Już wcześniej zainteresowałem się tematem bloków u podkoszowych. Jest kilka kluczowych faktów, które działają na korzyść bloków względem IS:
- w mniejszym stopniu obciąża pensje,
- mniej wykorzystuje potencjału zawodnika
- szybciej trenuje się bloki niż rzut z bliska (!) co pokazują dane zbierane przez bb-usa.net, a także swego czasu wysłana przez BBKinga tabelka prędkości treningu (nie wiem na ile jest wiarygodna, bo nie wiem na jakiej podstawie zbierane były dane).
Są to 3 fakty, które znajdują odzwierciedlenie w 3 niezależnych od siebie kalkulatorach (buzzer-manager, bb salary calculator z sezonu 17, bbtools.x10.mx)
Co ciekawe tylko raz natknąłem się na zawodnika z super blokami:
(5669077). Nie wiem jak aktualnie wygląda, ale jeszcze w tamtym sezonie jego bloki były na poziomie kolosalnym (19). Niestety za blokami nie poszła obrona pod koszem, zbiórki czy rzut z bliska (ten był na prawdę niski coś koło 8 jeśli dobrze pamiętam).
Kolejnym argumentem "za" jest wątek BBków, który kiedyś przytaczałem podczas debaty na selekcjonera u21, albo seniorów w tym lub zeszłym sezonie. Była tam jasna i klarowna wypowiedź, że nie wszystkiego spróbowaliśmy w tej grze i wciąż niektóre jaskinie BB pozostają nieodkryte :)
/Update
Mam jeszcze jedną ciekawostkę odnośnie bloków:
Jakiś czas temu robiłem na własne potrzeby wycenę podkoszowych za pomocą regresji liniowej. Zbiór danych był dość okrojony, a uzyskanych wyników już nie posiadam. Utkwił mi natomiast w pamięci jeden kluczowy fakt dla tej dyskusji, bloki wpływały negatywnie na wycenę zawodnika. Oznacza to, że im wyższe były bloki tym cena rynkowa zawodnika malała.
Last edited by Pewu at 11/6/2012 11:00:16 AM