BuzzerBeater Forums

BB Poland > Debata wyborcza

Debata wyborcza (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: kozlik4

This Post:
00
169159.163 in reply to 169159.64
Date: 1/13/2011 5:52:16 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40974097
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Pare moich pytań:
1. Jak powinien wyglądać idealny SF i PF? Czy nasza kadra ma kogoś zbliżonego do tych wartości?
2. Jak powinna wyglądać góra u C na poziomie reprezentacyjnym?

Pytania są bardzo tendencyjne i trudno na nie jednoznacznie odpowiedzieć dlatego, że np. SF do ataku pod kosz powinien inaczej wyglądać niż SF do ataku z obwodu. No i istotne jest przeciwko komu w obronie będzie musiał grać. To samo z PF i C. Mogę pokusić się o podanie tych skilli ale zaznaczę, że podane przeze mnie wartości nakreślają tylko kierunek rozwoju gracza i są niejako wartościami idealnymi. Pewne odstępstwa absolutnie nie skreślają zawodnika w moich oczach;-) W zasadzie to nawet te niższe wartości na dzień dzisiejszy zapewniałyby miejsce w NT. Założenie jest też takie, że każdy skill minimum 7.

Ad.1 SF do ataku pod kosz mniej więcej tak:

Rzut z wyskoku: 16 Zasięg rzutu: 9-10
Obr. na dystansie: 16-18 Kozłowanie: 12
Wejście pod kosz: 15-20 Podania: 10-12
Rzut z bliska: 13-14 Obr. pod koszem: 14-16
Zbieranie: 12-14 Blokowanie: 7
Kondycja: 7 Rzuty osobiste: 7

SF do ataku z obwodu

Rzut z wyskoku: 16-19 Zasięg rzutu: 13-16
Obr. na dystansie: 16-18 Kozłowanie: 12
Wejście pod kosz: 12-15 Podania: 10-12
Rzut z bliska: 8-11 Obr. pod koszem: 14-16
Zbieranie: 12-14 Blokowanie: 7<
Kondycja: 7< Rzuty osobiste: 7<

PF do ataku z obwodu

Rzut z wyskoku: 12-16 Zasięg rzutu: 7-10
Obr. na dystansie: 7-12 Kozłowanie: 7-12
Wejście pod kosz: 10-15 Podania: 7-12
Rzut z bliska: 14-15< Obr. pod koszem: 14-15<
Zbieranie: 14-15< Blokowanie: 7<

PF do ataku spod kosza

Rzut z wyskoku:7-11 Zasięg rzutu: 7
Obr. na dystansie: 7-12 Kozłowanie: 7-12
Wejście pod kosz: 10-20 Podania: 7-12
Rzut z bliska: 14-15< Obr. pod koszem: 14-15<
Zbieranie: 14-15< Blokowanie: 7<

C

Rzut z bliska: 16< Obr. pod koszem: 16<
Zbieranie: 16< Blokowanie: 7<

a góra jak najwięcej się da. Przydałoby się mieć żeby jeden miał np. DV i PS powyżej 8, inny JS i JR i OD...i różne inne kombinacje. Generalnie boczne skille u każdego gracza są atutem. Wszystko zależy od taktyki, przeciwnika i formy i tak naprawdę wszystko się liczy, a wybiera się to co ma się najlepszego. Jak masz przykład jakiegoś zawodnika to Ci powiem co najlepiej według mnie mu trenować i do jakich wartości;-)

This Post:
00
169159.164 in reply to 169159.156
Date: 1/13/2011 6:07:45 PM
Overall Posts Rated:
270270
To z VJ-em to wrzuciłem tak dla żartu. Oczywiście,że selekcjoner NT ma dbać o interesy NT a nie interesy U21.

Rozumiem że dla Ciebie ten pomysł jest beznadziejny bo jeśli wszedłby w życie to bardzo godzi w twój MTR. Ale dla osób, które z MTR nie są w ogóle związane (jak ja np.) nie brzmi to już to tak głupio.

Pomysł kozlika4 nie wyklucza tego że w przyszłości NT dostanie wszechstronnych zawodników z rozwiniętymi bokami, bo tak jak pisał, na początku 21 roku życia ich pensje są jeszcze dość niskie i można wtedy się już przestawić na trening boków skoro i tak nie będą mieć szans na U21.

Jako, że jest jeszcze za wcześnie aby MTR przyniósł efekty to tak naprawdę nie wiadomo czy i o ile Ci zawodnicy prowadzeni przez Ciebie będą lepsi od takiego Luderlitza, który był trenowany tradycyjnie (czyli odwrotnie niż w MTR najpierw skille główne a potem boki)

From: Hawkeyed

This Post:
00
169159.165 in reply to 169159.154
Date: 1/13/2011 6:20:55 PM
Overall Posts Rated:
7474
Przypomniało mi się coś.

Pamiętasz jak wcale nie tak dawno gdy dzieliliśmy zawodników z draftu twierdziłeś, że 19-letnich to już w ogóle nie ma po co trenować, bo mają sezon straty? I to nie do nadrobienia?
Przypomnę, że pisał to ówczesny selekcjoner NT.
Teraz kandydat na to samo stanowisko twierdzi, że 18-letnich nie opłaca się od samego początku trenować i przygotowywać TYPOWO POD KADRĘ NT.
Mimo że to jest nadrzędnym i jedynym celem ich treningu.

Wiedziałem, że w Polsce ludziom przychodzą do głowy różne pomysły.
Niektóre przekraczają jednak moje organoleptyczne możliwości pojmowania: dlaczego i skąd się wzięły.
Co 2 sezony dowiaduję się tutaj coraz śmieszniejszych rzeczy.
Już nie mogę się doczekać tego, co prawdopodobnie czeka mnie podczas wyborów w sezonie 17 ;)

Last edited by Hawkeyed at 1/13/2011 6:29:24 PM

This Post:
00
169159.166 in reply to 169159.164
Date: 1/13/2011 6:26:53 PM
Overall Posts Rated:
7474
To z VJ-em to wrzuciłem tak dla żartu. Oczywiście,że selekcjoner NT ma dbać o interesy NT a nie interesy U21.

A ja odpowiedziałem całkiem poważnie, że w takim układzie wolę żeby zamiast kadry U-21 VJ prowadził kadrę NT

Rozumiem że dla Ciebie ten pomysł jest beznadziejny bo jeśli wszedłby w życie to bardzo godzi w twój MTR. Ale dla osób, które z MTR nie są w ogóle związane (jak ja np.) nie brzmi to już to tak głupio.

Przeczytaj to, co napisałem m4ti_ przed chwilą i czy naprawdę odrzucanie możliwości przygotowywania zawodników od samego początku tylko i wyłącznie do tego by grali w przyszłości w kadrze NT nie jest głupie ;)

Pomysł kozlika4 nie wyklucza tego że w przyszłości NT dostanie wszechstronnych zawodników z rozwiniętymi bokami, bo tak jak pisał, na początku 21 roku życia ich pensje są jeszcze dość niskie i można wtedy się już przestawić na trening boków skoro i tak nie będą mieć szans na U21.

Spójrzmy wstecz i zobaczmy ilu mamy wszechstronnych zawodników w NT. I gdzie kadra jest dzięki temu w tej chwili.
Naprawdę jeszcze się niczego nie nauczyliśmy?
I po co przestawiać się w wieku 21 lat skoro można przestawić się w wieku 18 zaraz po drafcie?
Tym bardziej, że wielokrotnie podkreślałem iż U-21 nie wykorzystuje potencjału zawodników.
Podkoszowym za kadencji VJ spokojnie wystarczyłaby supergwiazda. Nie wspominając o SF-ach.

Jako, że jest jeszcze za wcześnie aby MTR przyniósł efekty to tak naprawdę nie wiadomo czy i o ile Ci zawodnicy prowadzeni przez Ciebie będą lepsi od takiego Luderlitza, który był trenowany tradycyjnie (czyli odwrotnie niż w MTR najpierw skille główne a potem boki)

Luderitz nie grał w U-21 a to chyba mówi samo za siebie, że tylko dzięki temu zyskał

This Post:
00
169159.167 in reply to 169159.162
Date: 1/13/2011 6:30:06 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40974097
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Dlatego wolę Ciebie jako kandydata na selekcjonera niż kozlik4 który ma urwane z choinki pomysły o trenowaniu wszystkich 18-latków pod jeźdzców bez głowy U-21 ;)

O ile pamiętam Twój pomysł też był urwany z choinki jeszcze parę sezonów temu;-)...co nie oznacza, że zły. Ja podałem swój pomysł, który nie godzi w interesy żadnej z kadr...i co więcej dobrze się sprawdza. Co widzisz w nim złego?

This Post:
00
169159.168 in reply to 169159.167
Date: 1/13/2011 6:31:36 PM
Overall Posts Rated:
7474
A co widzisz dobrego w godzeniu w interes MTR?

Przeczytaj moje dwa powyższe posty.
Tam wszystko jak na patelni przygotowanej pod Węgrzyna, o, przepraszam, węgorza ;)

This Post:
00
169159.169 in reply to 169159.168
Date: 1/13/2011 6:37:50 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40974097
Second Team:
KS Golden Grizzlies
A co widzisz dobrego w godzeniu w interes MTR?

Przeczytaj moje dwa powyższe posty.
Tam wszystko jak na patelni przygotowanej pod Węgrzyna, o, przepraszam, węgorza ;)

Znowu Węgrzyn? Co on wnosi do tematu? Jak Wam się coś nie podoba bo jest dobre to od razu Węgrzyn;-)

BTW. Luderitz grał w U-21. Sprawdź dobrze.

This Post:
00
169159.170 in reply to 169159.169
Date: 1/13/2011 6:39:49 PM
Overall Posts Rated:
7474
Znowu Węgrzyn? Co on wnosi do tematu? Jak Wam się coś nie podoba bo jest dobre to od razu Węgrzyn;-)

Wykorzystuję jego popularność dla elementów humorystycznych ;)
Bez urazy ;)

BTW. Luderitz grał w U-21. Sprawdź dobrze.

Nie sprawdzałem.
A skoro grał to długo już w reprezentacji nie pogra.
Spóźniony trening zrobi swoje.

From: kozlik4
This Post:
00
169159.171 in reply to 169159.169
Date: 1/13/2011 6:41:14 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40974097
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Późno już...Idę spać bo jutro trzeba być żywym;-) Na resztę pytań postaram się odpowiedzieć jutro. Pamiętam o Tobie człoWeniu.

@ majkel, Mr. President, Boro

Dzięki za głosy i poparcie moje kandydatury

This Post:
00
169159.172 in reply to 169159.166
Date: 1/13/2011 6:48:37 PM
Overall Posts Rated:
270270
Luderltiz grał w U21 w przynajmniej dwóch ostatnich meczach o stawkę w tamtym sezonie (więcej nie sprawdzałem).

Żeby była jasność, nie jestem przeciwnikiem MTR ani super entuzjastą pomysłu kozlika (uważam tylko że nie jest tak głupi jak ty to opisujesz).

A co do ilości wszechstronnych zawodników w NT to moim zdaniem nie do końca trafiony w tej sytuacji argument. O ile dobrze rozumiem sens całego MTR (i uzasadnienie słowa rewolucja w nazwie), to ma on wykazać że lepiej jest trenować zawodnikom najpierw boki, a później skille główne a nie na odwrót (jak u właśnie Luderlitza) i to da nam przewagę nad innymi reprezentacjami. To że mieliśmy mało wszechstronnych zawodników w kadrze to inna kwestia.

Tak w ogóle to off top się robi, więc najlepiej przenieśmy tę dyskusję do innego wątku,albo chętnie podyskutuję na ten temat przez BB maila:)

Last edited by człoWeniu at 1/13/2011 6:49:43 PM

This Post:
00
169159.173 in reply to 169159.172
Date: 1/13/2011 6:57:24 PM
Overall Posts Rated:
7474
Luderltiz grał w U21 w przynajmniej dwóch ostatnich meczach o stawkę w tamtym sezonie (więcej nie sprawdzałem).

Dajmy już spokój temu Luderitzowi.
Przywoływanie jednego nazwiska bynajmniej mnie nie przekonuje.
A jedynie potwierdza mierność efektów. Bo co ta za sukces jeśli możemy w 15 sezonie gry wymieniać np. jednego czy dwóch wszechstronniejszych zawodników pod kosz?

Żeby była jasność, nie jestem przeciwnikiem MTR ani super entuzjastą pomysłu kozlika (uważam tylko że nie jest tak głupi jak ty to opisujesz).

Dla Ciebie nie jest, a dla mnie jest.
Bo wiem co w ten sposób może odebrać.
I bynajmniej jakby to ujął Tarantino od korzyści dla NT ten pomysł jest k... daleko ;)

A co do ilości wszechstronnych zawodników w NT to moim zdaniem nie do końca trafiony w tej sytuacji argument. O ile dobrze rozumiem sens całego MTR (i uzasadnienie słowa rewolucja w nazwie), to ma on wykazać że lepiej jest trenować zawodnikom najpierw boki, a później skille główne a nie na odwrót (jak u właśnie Luderlitza) i to da nam przewagę nad innymi reprezentacjami.

No i właśnie całkowitym zaprzeczeniem tego jest pomysł kozlik4 który jest kontynuacją tego co praktykujemy od sezonu 3.
Bez skutków.

Tak w ogóle to off top się robi, więc najlepiej przenieśmy tę dyskusję do innego wątku,albo chętnie podyskutuję na ten temat przez BB maila:)

Żaden offtop. Rozmawiamy o przyszłości kadry NT.
kozlik4 kandyduje na 2 sezony, ale może uderzyć w przyszłość która z jego kadencją nie będzie miała nic wspólnego.
A tego wg mnie nikt zainteresowany żywtonie kadrą nie chce.
I żadnego bb-maila.
kozlik4 odpowiadając w ten sposób i poruszając tego typu tematykę musiał zdawać sobie sprawę z konsekwencji.

Pamiętam jak pisał, że poprzednio kandydował, żeby B.B. King czasem nie został selekcjonerem i nie wprowadził swojego pomysłu.
Jeśli miałbym stosować retorykę kozlik4 to jestem zmuszony iść w jego ślady i sprzeciwiać się pomysłom szkodzącym znacznie więcej niż sławetni "odwróceni".

Za słowa na forum się płaci.
W tym przypadku głosami.

Advertisement