ŻADEN SELEKCJONER NT nie fatygował się, żeby zająć się treningiem 18-latków bezpośrednio pod NT.
@ Koźlik4 i BBKing
Co Wy na to obecni kandydaci? Co zamierzacie z tym zrobić?
Pisałem już o tym tutaj
(208992.137).
Tak w ogóle nie wiem czemu tym Cyburą się bulwersujecie. Z takich kiepskiej gliny chcecie ss10=150 atakować?:D Cybura, czy ten Cesarczyk, który jest na TLu to akurat idealny grajek do U-21:-) Do NT się nie nadają bo od początku byli bardzo czarni u góry. Tutaj nawet potencjał im nie wiele pomoże. Trzeba by podjąć jakąś heroiczną walkę by ich z tych dziur wyciągnąć, a i tak nie duże szanse by się do NT załapali.
Bardzo możliwe, że to też był jeden z głównych powodów dla których upadł projekt MTR. Z tego co pamiętam oni dostali tam grajków z dużymi potencjałami ale czarnymi górami.
Do grupy trenującej do NT powinni być oddelegowani Ci z najwyższym SS. W ogóle trzeba zrozumieć to, że trening do U-21 szczególnie na pozycjach C i PF różni się znacząco od treningu do NT. Te interesy obu kadr można powiedzieć się trochę kłócą. Trening U-21 to trochę taki wyścig szczurów. Kto pierwszy ten lepszy:-)
Dwa sezony temu USA zdobyło Mistrzostwo Świata takimi zawodnikami:
Terrance Hammond (16442250)
Wzrost: 7'5" / 226 cm
Rzut z wyskoku: niezdarny Zasięg rzutu: żałosny
Obr. na dystansie: żałosny Kozłowanie: okropny
Wejście pod kosz: okropny Podania: okropny
Rzut z bliska: niesamowity Obr. pod koszem: zdumiewający
Zbieranie: niesamowity Blokowanie: silny
Kondycja: silny Rzuty osobiste: tragiczny
Mike Merrill (16433183)
Wzrost: 7'0" / 213 cm
Potencjał: MVP
Rzut z wyskoku: sprawny Zasięg rzutu: okropny
Obr. na dystansie: niezdarny Kozłowanie: żałosny
Wejście pod kosz: okropny Podania: porządny
Rzut z bliska: niesamowity Obr. pod koszem: fenomenalny
Zbieranie: cudowny Blokowanie: sprawny
Kondycja: słaby ↑ Rzuty osobiste: przeciętny
...a my w tym sezonie Mistrzostwo Europy takimi jak Cybura (podejrzewam, że ten Percival srebrnych medalistów Szwajcarów jest jeszcze gorszy na górze).
W U-21 liczą się przede wszystkim główne skille. To trzeba po prostu zaakceptować i już. To potwierdzają wyniki MŚ i ME.
To nie tacy zawodnicy jak Cybura i Cesarczyk są marnowani przez U-21, ale już prędzej Ci z czerwonymi górami. Nie raz, nie dwa prowadziłem 18 letnich C/PF i wiem że tych czerwonych u góry grajków jest niewielu. Ich trzeba odcedzić od reszty i trenować do NT, bo po treningu do U-21 ich pensja rośnie w okolice 150k i dalsze rozwijanie ich góry staje się mocno utrudnione.
Widzimy na jakich zawodnikach budowane są sukcesy U-21, więc uważam że tych najbardziej multi selekcjonerzy U-21 powinni przekazywać NT i odbyłoby się to bez uszczerbku na wynikach U-21, a z dużą korzyścią dla NT. Nie wiem co jeszcze na to VJ powie;-) ale jako selekcjoner NT będę zabiegał o tych najbardziej multi 18latków do NT. Wierzę, że VJ nie będzie miał nic przeciwko:-)
Last edited by kozlik4 at 2/12/2012 4:56:10 PM