BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Poland - Italy

[NT] Poland - Italy

Set priority
Show messages by
This Post:
00
161217.148 in reply to 161217.146
Date: 10/19/2010 9:56:13 AM
Overall Posts Rated:
9494
Koźlik ma rację ;]

From: Khazaad

This Post:
00
161217.149 in reply to 161217.144
Date: 10/19/2010 12:09:53 PM
Overall Posts Rated:
145145
Hm, racja, z tym że... jakoś mój PF, który czasami grywa na SF'ie raczej nie schodzi na faule, a ma dosyć wysoki poziom agresywności. Może po prostu mam farta :)
Co więcej weź pod uwagę, że jeżeli na SF'ie ustawimy PF'a przy rywalu atakującym pod kosz i sami też tak zaatakujemy, to raczej SF rywali będzie łapał faule, bo załóżmy będzie miał ID=10 (nasz ID=14), podczas gdy nasz SF będzie miał IS=14 (a rywal IS=10). Sporo zależy więc od taktyki i konkretnej sytuacji.

Co do tych akcji to tak, sensowne jest jak najbardziej wykorzystywać dziurę w obronie rywala, ale wg mnie tak nie jest. Czy najlepiej atakujący ustawia się jakoś wyjątkowo często na przeciw leszcza - też niekoniecznie, bo przecież Ci obrońcy nie stoją w miejscu i zakładam, że taki SF mówiąc kolokwialnie "ucieka" raczej przed dużo lepiej atakującym rywalem. Mimo wszystko wydaje mi się, że jednak przed C rywali z reguły broni C, przed PF'em PF itp. Choć naturalnie zdarzają się przypadki, gdzie akurat nawinie się SF i im większą przepaść dzieli go od atakującego tym pewniej zdarza się to częściej. Ale będę upierał się, że chyba nie aż tak strasznie często. Wnioski te wysnuwam z obserwacji meczów swojej ekipy, jako że tych zawodników znam najlepiej, choć naturalnie mogę się mylić.

This Post:
00
161217.150 in reply to 161217.143
Date: 10/19/2010 12:10:38 PM
Overall Posts Rated:
145145
Pewnie, że obniża ID. Ale ja jakoś nigdy nie wiążę tego ze zbiórkami. Zwłaszcza od czasu, jak BB'cy wprowadzili nowy model zbiórek jakiś czas temu, gdzie zawodnicy mieli się bić o piłki jeden na jednego. Może to mój błąd, ale jakoś tak się przyzwyczaiłem :)

Co do samej obrony to naturalnie kiepskie ID SF'a sporo ją obniża, przez co faktycznie spada skuteczność PF'a i C, ale... no cóż, jest ryzyko, jest zabawa. Ja tylko mówię, że w odpowiednich warunkach ma to sens, ale naturalnie trzeba stosować to z głową a nie traktować jako panaceum na każdego rywala :)

From: MuzG

This Post:
00
161217.151 in reply to 161217.150
Date: 10/19/2010 12:17:56 PM
Overall Posts Rated:
3030
Moim zdaniem cała ta rozmowa o zastępowaniu SF-ów prowadzi do jednej ale jakże ważnej konkluzji. Przytłaczająca większość polskich klubów nie ma rasowego Small Forwarda o wysokich jak na tą pozycję standardach umiejętności.
Tak więc nasuwa się pytanie - czy lepiej polemizować o zasadności umieszczania Centrów lub Shooting Guardów na pozycji niskiego skrzydłowego jako półśrodki, czy też może lepiej skupić się na wytrenowaniu sobie (bądź dokupieniu) SF-a o naprawdę przyzwoitym poziomie (w zależności od poziomu ligowego) ???

From: m4ti_

This Post:
00
161217.152 in reply to 161217.123
Date: 10/19/2010 12:33:22 PM
Overall Posts Rated:
2121
Wiem, że nasze metody szkoleniowe nie są najlepsze co widać po wynikach ale przynajmniej my umiemy się do błędów przyznać a Ty nadal uważasz, że trenowanie gracza 20 letniego z SS 40 to jest dobry pomysł. Zastanów się nad swoimi, dopracuj swoje i wtedy zobaczymy co z tego wyjdzie. Zresztą minie jeszcze troszkę czasu kiedy Twoi podopieczni zagrają w NT, o ile zagrają:).

This Post:
00
161217.153 in reply to 161217.108
Date: 10/19/2010 12:35:56 PM
Overall Posts Rated:
2121
Problem zbiórek jest już od paru sezonów. To nie moja wina, że nie ma lepszych zawodników, którzy są na tyle mocni aby grać w NT i do tego mają jeszcze zbiórki.

From: Mario

To: MuzG
This Post:
00
161217.154 in reply to 161217.151
Date: 10/19/2010 12:40:15 PM
Overall Posts Rated:
605605
Co do centrów na SF jestem jak dotąd sceptycznie nastawiony. Patrząc na BB control, oraz na kalkulatory to wydaję się że dla SF są ważniejsze skille obwodowe niż podkoszowe. Nie wiem czy lepszym rozwiązaniem jest by mocny PF grał jako SF niż rasowy C.
W prawdziwej koszykówce chyba raczej nie za często stosuję się warianty z 3 centrami na cały mecz. Widziałem takie zagrywki jedynie jak drużyną nie szło lub jak C i PF spadli za faule i kontuzje i była totalna dziura wśród wysokich. Prędzej już spotykałem się z graniem na 3 rozgrywających i dwie wierze.

@GM Khazaad

Jak jeszcze grałem w knba, i w czasie meczu był któryś z przeciwników słabszy w obronie i złapał szybko faule. To naprawdę często się wtedy specjalnie akcję na niego ustawiało by go wyfaulować. W większości przypadków przynosiło to korzyść, bo: albo nie kończył taki gracz meczu, albo odpuszczał w defensywie i łatwe punkty wchodziły. Dziwnym trafem takie przypadki dotyczyły centrów którzy dobrze zbierali i punktowali spod kosza, ale wolni na nogach byli.

This Post:
00
161217.155 in reply to 161217.113
Date: 10/19/2010 12:41:08 PM
Overall Posts Rated:
2121
Bardo daleko nie było. Ciekawa próba. Podjęliśmy walkę. Nie udało się. Gramy dalej. Na pewni gdyby grał Klaczyński, a nie jakiś Zygmun-cośtam to byśmy wygrali ;)

Jeśli mogę się dowiedzieć:
1. Jak wygląda kondycja zawodników których wybrałeś? Ktoś miał szczególnie niską? (>4)
2. Jak wyglądają zbiórki naszych w tym meczu? Chodzi mi o umiejętności wybranych graczy. Ktoś z pozycji 3-5 ma szczególnie niskie?

1.
-Rybaczuk: Kondycja: przeciętny Rzuty osobiste: silny
-Rakus: Kondycja: porządny Rzuty osobiste: słaby
-Moritz: Kondycja: porządny Rzuty osobiste: porządny
-Zygmuntowski: Kondycja: słaby Rzuty osobiste: przeciętny
-Swiatczak: Kondycja: silny Rzuty osobiste: silny
-Weszka: Kondycja: porządny Rzuty osobiste: silny
-Hassan: Kondycja: niezdarny Rzuty osobiste: okropny
-Napierski: Kondycja: przeciętny Rzuty osobiste: słaby
-Ferkaluk: Kondycja: przeciętny Rzuty osobiste: przeciętny
-Skrobanski: Kondycja: niezdarny Rzuty osobiste: słaby
-Gradzik: Kondycja: silny Rzuty osobiste: przeciętny

2.
Najmniejsze miał Skrobanski zbiorki, na poziomie silny.

To: MuzG
This Post:
00
161217.156 in reply to 161217.151
Date: 10/19/2010 1:23:21 PM
Overall Posts Rated:
145145
Zdecydowanie jestem za tym, by mieć w klubie prawdziwego, rasowego SF'a, który będzie grał w większości spotkań, dokładał się po trosze tu, po trosze tam, a tylko w wyjątkowych sytuacjach grał na tej pozycji SG czy PF/C (jak będzie trzeba drastycznie dopakować którąś część parkietu). I w sumie mam SF'a, który to robi, choć może nie koniecznie na poziomie 2 ligi. Ale już to pisałem - takich graczy na pewnym poziomie rozgrywek zbyt wielu nie ma, albo kosztują krocie.

Tak więc z braku laku trzeba łapać się półśrodków. Czy zawsze przynosi to dobre efekty? Pewnie, że nie. Ale także często przynosi, a o to chodzi.

This Post:
00
161217.157 in reply to 161217.156
Date: 10/19/2010 1:28:10 PM
Overall Posts Rated:
9494
Ja mam jednego 19 latka i trenuję go, żeby był niezły z niego SF, może nawet do NT, ale do u-21 się nie załapie, ponieważ vinnie woli tylko wygrywać niż trenować daną pozycję dla dobra NT.

Advertisement