nie chcę się zagłebiać w detale, ale wszyscy rozważający że grajek jest lub nie jest wart X mają przed oczami jakieś kwoty, a to akurat jest bardzo lipne podejście, bo kasa ta została najczęściej zdobyta w innym czasie, albo była ciułana albo pochodzi ze sprzedaży grajków nieporównywalnych do rzeczonego o wartości X
od dawna robię transfery metodą sprzedaż->kupno (najczęściej z dopłatą), patrzę wtedy na rynek, widzę po ile mogę sprzedać, po czym sprzedaję, widzę po ile mogę kupić, po czym kupuję... w wielu przypadkach jestem w stanie bardzo precyzyjnie wycenić za ile dany grajek zejdzie, tudzież ile jest wart, bo nie porównuję grajka do kasy, tylko grajka do innego grajka, lub wręcz całej grupy...
a rynek ostatnio zachowuje się tak że nawet bardzo szeroko zakrojone poszukiwania i obserwacje idą w czambuł jak niejaki jeleń/łoś biduje bez opamiętania grajka który ani nie jest niepowtarzalny ani wyjatkowy... takich przypadków sporo widziałem w czasie kiedy miałem na koncie 7 baniek, to samo obserwował teraz tasak...
zupełnie odrębnym tematem jest zakup grajków z/do NT/NT21, takich po prostu na rynku wielu nie ma, więc wycenić się ich nie da... i rzeczywiście wtedy ma zastosowanie reguła ze grajek jest tyle wart ile ktoś bidnie