1. Jak powinien prezentować się dobry SF w NT? Domyślam się że wszystko x15 było by ok, ale interesuje mnie realna odpowiedź. Gdzie SF może mieć braki? Przy jakich taktykach? Jaka może być relacja OD do ID? Na jakie ustępstwa w tej kwestii możesz pójść wybierając zawodników do składu?
Wyżej w większości chyba odpowiedziałem.
2. Analogicznie w kwestii PF. Najbardziej interesuje mnie relacja ID do OD oraz poziom JS i JR.
U odwróconych OD=20, ID=4-8. U nieodwróconych proporcja ID do OD powinna być mniejsza. Ale to się nie opłaca zupełnie. Grrr...
3. Czy C powinien posiadać OD? Jakie (znów poproszę o proporcje).
Zakładam, że pytasz o nieodwróconych (brrrr...) bo u odwróconych to oczywiste ;-)
Jasne. Nie może tak być, że C/PF rywala przy obronie mtm trafia 2/3. Każdy bok minimum 6-7, a więc OD u C też. A mile widziane więcej, bo w końcu jest to za darmo.
4. Faktem jest że szkolenie zawodnika po U21 w skilach bocznych jest problemem. Zwłaszcza jak ktoś wyda na C kilka milionów może nie chcieć przez 1-2 sezony wystawiać go na PG. Zakładając że genezą problemu jest fakt szkolenia zawodników w U21 według jednego schematu (rozwijanie tylko głównych 2-3 umiejętności) to czy opcją nie jest szkolenie 18to latka w bokach, aby dopiero później przejść do umiejętności głównych? Zapewne zniweluje to szansę gry takiego zawodnika w U21... ale nie będę sam odpowiadał na pytanie. Proszę o komentarz w tej kwestii. Czy taki plan ma szanse powodzenia? Jak można wprowadzić go w życie? Czy jest jakaś alternatywa? Co z U21 w tym kontekście?
Temat ten już kilka razy kompleksowo omawiałem przy okazji tematu odwracania.
Więc odniosę się tylko wyrywkowo. Co z U21? Nie ma wielkiego problemu. Mamy co sezon w drafcie 50 kapitalnych zawodników, a dołączając supergwiazdy to drugie tyle. A miejsc jest tylko 18. Więc wielka krzywda się U21 nie stanie, jak część z tych najlepszych w niej nie zagra, bo i tak już nie gra.
Druga sprawa to wybór odpowiednich zawodników. Nie ma sensu pchać do NT na siłę zawodników z czterema dziurami w przeciwległych skillach. Trzeba wybierać zawodników wszechstronnych (minimum 9 początkowych skilli >=4 i w tym dużo 6-7, lub zawodnika z góra jedną dziurą).
Poza tym jeszcze taka rzecz. Jeślibym miał do wyboru zawodnika: cała góra równa 5 i cały dół =6, to nawet chętniej bym widział u niego trening obwodowy. Bo dół jest już gotowy, a wystarczy tylko dotrenować górę (gdzie zawodnik gra na swojej pozycji) i mamy kompletnego grajka.
Podobnie w drugą stronę. Jeśli zawodnik by miał całą górę =6 i cały dół =5 to trening podkoszowy też jest ciekawy. Cały czas może grać na swojej pozycji, bo góra jest gotowa.
W ten sposób podciągań na nieswojej pozycji będzie mniej. Całkiem uniknąć ich się nie da. No ale kluby trenujące zawodników do NT i tak już się poświęcają. Myślę, że byłyby gotowe poświęcić się troszkę więcej jeśliby dzięki temu zawodnik był dużo lepszych.
--
U odwróconych najlepszy model jest prosty. Na początku przeciwna obrona do poziomu gdzieś tak 18, a potem już wszystko na swojej pozycji. Gdy zawodnik ma 18 lat, to trening na nieswojej pozycji tak bardzo nie boli, bo i tak jest słaby i wiadomo, że gry drużyny nie pociągnie.
Ale gdy skończymy trening przeciwnej obrony to już dalej jest z górki. Zawodnika wystawiamy na swojej pozycji w ataku i każemy kryć przeciwną. Korzystamy w stu procentach zarówno z obrony jak i skilli ofensywnych a cieszymy się niższą pensją.