Rád bych navázal na včerejší shrnutí a přidal pár dalších informací o budoucnosti NT.
Nejprve se podívejme na věkové rozložení sledovaných hráčů:
27 let – 2 hráči (včetně Portavalese)
26 let – 4 hráči (dosluhující Holub a 3 hadziho hráči)
25 let – 5 hráčů
24 let – 10 hráčů (včetně Grubera a Zlatohlávka)
23 let – 7 hráčů
22 let – 9 hráčů
A taky na rozložení podle potenciálu:
10+ – 1 hráč
10 – 4 hráči
9 – 15 hráčů
8 – 15 hráčů
7 – 2 hráči
K tomu mám pár komentářů:
- máme mladý a perspektivní kádr, většina hráčů (a to včetně těch, kteří už nyní naskakují v první pětce) má ještě spoustu prostoru pro zlepšování a zvyšování hranice možností svých i celého týmu, definitivně mladší vysokopotenciáloví trénovaní hráči předběhli a ze sestavy vytlačili hráče, kteří patřili do české reprezentace, byť už nadále netrénovali (protože dosáhli hranice potenciálu)
- některé ročníky jsou silnější a jiné o něco slabší (jde to vidět i na U21, i když nutně to neznamená, že ročník nemůže být slabý z pohledu U21, ale silný z pohledu NT nebo naopak)
- u 22 letých mám zatím u 6 z 9 přislíbený intenzivní rozvoj, 22 let je kritická hranice, protože tam jde o to, jestli manažer bude pokračovat v tréninku po té, co hráč odroste U21
- jelikož se u většiny těchto hráčů dá očekávat ještě spousta sezon kvalitního tréninku a bude jich odpadávat z toho seznamu méně než v minulosti, tak bude pro mladší ročníky stále těžší se před ně dostat a vytlačit je ze sestavy, ale v žádném případě to nebude nemožné, jen budou muset majitelé počítat s tím, že případů jako letos, kdy Lípa a Urbánek už ve 22 budou zřejmě schopni nastupovat v NT, bude stale méně, spíše ti hráči dorostou v těch lepších případech do repre dresu v 24-25 letech. Očekávám, že v každém ročníku U21 najdeme tak do 5 hráčů (v horším ročníku třeba jen 1-2), u nichž bude reálná naděje, aby kvalitním trénink na NT dosáhli. Určitě je šance, aby hráči s potenciálem 10 vytlačili časem hráče s potenciálem 9, protože prostě budou moci dotrénovat do vyšší úrovně. Případně, když budou vytrénovaní s maximální efektivitou, tak budou schopni vytlačit i hráče se stejným potenciálem.
- otázkou zůstává, jak dlouho budou schopni nejlepší hráči v NT vydržet, zatím jsme stále nenarazili na věkovou hranici, kdy již přestává být efektivní hráče, který nedosáhl potenciálu, dále trénovat. Takovým “pokusným králíkem” v tomto směru je Kubeš, který pokračuje i v 27 letech a hned začal skokem první týden sezony. Minulou sezonu v 26 měl sice relativně málo skoků, na druhou stranu trénoval pro 218 cm vysokého hráče ty 2 nejpomalejší tréninky, které existují, a to celou sezonu. Věřím, že u těch rychlejších tréninků by i v tomto věku byl schopen udělat 6 i více skoků za sezonu, což se za několik sezon nasbírá a nakonec je to výrazný pokrok. Doufám, že v těchto experimentech zjistíme, že má cenu hráče pro NT trénovat třeba až do 30 let a že pak bude dost ochotných manažerů, kterým nebude vadit mít v týmu na trénink jednoho staršího hráče (a k němu další mladšího nebo středního věku). Já osobně doufám, že ti opravdu nejlepší z nejlepších budou schopni vydržet v NT dlouho po svých 30 letech, třeba až do 35 (vlastnosti začínají velmi pozvolna padat ve 32). A tím se vlastně dostávám ke generační obměně, podle mne cca. 8-10 sezon by mohla nakonec být perioda, kdy by se ti úplně top hráči měli točit. Tzn. moje představa je taková, že hráči jako Hána nebo Urbánek (a v budoucnu další), pokud je udržíme pod kontrolou a v tréninku co nejdéle, by mohli v NT končit někdy mezi 32-35 lety a v tu dobu bychom měli mít již připraveného hráče cca. 24-26 letého, který by odcházejícího hráče byl schopen nahradit.
- z rozložení potenciálů je jasně vidět, že máme pořád docela akutní nedostatek hráčů s potenciálem nad 9, tam je do budoucna největší prostor pro to, jak posunout NT ještě o další krok výše, až současní hráči s potenciály 8 a 9 dotrénují na hranici možností danou jejich potenciálem