąbanej mechaniki BB, nawet jeśli nie w całości to przynajmniej w dużej części.
Do ataku z dystansu potrzebujesz dwóch skilli (JS + JR), a tylko jednego aby się przed nim bronić (OD).
Do ataku spod kosza potrzebujesz jednego skilla (IS), a aż dwóch do obrony (ID + BL) no i wysokie OD pomaga ci w obronie przeciwko drużynom grającym pod kosz (odcina podkoszowych od podań).
Przez to bardzo łatwo jest wytrenować drużynę, która bardzo dobrze broni na obwodzie i jest mocna w ataku spod kosza, a nieporównywalnie trudniej taką która dobrze atakuje z dystansu i jest mocna w obronie pod koszem (nie jestem nawet pewien czy jest to możliwe, ze względu na czas potrzebny na wytrenowanie tych 4 skilli, oraz opłacalne, bo JS+JR i ID + BL mocniej nabijają pensje niż samo OD i IS)
W tym co napisałem wyżej specjalnie pominąłem HN i DV bo te skille są używane przy obu rodzajach ataków oraz da się je wytrenować w miarę bezproblemowo dla każdej taktyki.
Dodatkowo bardzo uprościłem to wyżej (pominięcie innych skilli itp.), żeby po prostu uwypuklić co wg mnie jest nie tak z mechaniką BB i nie musieć pisać na kilka postów, gdybym chciał uwzględnić więcej aspektów wpływających na taki a nie inny stan rzeczy.
Najgorsze jest to, że jeśli mam rację to jest to sytuacja praktycznie nie do naprawienia. Bo o ile BBcy mogą zmniejszyć wpływ JR i BL na pensje, to z czasem jaki trzeba poświęcić na wytrenowanie 2 skilli więcej nic się nie da zrobić.