BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Polska Drużyna Narodowa - sezon 21

[NT] Polska Drużyna Narodowa - sezon 21

Set priority
Show messages by
From: człoWeniu

To: Jax
This Post:
00
226302.159 in reply to 226302.155
Date: 11/6/2012 8:41:06 AM
Overall Posts Rated:
270270
Masz rację, że pensjowo może jeszcze da się to jakoś pogodzić, ale wchodzi jeszcze czas jaki musisz poświęcić na trenowanie. 4 skille (JS, JR, ID BL) kontra 2 (OD, IS). Może Ci po prostu zabraknąć czasu aby wytrenować zespół atakujący na dystansie i broniący pod koszem.

Osobiście nie kupuje tej teorii, że ludzie są leniwi i nie chce im się trenować. Rozgrywamy właśnie 21 sezon. W tym czasie przewinęło się przez tą grę kilkadziesiąt tysięcy ludzi i nie znalazł się nawet jeden, któremu by się chciało? Nie wierzę w to. Zawsze znajdzie się jakiś nolife / bystrzacha/ idący pod prąd co zrobi coś inaczej niż inni. A w BB jeszcze się taki nie znalazł (chociaż podobno są już tacy co próbują).

Nawet jeśli jest możliwe stworzenie teamu który pokona te wszystkie LI atakując z dystansu to to, że na razie takich zespołów nie ma to wg mnie wina BBków. Ich zadaniem jest sprawienie i pilnowanie aby gra nie była nudna i userzy dobrze się bawili. A jednym z aspektów aby gra nie była nudna jest pilnowanie aby w grze była różnorodność. A na chwilę obecną to praktycznie w każdym meczu na szczycie wiadomo że będzie LI/MTM vs LI/MTM. Dominacja tej taktyki to nie wynik ostatniego sezonu tylko jest tak już od dłuższego czasu. Powoduje to że gra robi się coraz nudniejsza (a brak nowych dodatków jeszcze się do tego przyczynia).

Jeżeli ustawiając taktykę musiałbyś pokombinować, zastanowić się czy przeciwnik zagra spod kosza, z obwodu i czy lepiej jest zaryzykować i ustawić strefę czy zagrać bezpieczniej i dać MTM (tu podobna sytuacja, ustawienie strefy 2-3 powinno zwiększać twoją szansę na wygranie meczu przeciw LI/LP, a w 90% przypadkach tą szansę zmniejsza - kuriozum) to gra byłaby ciekawsza i idę o zakład że odpływ userów byłby mniejszy (a może nawet by się ilość zwiększała), a to oznaczałoby więcej kasy dla BBków. A o to im przecież chodzi. Aby zarabiać na tej grze.

To BBcy powinni zachęcić jakoś użytkowników aby spróbowali czegoś innego. I wcale nie muszą nie wiadomo jak grzebać w kodzie albo wprowadzać żadnych rewolucyjnych zmian. Wystarczyłoby aby np. podzielili się trochę wiedzą jak działają i jaki wpływ na grę mają niektóre skille / aspekty gry dotychczas ingnorowane przez userów (np. jak to naprawdę jest z tymi blokami). No chyba że jednak bloki są skopane, a LI/MTM to naprawdę najlepszy wybór. Wtedy nie dziwię się czemu niczym nie chcą się podzielić i zasłaniają się tylko hasłami, że wszystko jest w porządku tylko userzy nie potrafią dobrze trenować aby wykorzystać siłę bloków / 2-3/ innych nie używanych skilli czy taktyk.

Zauważ, że żeby od podstaw zbudować taką hipotetyczną drużynę potrzeba pewnie przynajmniej 10 sezonów. To jest około 2,5 roku. To mnóstwo czasu, a nawet nie masz pewności czy taka drużyna rzeczywiście będzie w stanie pokonać LI/MTM. Jeśli okaże się że nie to zawodnicy, których przez ten czas stworzyłeś będą niewiele warci (bo są stworzeni do taktyki, która jednak nie działa), a ty znowu musisz zaczynać od początku. Mi by się w takiej sytuacji nie chciało.

From: Jax

This Post:
00
226302.160 in reply to 226302.158
Date: 11/6/2012 8:46:17 AM
Overall Posts Rated:
773773
ze wszystkim moim zdaniem zgoda ale przeciez mozna robić podkoszowych z nabiciem tylko 3 skili ID BL i rebsy za to płacimy a za cała górę łacznie z JS i szczególnie JR mamy za darmo

Za JS u podkoszowych płaci się dużo.

to nie rób mu IS a rób JS i JR i wyjdzie mniej :) albo rób tak aby domyślna ciągle była C i nic nie będziesz płacił za JS .

From: człoWeniu

This Post:
00
226302.161 in reply to 226302.157
Date: 11/6/2012 8:59:53 AM
Overall Posts Rated:
270270

Od razu wszystko jest zepsute ?? A wszyscy grając LI wygrywaja swoje mecze ?? :)

Jax, chcesz powiedzieć że przynajmniej na chwilę obecną przy takich zawodnikach jakich mamy w grze to LI nie jest przegięte?
I ile drużyn na szczycie przegrało grając LI przeciwko obwodowemu atakowi i to przeciw drużynie która gdyby zamiast z obwodu zaatakowała spod kosza to by ten mecz przegrała? Nie mówię że takich meczów nie ma, ale jeśli są to są nielicznymi wyjątkami.

Poza tym ja nie twierdzę że wszystko jest zepsute. Może i da się stworzyć drużynę która przejedzie się po tych wszystkich LI/MTM atakując z obwodu i grając w obronie 2-3. Ale skoro na te ponad 40 tys. userów chwilowo nie ma żadnej takiej, to uważam że obowiązkiem BBków jest zrobienie czegoś aby userów zachęcić do spróbowania czegoś takiego, żeby w grze była większa dywersyfikacja. Albo poprzez jakieś grube zmiany, jeśli LI/MTM faktycznie jest OP, albo poprzez wyjaśnienie trochę lepiej na czym te nieużywane / niedziałające aspekty gry polegają i kiedy najlepiej się sprawdzają (bloki , 2-3).

From: Mario

This Post:
00
226302.162 in reply to 226302.157
Date: 11/6/2012 9:06:19 AM
Overall Posts Rated:
605605
Skoro wszyscy grają LI to tylko połowa może wygrywać :) Albo jak wolisz połowa ludzi grająca LI przegrywa :)

http://www.buzzerbeater.com/player/7687190/overview.aspx
Tu masz gracza u mnie z blokami 14 i ID 22. A ciężko coś zauważyć że ta ściana potrafła zatrzymać LI/LP. A idąc dalej jak go tam widzą już to wszystkie piłki na obwód grają :) A jeszcze nie tak dawno miałem drugiego podkoszowego z blk =13 i we dwójkę też nie robili większej różnicy. Jakoś oszałamiające ilości bloków nie zanotowałem albo znaczącego spadku skuteczności u rywali :/

This Post:
00
226302.163 in reply to 226302.158
Date: 11/6/2012 9:31:16 AM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10021002
u C sie nie płaci, tylko u PFa

From: kozlik4

This Post:
00
226302.164 in reply to 226302.160
Date: 11/6/2012 10:00:50 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40974097
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Wiadomo, że bez ISa pensja będzie niższa, ale i tak na braku JR kosztem IS u obwodowych da się zaoszczędzić dużo więcej.

albo rób tak aby domyślna ciągle była C i nic nie będziesz płacił za JS.

Jak chcesz to zrobić skoro siłą rzeczy tworząc grajka do gry z obwodu rezygnujesz z ISa kosztem JS i JR? JS bardzo szybko zmienia pozycję domyślną na PF. Utrzymanie pozycji C i tworzenie gracza do ataku z obwodu wzajemnie się wyklucza.

This Post:
00
226302.165 in reply to 226302.164
Date: 11/6/2012 10:14:11 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40974097
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Dodałbym jeszcze, że taktyki R&G/Motion obniżają zbiórki w stosunku do taktyk LI/LP co jest kolejnym bardzo dużym minusem przemawiającym na ich niekorzyść. Wychodzi na to, że to co zaoszczędzisz na mniejszym ISie (może nawet więcej) trzeba zainwestować w większe RB i JS+JR

EDIT: Plusem gry z obwodu jest to, że jednak 3 to nie 2;-) ale nie wiem czy to rekompensuje straty.

Last edited by kozlik4 at 11/6/2012 10:15:16 AM

From: Mario

This Post:
00
226302.166 in reply to 226302.165
Date: 11/6/2012 10:15:51 AM
Overall Posts Rated:
605605
To co stracisz na zbiórkach powinno się równoważyć w płynności i w przechwytach.

This Post:
00
226302.167 in reply to 226302.166
Date: 11/6/2012 10:17:27 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40974097
Second Team:
KS Golden Grizzlies
W jaki sposób?

From: Pewu
This Post:
11
226302.168 in reply to 226302.159
Date: 11/6/2012 10:54:42 AM
Overall Posts Rated:
914914
Już wcześniej zainteresowałem się tematem bloków u podkoszowych. Jest kilka kluczowych faktów, które działają na korzyść bloków względem IS:
- w mniejszym stopniu obciąża pensje,
- mniej wykorzystuje potencjału zawodnika
- szybciej trenuje się bloki niż rzut z bliska (!) co pokazują dane zbierane przez bb-usa.net, a także swego czasu wysłana przez BBKinga tabelka prędkości treningu (nie wiem na ile jest wiarygodna, bo nie wiem na jakiej podstawie zbierane były dane).

Są to 3 fakty, które znajdują odzwierciedlenie w 3 niezależnych od siebie kalkulatorach (buzzer-manager, bb salary calculator z sezonu 17, bbtools.x10.mx)

Co ciekawe tylko raz natknąłem się na zawodnika z super blokami: (5669077). Nie wiem jak aktualnie wygląda, ale jeszcze w tamtym sezonie jego bloki były na poziomie kolosalnym (19). Niestety za blokami nie poszła obrona pod koszem, zbiórki czy rzut z bliska (ten był na prawdę niski coś koło 8 jeśli dobrze pamiętam).

Kolejnym argumentem "za" jest wątek BBków, który kiedyś przytaczałem podczas debaty na selekcjonera u21, albo seniorów w tym lub zeszłym sezonie. Była tam jasna i klarowna wypowiedź, że nie wszystkiego spróbowaliśmy w tej grze i wciąż niektóre jaskinie BB pozostają nieodkryte :)

/Update
Mam jeszcze jedną ciekawostkę odnośnie bloków:
Jakiś czas temu robiłem na własne potrzeby wycenę podkoszowych za pomocą regresji liniowej. Zbiór danych był dość okrojony, a uzyskanych wyników już nie posiadam. Utkwił mi natomiast w pamięci jeden kluczowy fakt dla tej dyskusji, bloki wpływały negatywnie na wycenę zawodnika. Oznacza to, że im wyższe były bloki tym cena rynkowa zawodnika malała.

Last edited by Pewu at 11/6/2012 11:00:16 AM

This Post:
00
226302.169 in reply to 226302.168
Date: 11/6/2012 11:03:31 AM
Warsaw Mutants
III.4
Overall Posts Rated:
10801080
Arcyciekawy temat :-) Rzucam piłeczkami dla Was Panowie na lewo i prawo :-)
Od siebie mogę dodać, że faktycznie przydałyby się jakieś kosmetyczne zmiany w taktykach. Osobiście nie robiłbym żadnej rewolucji a sprawił tylko by strefa 2-3 dawała tyle by była równie często stosowana jak strefa 3-2.

Advertisement