O zawodnikach (jeśli ktoś chce poczytać)
Hasan i JW to nie moje dzieje i nie moja dzieła.
Zawodnikom, których prowadziłem mimo ówczesnego trendu nabijania głównych skilli (tak mnie uczono i instruowano) zawsze starałem się mimo innych piorytetów ówczesnych selekcjonerów trenować boki. Starałem się to robić w taki sposób aby obie kadry miał z zawodników pożytek. Dzięki temu selekcjonerzy U-21 byli zadowoleni, a dzisiaj w kadrze nie ma tylko zawodników gołych i wesołych jak Hasan i JW, tylko pojawiają się podkoszowi z bokami tacy jak
Zygmuntowski, Gurak, Tłustochowicz, Weryszko, Stańczak, Opara. Ci wszyscy zawodnicy byli prowadzeni przeze mnie i są to obecnie jedni z najbardziej multiskillowych i perspektywistycznych podkoszowych w Polsce. Guraka i Tłustochowicza prowadziłem do 21 pierwszego roku życia, ale skoro dzisiaj są chętni wykładać za nich takie pieniądze to znaczy, że ten czas treningu do U-21 nie był czasem bezsensownego nabijania pensji i głównych skilli jak sugerujesz.
Zygmuntowskiego prowadzę od 19 roku do teraz i jest to SF, z którego najczęściej korzystasz.
Stańczak był przeze mnie prowadzony do 22 roku życia do momentu transferu do obecnego czeskiego klubu. Był zaplanowany jego transfer do Szefcia ale ostatecznie zabrakło mu trochę pieniędzy...i kupił Guraka. Przez cały miniony sezon Stańczak miał trenowane tylko główne skille przez obecnego właściciela więc można sobie zobaczyć w jakim stanie wyszedł "spod mojej ręki". Po sezonie treningów głównych skilli znalazł uznanie w Twoich oczach i w wieku 23 lat został powołany to NT!!.
Weryszko prowadzony przeze mnie od 18 roku do teraz. SS ponad 100. Z tego co czytałem w Twoich raportach też bardzo Ci się podoba;-)
Opara (też 23 lata) prowadzony przeze mnie jako scauta od 18 roku życia do czasu jego udanych przenosin (pilotowanych przeze mnie) pod koniec minionego sezonu do Rosomaków. Nie gra jeszcze w NT tylko dlatego, że ostatni sezon w odróżnieniu od Stańczaka dalej kontynuował trening boków.
A dziura na pozycjach podkoszowych jest dlatego, że to ty byłeś skautem centrów przez wiele sezonów (nawet przypominam sobie, że chyba miałeś monopol w jakimś okresie na wszystkie roczniki od 18 do 21 lat)
Stańczak, Weryszko, Tłustochowicz, Gurak i Opara pochodzą właśnie z tych roczników, w których miałem monopol jak to nazwałeś.
Wbrew pozorom wcale nie prowadziłem aż tak wielu roczników jak Ty twierdzisz, a każdy rocznik był bardzo udany. Mimo, że nie leżało to w moich obowiązkach jako scauta U-21 zawsze dbałem też o zawodników do NT...
Od kilku sezonów nie prowadzę żadnego rocznika. Ostatni sezon kiedy moi zawodnicy grali w kadrze U-21 to byłe sezon 14. Zawodników prowadziłem od 11 sezonu, a więc łącznie było dokładnie 4 roczniki.
Obecny rocznik U-21 to nie "moi" zawodnicy i nawet nie wiem czy jest dobry, czy nie....ale pewnie Twoim zdaniem to ja odpowiadam za porażkę z Finlandią:D No ale medal zdobyty przez Ciebie, na zawodnikach prowadzonych przez wiele sezonów również przeze mnie jako scauta i wielu innych scautów krytykowanych przez Ciebie za sposób prowadzenia graczy to oczywiście tylko Twoja zasługa;-))