BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Reprezentacja sezon 11/12

[NT] Reprezentacja sezon 11/12

Set priority
Show messages by
This Post:
00
125131.17 in reply to 125131.15
Date: 12/28/2009 3:34:30 PM
Baltic Strong
IV.4
Overall Posts Rated:
17181718
Jakby co, to ja proponowałem i vinniemu i alowi kolejny rocznik. Niestety nie chcieli..

This Post:
00
125131.18 in reply to 125131.16
Date: 12/28/2009 3:42:25 PM
AC_Milan
IV.13
Overall Posts Rated:
231231
m4ti_ jako skaut robi świetną robotę, ale według mnie mamy zły system treningu zawodników. Jest przerost formy nad treścią. Jak mi m4ti_ przesłał bazę to się złapałem za głowę. Dlaczego?
Nie dlatego, że są w niej słabi zawodnicy, ale że tych zawodników jest tak dużo. Skaut który ma do ogarnięcia kilkudziesięciu zawodników na jednej pozycji siłą rzeczy musi iść na pewne ułatwienia, dlatego szkolimy zastępy niemal identycznych zawodników. Nie wierzę że przy takiej ilości zawodników w bazie każdego managera i jego gracza traktujemy "indywidualnie". Nie starczyło by dnia ;) Dlatego ogromny zapał i potencjał takich doskonałych skautów jak m4ti_ jest trochę marnotrawiony. Uważam że obecny system można połączyć z supertalentami w ten sposób, że skautujemy powiedzmy top 20-30 z każdej pozycji, a reszcie po prostu dajemy wytyczne na forum. Po każdym sezonie najsłabsi odpadają-trudno. Zostaje powiedzmy 10 na każdą pozycję do kadry U-21 w roczniku, to w zupełności wystarczy. Szkoda po prostu czasu i sił skautów oraz złudnych nadziei dziesiątków managerów, których zawodnicy nigdy nie zagrają w reprezentacji.

This Post:
00
125131.19 in reply to 125131.18
Date: 12/28/2009 3:45:56 PM
AC_Milan
IV.13
Overall Posts Rated:
231231
Zgadza się nie chciałem, mówiłem uczciwie że nie mam czasu ;)
Ja nie mam do nikogo pretensji, absolutnie. Zawsze każdego dopinguję i podziwiam, jeżeli chce poświęcić swój własny czas dla dobra innych, w tym wypadku polskiej społeczności BB. Wiem, co to znaczy nie mieć tyle czasu ile by się chciało ;)
Po prostu ubolewam, że nikt się nie znalazł kto by mnie zastąpił i pociągnął powiedzmy kolejny rocznik ;)

This Post:
00
125131.20 in reply to 125131.18
Date: 12/28/2009 4:17:47 PM
Baltic Strong
IV.4
Overall Posts Rated:
17181718
Podzielam Twoje zdanie ale tylko w pewnej części :)
Właśnie niedawno skończyłem robić bazę z ostatniego draftu więc mogę mówić nawet o konkretnych liczbach...ale nie o to tu chodzi. Postaram się pokazać Ci zmiany jakie nastąpiły w ostatnich 2 sezonach w procesie tworzenia bazy i później skautingu.
Otóż nie jest tak jak było wcześniej, kiedy dochodziło do sytuacji iż w bazie PG mieliśmy zawodnika o wzroście 226 cm a w bazie C alstara o wzroście 183 cm. Pozycje domyślne też nie są kryterium pokazującym do jakiej bazy taki zawodnik jest przydzielany. Owszem mogą się zdarzać pomyłki i czasem ta pozycja do której gościa "włożyłem" nie jest jego optymalną. Ale myślę, że w 80 % tak właśnie jest.
Ja nie jestem w stanie tworząc bazę przewidzieć kto raczy odpisać skautowi a kto zechce trenować zawodnika na potrzeby kadry. Dlatego robię bazę z zawodników, którzy moim zdaniem w większości na starcie mają szansę na NT. Takich co nie mają szans (nawet z potencjałem 7-8) po prostu do bazy nie daję.
Kiedy skauci dostaną bazę i po raz pierwszy kontaktują się z właścicielami mamy już pierwsze "sito"... Blisko połowa odpada ze względu na brak odpowiedzi, chęci współpracy itd... Z tej wielkiej początkowej liczby już wtedy robi się sporo mniej zawodników. Po sezonie widać już pierwsze różnice pomiędzy zawodnikami. Ja polecam skreślać z bazy ( w wieku 19 lat ) tych co sporo odstają od reszty i nie ma szans na poprawę. Zresztą tak już się zaczyna dziać...
W kolejnym sezonie odpadają najsłabsi, którzy nie będą już w stanie nadrobić treningu do czołówki... No chyba że ktoś jest słabszy ale ma wybitny potencjał i jest szansa na NT a nie U21...
Także tych "sit" jest kilka i kiedy zawodnik jest w wieku 21 lat to te bazy naprawdę nie są już takie duże...
Po za tym błędem moim zdaniem było obarczanie skautów każdym kolejnym rocznikiem, bo przez to on musiał rozpraszać swoją uwagę na kilka roczników. Nie mówię, że m4ti_ czy inny sobie nie radził...ale czy nie byłoby im łatwiej gdyby mogli skupić się przynajmniej przez dwa sezony na jednym roczniku? Uważam, że tak dlatego od tego sezonu wprowadziłem rotację wśród skautów...nowe roczniki dostały nowe osoby (poza tytanem pracy kozlikiem4 ale on sam wręcz mnie prosił o nowych graczy:)...a w przyszłym sezonie będę chciał wrócić do "starych" skautów...
Oczywiście ideałem byłoby mieć po kilku skautów na każdą pozycję w roczniku ale chyba obecnie ciężko by było znaleźć tyle kompetentnych i gotowych do pracy osób. A Ty sam wiesz najlepiej ile czasu i poświęcenia to wymaga :) Sorki za tak obszerny tekst ;)

This Post:
00
125131.21 in reply to 125131.20
Date: 12/28/2009 4:31:59 PM
AC_Milan
IV.13
Overall Posts Rated:
231231
Dzięki za odpowiedź ;)
Ja oczywiście nikomu nie chcę odbierać że tak powiem "pracy" ;) Jak ktoś ma chęci to nie ma problemu, tylko, że od m4ti dostałem bazę 20 latków i było tam kilkadziesiąt nazwisk. Z tym nie ma problemu jak powiedziałem, oczywiście moje zdanie jest takie, że lepiej ten sam czas wykorzystać powiedzmy na 20 zawodników, ale to jest mniejszy problem (o ile można chęci i czas skauta nazwać problemem ;)). Mnie bardziej martwi to że to są bardzo podobni zawodnicy, żeby nie powiedzieć szkoleni na pewien stereotyp, do którego wszyscy dążą. Oczywiście są tam lepsi i gorsi, ale nie w tym rzecz. Nie mam pretensji do m4ti_ bo on udziela wskazówek według jakiegoś schematu. Mówię o tym, że jakby miał powiedzmy na głowie 20 zawodników to mógłby się nimi zająć bardziej szczegółowo (być może tak robi, tutaj nie chcę być niesprawiedliwy) i spróbowałby namówić managerów do treningu zawodników zadaniowych, nie mówię jakiś ekstremów, ale chociaż pod określone taktyki.
Bo później wychodzi tak że SG pod LI i SG pod R&G różnią się o 1 poziom skila w zasięgu rzutu i wejściu pod kosz- trochę przejaskrawiam, ale wiesz o co chodzi ;)

This Post:
00
125131.22 in reply to 125131.21
Date: 12/28/2009 4:57:39 PM
Baltic Strong
IV.4
Overall Posts Rated:
17181718
Kurcze Vinnie ja mówię za siebie ale jak bym ja był skautem, to ja prowadziłbym ich w zależności od ich predyspozycji :) Myślę że większość skautów robi to właśnie w ten sposób :) Oczywiście nie w pierwszym czy drugim sezonie treningu ale myślę, że od 3 sezonu już czas najwyższy :) Pogadam z chłopakami aby upewnić się czy oni myślą tak samo jak ja :)

This Post:
00
125131.23 in reply to 125131.22
Date: 12/28/2009 5:18:57 PM
AC_Milan
IV.13
Overall Posts Rated:
231231
Nie no spoko, ja nikogo Broń Boże nie atakuję.
Tylko korzystając z tego że jest już po wyborach, jest początek sezonu i atmosfera świąteczna może warto podyskutować tak szerzej. Już bez jakiś niepotrzebnych spięć czy walki o głosy. Fajnie że założyłeś ten wątek, bo myślę że on właśnie po to powstał, żeby dzielić się swoimi spostrzeżeniami i razem wspólnymi siłami budować potęgę naszych reprezentacji. A mi właśnie to się rzuciło w oczy, zresztą nie pierwszy raz już, że mamy zbyt wielu podobnych (nie mówię identycznych zawodników).

Może warto stworzyć po prostu podział zawodników na taktyki do których będą wykorzystywani i "od małego" zgodnie z ich predyspozycjami tak ich szkolić. Według mnie tego bardzo ważnego elementu brakuje w naszej strukturze treningowej. A za kilka lat tak będą grały wszystkie najlepsze reprezentacje. Wynika to z prostego powodu-zawodnik jest ograniczony w treningu. SG wytrenuje powiedzmy legendarną OD i JS (jestem optymistą ;)) ale później już trzeba się zastanowić się czy pakować mu w JR (R&G) czy DV (LI), a może PS? Więc proponuję nieśmiało debatę i konkretne propozycje co do szkolenia zawodników pod U-21 i NT pod określone taktyki. Oczywiście nie chcę robić nic na siłę, ale nie chciałbym żeby to była jakaś pusta dyskusja jakich kilka przewinęło się przez forum, ale żeby Ci którym bliska jest reprezentacja napisali co oni o tym myślą i żebyśmy wspólnie jako polskie społeczeństwo BB wypracowali jakiś (uniwersalny) model szkolenia. Oczywiście pod Twoim przywództwem.

Bo niby wszystko jest ok., ale skoro tak jest to czemu jako 3 kraj BB tylko 2 razy byliśmy na MŚ, a w ME nie mamy żadnego medalu?
Mają Holendrzy, Francuzi, Szwjcarzy,Niemcy, Izrael...
Po prostu czegoś nam brakuje i boję się że jeżeli nic nie zmienimy to zawsze będziemy 5-8. Pora zrobić ten krok naprzód.
Co Ty na to?

This Post:
00
125131.24 in reply to 125131.23
Date: 12/28/2009 5:30:46 PM
Baltic Strong
IV.4
Overall Posts Rated:
17181718
Wiesz że mnie do niemal wszystkiego da się przekonać ;) Nawet na "odwróconych" się zgodziłem pod szyldem NT gdyz uważam, że na tym stracić nie możemy...jedynie zyskać :)
Myślę, że Twoje rozwiązanie jest dobre i można by je próbować wdrażać już od tego sezonu. Ale byłoby to chyba raczej w gestii skautów niż mojej...
Po tej pierwszej selekcji (czyli pierwszych kontaktach z właścicielami) skaut będzie mógł określić na podstawie skilów i predyspozycji danego zawodnika, czy powinien być to w przyszłości gracz do Li czy RnG... Czasem może to być utrudnione ze względu iż właściciel trenuje kilku innych zawodników na obwodzie i nie chce naszego zawodnika pod kosz przestawić...
Ale ogólnie pomysł uważam za logiczny i dobry :) No i myślę że skauci obowiązkowo powinni się w tej sprawie wypowiedzieć :)

This Post:
00
125131.25 in reply to 125131.24
Date: 12/28/2009 5:42:40 PM
AC_Milan
IV.13
Overall Posts Rated:
231231
Ja zawsze jestem pokojowo nastawiony ;)
Mam w głowie bardzo duży projekt, w ciągu ok. 2-3 tygodni chciałbym coś więcej o nim napisać, ale chciałbym poznać zdanie jak największej liczby managerów, którym leży na sercu dobro kadry BB odpowiedzi na takie pytania. Niech odpowie każdy kto ma ochotę ;)

Szablon (należy go skopiować i wstawić cyfry) Suma Skilli=100

1. PG pod R&G:

Rzut z wyskoku: Zasięg rzutu:
Obr. na dystansie: Kozłowanie:
Wejście pod kosz: Podania:
Rzut z bliska: Obr. pod koszem:
Zbieranie: Blokowanie:

2. PG pod LI:

3. SG pod R&G:

4. SG pod LI:

5. SF pod R&G:

6. SF pod LI:

7. PF pod R&G:

8. PF pod LI:

9. C pod R&G:

10. C pod LI:

This Post:
00
125131.26 in reply to 125131.25
Date: 12/28/2009 5:45:21 PM
Baltic Strong
IV.4
Overall Posts Rated:
17181718
Co do Twojego nastawienia nie mam i nigdy nie miałem wątpliwości :) Ja pozwolę sobie wypełnić szablon pod koniec, żeby nie sugerować kto ma a kto nie ma szans na NT ;)

This Post:
00
125131.27 in reply to 125131.26
Date: 12/28/2009 5:48:40 PM
AC_Milan
IV.13
Overall Posts Rated:
231231
Ok. ;)
To byłoby w sumie nawet w porządku ;)

Advertisement